Live τώρα    
29°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
29 °C
26.8°C30.0°C
1 BF 40%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
29 °C
27.0°C29.4°C
1 BF 54%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
29 °C
26.0°C28.8°C
1 BF 53%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αίθριος καιρός
25 °C
23.8°C26.5°C
2 BF 70%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
24 °C
23.9°C24.6°C
0 BF 57%
Θάνος Πλεύρης / Επικοινωνιακό σόου με την αγωγή κατά Novartis – «Μόνο γιατροί χρηματίστηκαν»
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Θάνος Πλεύρης / Επικοινωνιακό σόου με την αγωγή κατά Novartis – «Μόνο γιατροί χρηματίστηκαν»

Μητσοτάκης Πλεύρης
INTIME/ΓΙΑΝΝΗΣ ΛΙΑΚΟΣ

Με καθυστέρηση 17 μηνών, από τη σχετική γνωμοδότηση του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους (ΝΣΚ), το ελληνικό δημόσιο κατέθεσε αγωγή κατά της Novartis αξιώνοντας αποζημίωση 214 εκατομμυρίων ευρώ.

Η κυβέρνηση Μητσοτάκη δια του Θάνου Πλεύρη, συνεχίζει τη μονόφθαλμη θεώρηση του μέγα σκανδάλου της Novartis, αφού επιμένει ότι πρωταγωνιστές ήταν μόνο γιατροί που χρηματίστηκαν, βγάζοντας από το κάδρο τις ευθύνες πολιτικών προσώπων.

Παράλληλα, «λογοκρίνουν» ακόμα και την έρευνα κατά της Novartis που έγινε στις ΗΠΑ, αφού υποστηρίζουν ανερυθρίαστα ότι αφορά μόνο σε χρηματισμό γιατρών. 
Θέση που για μια ακόμα φορά καταρρίφθηκε μετά την αποκάλυψη ότι είχαν αφαιρεθεί από έγγραφο του FBI ονόματα πολιτικών που χρηματίστηκαν όπως αυτό του βουλευτή του ΠΑΣΟΝ-ΚΙΝΑΛ, Ανδρέα Λοβέρδου.

Χαρακτηριστική είναι η δήλωση που έκανε ο Θάνος Πλεύρης, υποστηρίζοντας ότι το ποσό των 214 εκατομμυρίων ευρώ που ζητά το ελληνικό δημόσιο είναι για την ηθική βλάβη που υπέστη «από τις πράξεις που η ίδια η εταιρεία έχει ομολογήσει στις ΗΠΑ και αφορούν στο χρηματισμό γιατρών».

Τι ζητούσε το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους


Το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους στη γνωμοδότηση που είχε υπογραφεί 29 Δεκεμβρίου του 2020 και είχε δημοσιευτεί λίγες μέρες μετά, μεταξύ άλλων καλούσε την κυβέρνηση να αποστείλει άμεσα αίτημα προς τις αρμόδιες υπηρεσίες των ΗΠΑ, για την παροχή όλων των στοιχείων της υπόθεσης Novartis που βρίσκονται στην κατοχή του υπουργείου Δικαιοσύνης ή άλλων αρχών και αποτέλεσαν τη βάση της συμφωνίας που επετεύχθη στις ΗΠΑ.

Επίσης ζητούσε να εξεταστεί η περίπτωση αποκλεισμού της Novartis από την διαδικασία σύναψης συμβάσεων με το Δημόσιο, τα νομικά πρόσωπα και τους φορείς κοινωνικής ασφάλισης και εγγραφής της στον κατάλογο των αποκλεισθέντων οικονομικών φορέων.

Συγκεκριμένα, καλούσε την κυβέρνηση σε:

Άσκηση αγωγής κατά την εταιρείας NOVARTIS Hellas AEBE για προσβολή της προσωπικότητας του Δημοσίου και των λοιπών δημοσίων νομικών προσώπων με αίτημα την μη επανάληψη της προσβολής αυτής στο μέλλον και την χρηματική ικανοποίηση λόγω της ηθικής βλάβης που υπέστησαν από την συμπεριφορά των οργάνων και προστηθέντων της

Άσκηση αγωγής για την ανόρθωση της υλικής ζημίας κατά του δημοσίου ή άλλων νομικών προσώπων κατά τον προσδιορισμό από τις αρμόδιες υπηρεσίες του ύψους αυτής .
Εξέταση κατά περίπτωση της δυνατότητας παράσταση του Δημοσίου ή και των λοιπών δημόσιων νομικών προσώπων ( ΕΟΠΠΥ e-EFKA κλπ ) για υποστήριξη της κατηγορίας σε εκκρεμείς ποινικές δίκες κατά το μέρος που στις υποθέσεις αυτές εντάσσονται τα πραγματικά περιστατικά που στοιχειοθετούν την παράνομη συμπεριφορά των στελεχών της εταιρίας όπως αυτή περιγράφεται στην συμφωνία αναστολής δίωξης (ΣΑΔ ) κυρίως για να υπάρξει πρόσβαση στα στοιχεία των ποινικών δικογραφιών και σε κάθε περίπτωση την υποβολή αιτήματος προς τις αρμόδιες δικαστικές και εισαγγελικές αρχές για παροχή αντιγράφων των δικογραφιών αυτών .
Άμεση διαβίβαση στην Επιτροπή Ανταγωνισμού της Συμφωνίας Αναστολής δίωξης και των λοιπών στοιχείων που υπάρχουν σχετικά με την παράνομη συμπεριφορά της εταιρίας στην Ελλάδα προκειμένου να ενεργηθούν τα προβλεπόμενα .
Άμεση διαβίβαση στις αρμόδιες αρχές της ΑΑΔΕ και του υπουργείου Οικονομικών της Συμφωνίας Αναστολής Δίωξης και των υπολοίπων στοιχείων για την παράνομη δραστηριότητα της εταιρίας στην Ελλάδα για να ενεργηθούν τα προβλεπόμενα.
Άμεσα να διαβιβαστεί η Συμφωνία Αναστολής Δίωξης (ΣΑΔ) σε όλες τις αρμόδιες υπηρεσίες προκειμένου να αξιολογηθούν τα εκεί αναφερόμενα πραγματικά περιστατικά προς έλεγχο και τυχόν επιβολή κυρώσεων.
Με δεδομένη την ομολογημένη παράνομη συμπεριφορά που περιγράφεται στην ΣΑΔ η οποία συνιστά ενεργητική δωροδοκία αλλά και σοβαρό επαγγελματικό παράπτωμα να εξεταστεί από τα αρμόδια όργανα η περίπτωση αποκλεισμού της εταιρίας από την διαδικασία σύναψης συμβάσεων με το δημόσιο, τα νομικά πρόσωπα και τους φορείς κοινωνικής ασφάλισης και εγγραφής της στον κατάλογο των αποκλεισθέντων οικονομικών φορέων , που τηρείται στην Εθνική Βάση Δημοσίων συμβάσεων με την επιφύλαξη περιπτώσεων συνδρομής επιτακτικών αναγκών δημοσίου συμφέροντος μεταξύ των οποίων και η προστασία της δημόσιας υγείας.
Άμεση αποστολή αιτήματος στις αρμόδιες υπηρεσίες των ΗΠΑ για την παροχή όλων των στοιχείων της υπόθεσης που αφορούν την δράση της "NOVARTIS HELLAS ΑΕΒΕ βρίσκονται στην κατοχή του Υπουργείου Δικαιοσύνης ή άλλων αρχών των ΗΠΑ και αποτελούν την βάση για την υπογραφή της αναστολής της Συμφωνίας Αναστολής Δίωξης
Επιδίωξη είσπραξης απαιτήσεων του Ελληνικού Δημοσίου κατά την διαδικασία του άρθρου 2 του ΚΕΔΕ εάν και εφόσον υφίσταται νόμιμος τίτλος κατά της εταιρίας και
Πρόσκληση της εταιρίας για εξωδικαστική συμβιβαστική επίλυση της διαφοράς που έχει προκύψει με σκοπό την καταβολή αποζημίωσης για την ανόρθωση της ζημίας που το δημόσιο και τα υπόλοιπα νομικά πρόσωπα υπέστησαν από την ομολογημένη παραβατική συμπεριφορά της.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL