Live τώρα    
23°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
23 °C
22.0°C25.2°C
3 BF 51%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
23 °C
20.8°C25.4°C
2 BF 41%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
20 °C
19.9°C21.6°C
4 BF 55%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
21 °C
20.4°C20.8°C
2 BF 68%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
24 °C
23.9°C24.0°C
0 BF 33%
ΝΑΤΟ / Το νέο στρατηγικό δόγμα και η γενναιοδωρία του Ερντογάν
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

ΝΑΤΟ / Το νέο στρατηγικό δόγμα και η γενναιοδωρία του Ερντογάν

ΜΠΑΙΝΤΕΝ

«Πρέπει να είμαστε έτοιμοι για όλα» ήταν το μήνυμα που έστειλε ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ παρουσιάζοντας το νέο στρατηγικό δόγμα της Συμμαχίας, σύμφωνα με το οποίο η Ρωσία είναι η «μεγαλύτερη άμεση απειλή», η Κίνα συνιστά «πρόκληση» για τα συμφέροντα και την ασφάλεια των χωρών του ΝΑΤΟ, ενώ καταγγέλλεται και «η στρατηγική σύμπραξη» ανάμεσα στο Πεκίνο και στη Μόσχα κατά της «διεθνούς τάξης».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Παράλληλα, ο Στόλτενμπεργκ διαβεβαίωσε την Ουκρανία ότι μπορεί να υπολογίζει στην υποστήριξη του ΝΑΤΟ «για όσο χρόνο χρειαστεί» και ανακοίνωσε πανευτυχής την έναρξη της διαδικασίας ένταξης της Σουηδίας και της Φινλανδίας στη Συμμαχία.

Σύντομα το μέχρι πρότινος «εγκεφαλικά νεκρό» ΝΑΤΟ θα αριθμεί 32 μέλη, 1.300 χιλιόμετρα μακρύτερα σύνορα με τη Ρωσία και σχεδόν 8 φορές ισχυρότερες δυνάμεις ταχείας επέμβασης - με πάνω από 300.000 στρατιώτες, από 40.000 σήμερα. Χάρη στον… μεγάλο χορηγό Βλαντίμιρ Πούτιν, που κατάφερε να πείσει τη Σουηδία και τη Φινλανδία να απαρνηθούν την ουδετερότητά τους, αλλά και στον Ταγίπ Ερντογάν, που έκανε τη χάρη στη Συμμαχία να ολοκληρώσει στο παρά πέντε το παζάρι με τις δύο υποψήφιες χώρες και να μην καταστρέψει τον ιστορικό χαρακτήρα της συνόδου κορυφής στη Μαδρίτη.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Το ευχαριστώ του Μπάιντεν

Σ’ αυτή τη γενναιοδωρία του Τούρκου Προέδρου ανταποκρίθηκε με ευγνωμοσύνη ο Αμερικανός ομόλογός του. Ο Τζο Μπάιντεν ευχαρίστησε δημόσια τον Ερντογάν για τη συμφωνία με την οποία άνοιξε τον δρόμο για την ένταξη της Φινλανδία και της Σουηδία στο ΝΑΤΟ, αλλά και για τις προσπάθειες που καταβάλλει η Τουρκία για να βοηθήσει στην εξαγωγή σιτηρών από την Ουκρανία.

Την ίδια ώρα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης τα έλεγε με τον Βρετανό ομόλογό του Μπόρις Τζόνσον και τον διαβεβαίωνε για την ετοιμότητα τόσο του ελληνικού στόλου όσο και των ελληνικών λιμένων να διαδραματίσουν κομβικό ρόλο στη μεταφορά ουκρανικών σιτηρών στις διεθνείς αγορές. Ελπίζοντας να εισπράξει κι αυτός κάποια στιγμή ευγνωμοσύνη.

Νέο ράλι εξοπλισμών

Να σημειωθεί ότι πριν από τη συνάντηση Μπάιντεν-Ερντογάν η βοηθός υπουργός  Άμυνας των ΗΠΑ Σελέστ Βαλάντερ είχε δηλώσει ότι  «οι ΗΠΑ υποστηρίζουν πλήρως τα σχέδια εκσυγχρονισμού του στόλου των F-16 της Τουρκίας, γιατί αυτό συμβάλλει στην ασφάλεια του ΝΑΤΟ». Και μετά τη συνάντηση Μπάιντεν-Ερντογάν, η ελληνική κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι υπογράφηκε το επίσημο αίτημα της Ελλάδας προς τις ΗΠΑ για την προμήθεια μαχητικών αεροσκαφών F-35 και αναμένεται να σταλεί μέσα στις επόμενες ώρες. Κάποιοι ανοίγουν ήδη σαμπάνιες για το νέο ράλι των εξοπλισμών. Πολλώ δε μάλλον που, όπως φαίνεται, η Ελλάδα προτίθεται να παραγγείλει κι άλλα 20 F-35 πέραν αυτών που ήδη έχει ανακοινώσει ο πρωθυπουργός.

Βαφτίζοντας το κρέας ψάρι

Το περιβάλλον του πρωθυπουργού προσπάθησε σκληρά να πείσει το εσωτερικό ακροατήριο ότι ο Μητσοτάκης έχει κάθε λόγο να είναι «ικανοποιημένος» από τη σύνοδο του ΝΑΤΟ και ότι ο Ερντογάν ήταν αυτός που υποχώρησε και δεν κέρδισε τίποτε από το παζάρι του στη Μαδρίτη. Αντιθέτως, τα περισσότερα διεθνή μέσα ενημέρωσης χαρακτήρισαν το παζάρι του Ερντογάν επιτυχημένο, τον ρόλο του στη Μαδρίτη πρωταγωνιστικό και δεν αναφέρθηκαν καν στην ένταση στο Αιγαίο και στην ανατολική Μεσόγειο και στις ανησυχίες της Ελλάδας.

Σύμφωνα με τις κυβερνητικές διαρροές πάντως, ο Μητσοτάκης ανέδειξε πόσο σημαντικό είναι οι κυρώσεις που αποφασίζονται να εφαρμόζονται από όλα τα μέλη. Υποτίθεται πως αυτό ήταν «καρφί» για την Τουρκία, η οποία δεν έχει επιβάλει κυρώσεις στη Ρωσία, πλην όμως κανείς δεν θέλησε να χαλάσει στη Μαδρίτη την καρδιά του Ερντογάν.

Μπορεί ο Μητσοτάκης να επισήμανε ότι η αποστολή του ΝΑΤΟ για την υπεράσπιση της εδαφικής ακεραιότητας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και του Διεθνούς Δικαίου «δεν είναι πλέον κενό γράμμα», πλην όμως φαίνεται ότι υπάρχουν διαφορετικές ερμηνείες στους κόλπους της Συμμαχίας για το τι είναι παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και του Διεθνούς Δικαίου. Ειδικά όταν πρόκειται για την Τουρκία, την οποία αποφεύγει να κατονομάσει ο πρωθυπουργός, θεωρώντας πως έτσι εμφανίζεται… υπεράνω. Ακόμη και οι μέχρι πρότινος «άτεγκτες» στην υπεράσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων Σουηδία και Φινλανδία αποφάσισαν να βάλουν νερό στο κρασί τους υπό την πίεση του Ερντογάν και να βρουν «κοινό έδαφος» με τον αυταρχικό ηγέτη της Τουρκίας για την αντιμετώπιση της κουρδικής «τρομοκρατίας».

Τουλάχιστον ο Ερντογάν δεν έβαλε θέμα αποστρατιωτικοποίησης νησιών στη Μαδρίτη - οπότε δεν χρειάστηκε να… λύσει το ζωνάρι του και ο Μητσοτάκης.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL