Live τώρα    
Νομικό Συμβούλιο Κράτους για Novartis / «Κάντε αγωγές - Ζητήστε όλα τα στοιχεία από τις ΗΠΑ»
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Νομικό Συμβούλιο Κράτους για Novartis / «Κάντε αγωγές - Ζητήστε όλα τα στοιχεία από τις ΗΠΑ»

Novartis
(EUROKINISSI/ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ)

Συγκεκριμένες δικαστικές αλλά και εξωδικαστικές ενέργειες για την υπόθεση  Novartis προτείνει στην κυβέρνηση με ομόφωνο πόρισμά του το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους.

Στη γνωμοδότηση καλεί την κυβέρνηση να αποστείλει άμεσα αίτημα προς τις αρμόδιες υπηρεσίες των ΗΠΑ, για την παροχή όλων των στοιχείων της υπόθεσης Novartis που βρίσκονται στην κατοχή του υπουργείου Δικαιοσύνης ή άλλων αρχών και αποτέλεσαν τη βάση της συμφωνίας που επετεύχθη στις ΗΠΑ.

ΝΣΚ NOVARTIS
Μέρος της γνωμοδότησης του ΝΣΚ

Παράλληλα το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους, προτείνει στην κυβέρνηση να προχωρήσει σε δυο αγωγές κατά της Novartis καθώς και άλλες νομικές ενέργειας. 

Να σημειωθεί ότι όπως αναφέρεται στο πρακτικό του ΝΣΚ, για να προχωρήσει στη διατύπωση προτάσεων, η ομάδα εργασίας πήρε στοιχεία μεταξύ άλλων και από την Εισαγγελία Εγκλημάτων Διαφθοράς, στην οποία προΐστατο μέχρι την καρατόμησή της, η Ελένη Τουλουπάκη.

Σε ανακοίνωσή του το Υπουργείο Οικονομικών αναφέρει ότι  μετά τη γνωμοδότηση του ΝΣΚ, θα προβεί μαζί με όλα τα συναρμόδια υπουργεία σε κάθε αναγκαία ενέργεια προς ανταπόκριση στις προτάσεις της Ολομέλειας του Νομικού Συμβουλίου με σκοπό την αποκατάσταση των δικαιωμάτων και συμφερόντων των θιγομένων φορέων.

Φανταζόμαστε το υπουργείο Οικονομικών έχει περιέλθει σε δεινή θέση αφού το κυβερνητικό αφήγημα είναι ότι δεν υπάρχει σκάνδαλο Novartis. Ενδιαφέρον είναι, επίσης, να δούμε εάν η πολιτική ηγεσία θα προχωρήσει σε όλες τις κινήσεις που προτείνει το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους, με κορυφαία εκείνη που ζητά όλα τα στοιχεία που έχουν στη διάθεσή τους οι αμερικανικές αρχές.

Το υπουργείο υποχρεώθηκε να ζητήσει γνωμοδότηση

Αυτό που δεν λέει το υπουργείο Οικονομικών είναι ότι τον περασμένο Σεπτέμβριο 21 πολίτες του είχαν στείλει εξώδικο και επεσήμαναν ότι θα αναζητήσουν τυχόν ευθύνες και παραλείψεις, μέσω της Δικαιοσύνης, υπενθυμίζοντας ότι η ζημιά που προκλήθηκε από τη Novatis ξεπερνά τα 3 δισ. ευρώ.

Στο εξώδικό τους προς τον Χρήστο Σταϊκούρα οι πολίτες ζητούσαν:

1. Να αποκαταστήσετε την συνομολογημένη ζημία την οποία προξένησε η Novartis στο Ελληνικό Δημόσιο.

2. Να προβείτε στην επιβολή χρηματικών κυρώσεων στη Novartis για όσα ομολόγησε, κατά τα αναλυτικά ανωτέρω αναφερόμενα κατασχέσετε και να στερήσετε τα μέσα τέλεσης και τα προϊόντα των ποινικών αδικημάτων, που ομολόγησε η Novartis, 

3. Να προβείτε σε δήμευση των προϊόντων που προέρχονται από τα εγκλήματα που ομολόγησε η Novartis, της περιουσίας του εξοπλισμού ή άλλων μέσων που χρησιμοποιήθηκαν από τη Novartis για τα εγκλήματα, που ομολόγησε.

ΣΥΡΙΖΑ: Καταρρίπτεται το κυβερνητικό αφήγημα περί σκευωρίας

«Με την γνωμοδότησή του σχετικά με το σκάνδαλο Νovartis και τις αναγκαίες ενέργειες του ελληνικού δημοσίου για διεκδίκηση αποζημίωσης, το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους καταρρίπτει οριστικά το κυβερνητικό αφήγημα περί δήθεν σκευωρίας. Και ταυτόχρονα θέτει την κυβέρνηση προ των μεγάλων και σοβαρών ευθυνών της, όσον αφορά τους έως τώρα χειρισμούς της στην υπόθεση αυτή», τονίζει ο τομεάρχης Δικαιοσύνης του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία, Θεόφιλος Ξανθόπουλος.

Ο ίδιος επισημαίνει ότι «βαρύνουσα σημασία στην γνωμοδότηση του ΝΣΚ έχει η Συμφωνία αναστολής δίωξης που υπέγραψε η Novartis με τις αρχές των ΗΠΑ στις 25 Ιουνίου 2020, για τις παράνομες δραστηριότητες της στην Ελλάδα, με την οποία κατέβαλε ποσό άνω των 300 εκατ. δολαρίων. Είναι χαρακτηριστικό ότι το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους ομόφωνα εισηγείται, μεταξύ άλλων, την υποβολή αιτήματος προς τις αρμόδιες αρχές των ΗΠΑ για την αποστολή όλων των στοιχείων που αφορούν την ομολογημένη, στην παραπάνω συμφωνία, παραβατική συμπεριφορά της εταιρείας στην Ελλάδα».

«Για τη γνωμοδότηση του ΝΣΚ, ελήφθησαν άλλωστε υπόψη και τα στοιχεία από διάφορες ελληνικές αρχές, ανάμεσά τους και της εισαγγελίας διαφθοράς που ερευνούσε το σκάνδαλο και η οποία καταργήθηκε πρόσφατα με νομοθετική πρωτοβουλία της κυβέρνησης», σχολιάζει ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και προσθέτει ότι «τώρα που, και με τη βούλα του ΝΣΚ, ενεργοποιείται ένας μεγάλος κύκλος διεκδικήσεων του ελληνικού δημοσίου για την τεράστια οικονομική ζημιά που υπέστη από τις παράνομες δραστηριότητες της Novartis στη χώρα μας, επιμένει ακόμη η κυβέρνηση στις θεωρίες συνωμοσίας και μη ύπαρξης σκανδάλου;»

Αναλυτικά η ομόφωνη απόφαση του ΝΣΚ για τις ενέργειες που πρέπει να κάνει η κυβέρνηση για την υπόθεση Novartis.
 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL