Live τώρα    
3°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Σποραδικές νεφώσεις
3 °C
0.9°C4.2°C
2 BF 70%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
1 °C
-2.1°C3.0°C
2 BF 44%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
5 °C
4.8°C5.0°C
5 BF 54%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αραιές νεφώσεις
7 °C
6.1°C7.8°C
4 BF 59%
ΛΑΡΙΣΑ
Αραιές νεφώσεις
2 °C
-0.5°C1.9°C
3 BF 48%
Ανανεωτική Αριστερά / Ανεξαρτήτως προσώπου η ΝΔ δεν μπορεί να αποτελεί προνομιακό σύμμαχο του ΠΑΣΟΚ
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ανανεωτική Αριστερά / Ανεξαρτήτως προσώπου η ΝΔ δεν μπορεί να αποτελεί προνομιακό σύμμαχο του ΠΑΣΟΚ

Λογότυπο του ΠΑΣΟΚ - ΚΙΝΑΛ
(EUROKINISSI/ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ)

Με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να συντηρεί και να μετρά πότε θα ρίξει το χαρτί του εκλογικού «αιφνιδιασμού», οι ζυμώσεις στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝ.ΑΛΛ. βρίσκονται σε διαρκή εξέλιξη με το βλέμμα στις πρόωρες κάλπες -που θεωρούνται δεδομένες- και την «επόμενη μέρα» -που παραμένει αβέβαιη.   

Χθες, Κυριακή, συνεδρίασε η Συντονιστική Επιτροπή της «Ανανεωτικής Αριστεράς» με θέμα τις πολιτικές εξελίξεις και την προετοιμασία του ΠΑΣΟΚ- ΚΙΝ.ΑΛΛ., εκδίδοντας ομόφωνα πολιτική απόφαση με την οποία ασκείται εντονότατη κριτική (με ταξικά χαρακτηριστικά) στην πολιτική της ΝΔ τόσο για την οικονομία, όσο για την Υγεία και τη μη αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης και του πληθωρισμού, και φυσικά στο σκάνδαλο των υποκλοπών και το νομοσχέδιο της κυβέρνησης. Σε παρόμοιο πνεύμα κινείται και η πολιτική απόφαση των «Κινήσεων Πολιτών για τη Σοσιαλδημοκρατία» -της έτερης «συνιστώσας» που με την Ανανεωτική Αριστερά συγκροτούν τη διεύρυνση του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝ.ΑΛΛ.-, η οποία διαπιστώνει ότι η ΝΔ «παραμένει αυτό που υπήρξε ιστορικά: μια βαθειά συντηρητική και αντι-μεταρρυθμιστική παράταξη». Οι δύο κινήσεις ασκούν κριτική και στον ΣΥΡΙΖΑ.  

Το γεγονός ότι οι δύο συνεδριάσεις πραγματοποιήθηκαν χθες και η συγκυρία της σημερινής δημοσιοποίησης των αποφάσεων τους δείχνει ότι κατά κάποιο τρόπο έρχονται να λειτουργήσουν σαν παράλληλες κινήσεις πίεσης προς την ηγεσία του κόμματος, με σαφή πρόθεση να υπερτονίσουν την προγραμματική αντιπαράθεση με τη ΝΔ και τη σοσιαλδημοκρατική κατεύθυνση του κόμματος -αντί υιοθέτησης κάποιου κεντρώου αφηγήματος.

Αυτά συνακόλουθα δίνουν κατηγορηματικά αρνητική απάντηση στο επιχείρημα περί δυνατότητας κυβερνητικής συνεργασίας με το κόμμα του Κυρ. Μητσοτάκη εφόσον υπάρξει αποδοχή της προγραμματικής βάσης που θα έθετε το ΠΑΣΟΚ σε ενδεχόμενη συζήτηση.

«Γίνεται φανερό ότι η αντιπαράθεση του ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ με την κυβέρνηση της Ν.Δ είναι προγραμματική. Αφορά την κοινωνική μεροληψία της υπέρ των ισχυρών στρωμάτων. Η σύγχρονη σοσιαλδημοκρατία πρέπει να ξαναθέσει το ζήτημα των ταξικών και κοινωνικών ανισοτήτων στην κορυφή της ατζέντας των πολιτικών παρεμβάσεων. Είναι αναγκαία η πολιτική αντιπαράθεση με στόχο την ήττα των ασκούμενων κυβερνητικών συντηρητικών επιλογών της», αναφέρεται στην απόφαση της Ανανεωτικής Αριστεράς. Επιπλέον, τονίζεται ότι «σε αυτές τις συνθήκες χρειάζεται ένα ενιαίο στρατηγικό αφήγημα που να δημιουργεί έμπνευση στα ευρύτερα κοινωνικά στρώματα και ιδιαίτερα στη νεολαία». Με αφορμή και το νομοσχέδιο για τις παρακολουθήσεις, τονίζει ότι επιβεβαιώνεται πως «η Ν.Δ με τις πολιτικές που ασκεί, δεν αποτελεί πλέον πυλώνα σταθερότητας στη χώρα».

Στο πολιτικό δια ταύτα, η Ανανεωτική Αριστερά σημειώνει ότι «η Ν.Δ, ανεξάρτητα από ποιο πρόσωπο βρίσκεται στην ηγεσία του κόμματος, δεν μπορεί να αποτελεί προνομιακό σύμμαχο για ένα σοσιαλδημοκρατικό κόμμα που έχει σε προτεραιότητα τα θέματα θεσμών, διαφάνειας και δημοκρατίας».

Η διευκρίνιση: «ανεξάρτητα από ποιο πρόσωπο βρίσκεται στην ηγεσία του κόμματος», παρουσιάζει ιδιαίτερη σημασία δεδομένου ότι ο Νίκος Ανδρουλάκης δεν αποκλείει συνεργασία με κανένα κόμμα (τη ΝΔ ή τον ΣΥΡΙΖΑ) ωστόσο μία από τις προϋποθέσεις που θέτει είναι να μην είναι σε αυτή την περίπτωση πρωθυπουργός ο Κυριάκος Μητσοτάκης ή ο Αλέξης Τσίπρας, αντιστοίχως. Υπενθυμίζεται ότι σε συνέντευξη του στην «ΑΥΓΗ της Κυριακής» στο φύλλο της 12ης Νοεμβρίου, ο Θόδωρος Μαργαρίτης (μέλος του ΠΣ του κόμματος και της Γραμματείας της Ανανεωτικής Αριστεράς), δήλωνε ότι «οι εξελίξεις επιβεβαιώνουν ότι δυνατότητα για προνομιακή συνεργασία με την ΝΔ με βάση τις προγραμματικές της κατευθύνσεις δεν υπάρχει», σημειώνοντας: «Ούτε με οποιοδήποτε άλλο πρόσωπο στην ηγεσία της».

Την ίδια ώρα με την πολιτική απόφαση της η Κεντρική Συντονιστική Επιτροπή των Κινήσεων Πολιτών για τη Σοσιαλδημοκρατία (σ.σ. είχαν στηρίξει τον Νίκο Ανδρουλάκη στις εσωτερικές εκλογές για την ηγεσία του κόμματος), έσπευσε να επισημάνει ότι εκτιμά «ως ιδιαίτερα θετική την αποσαφήνιση του ιδεολογικού στίγματος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ από την ηγεσία του Νίκου Ανδρουλάκη», και ειδικότερα το γεγονός ότι «το κόμμα τοποθετείται πλέον με σαφήνεια στον χώρο της Σοσιαλδημοκρατίας εγκαταλείποντας κάθε ιδεολογικό φλερτ με τα νεοφιλελεύθερα δόγματα και την δεξιά και αυτό είναι ένα σημαντικό βήμα για την ανασυγκρότηση της μεγάλης κυβερνώσας κεντροαριστερής παράταξης».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL