Live τώρα    
13°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Σποραδικές νεφώσεις
13 °C
11.4°C14.0°C
2 BF 67%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
6 °C
4.2°C8.5°C
4 BF 65%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
12 °C
11.5°C13.0°C
5 BF 72%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αραιές νεφώσεις
11 °C
9.9°C13.7°C
1 BF 79%
ΛΑΡΙΣΑ
Αυξημένες νεφώσεις
9 °C
8.5°C8.5°C
1 BF 79%
ΚΙΝΑΛ / Ανοιxτή σύγκρουση με αβέβαιη «επόμενη μέρα»
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

ΚΙΝΑΛ / Ανοιxτή σύγκρουση με αβέβαιη «επόμενη μέρα»

ΦΩΦΗ

Όλοι οι υποψήφιοι για την ηγεσία του ΚΙΝ.ΑΛΛ. δηλώνουν εγγυητές της ενότητας. Το ίδιο δήλωναν και στην αρχή της συνεδρίασης της ΚΠΕ την προηγούμενη Κυριακή, αλλά οι πολεμικές διαστάσεις που έλαβε τελικά η διαδικασία έδειξαν ότι οι αντιπαλότητες έχουν βαθιές ρίζες και απειλούν τη συνοχή του κόμματος την επομένη των εκλογών.

Ο Χάρης Καστανίδης, ο Ανδρέας Λοβέρδος, ο Νίκος Ανδρουλάκης και υποστηρικτές τους κοντραρίστηκαν σκληρά με τη Φώφη Γεννηματά και τους «προεδρικούς», κυρίως για το ζήτημα των υπογραφών για τη στήριξη των υποψηφιοτήτων.

Το ζήτημα έθεσε ο Χ. Καστανίδης καταγγέλλοντας την εγκυρότητα του μητρώου και βρήκε τη στήριξη των άλλων δύο. Ο ίδιος τράβηξε στα άκρα το ζήτημα, αφού απέρριψε τη συμβιβαστική λύση που πρότεινε η πλευρά Γεννηματά και που τελικά ανακοινώθηκε από τη Χαρ. Τρικούπη: οι υπογραφές να προέρχονται και από μη εγγεγραμμένους στο μητρώο, αλλά η υπογραφή τούς καθιστά πλέον μέλη.

Σε κάθε περίπτωση ο τρόπος που κινήθηκε η Φ. Γεννηματά και η πλευρά της έγινε αντιληπτή ως πρόθεση να «κόψει» την υποψηφιότητα Καστανίδη, εκδηλώνοντας έτσι ανησυχία για τις δικές της δυνάμεις.

Όμως οι υποστηρικτές του Ανδρέα Λοβέρδου, μεταξύ των οποίων οι βουλευτές Δ. Κωνσταντόπουλος και Ν. Γιαννακοπούλου (σ.σ.: τον υποστηρίζουν επίσης η Χ. Κεφαλίδου και η Ε. Καϊλή), ήταν εκείνοι που έδειξαν με έμφαση ότι ήθελαν να πρωταγωνιστήσουν σε μια «σύρραξη» με την ηγεσία κατά την ψηφοφορία, συμβάλλοντας έτσι σε εικόνες πρωτόγνωρου εσωκομματικού κάλλους με βαριές κουβέντες και απειλητικές διαθέσεις απέναντι στον «προεδρικό» προεδρεύοντα Γιάννη Κουτσούκο.

Εκείνος έκανε ό,τι μπορούσε για να δώσει λαβές επιχειρώντας άγαρμπα και προκλητικά να «ξεπετάξει» την ψηφοφορία.

Την Παρασκευή οι υποψηφιότητες

Ο επόμενος κομβικός σταθμός είναι η επόμενη Παρασκευή, οπότε οι υποψήφιοι θα πρέπει να καταθέσουν τις 5.000 υπογραφές ώστε η υποψηφιότητά τους να αξιολογηθεί ως τυπικώς εντάξει. Η Φ. Γεννηματά θα δεχόταν μεγάλο πλήγμα στο προφίλ της ενόψει των εκλογών εάν στις 16 Οκτωβρίου οι υποψηφιότητες είναι τρεις.

Οι στρατηγικές

Η επίδειξη πυγμής που επέλεξε η πρόεδρος του ΚΙΝ.ΑΛΛ. απέναντι στους συνυποψηφίους της προδιαγράφει μια σκληρή σύγκρουση ενόψει των αναμετρήσεων της 5ης και 12ης Δεκεμβρίου, έχοντας δείξει ότι ως βασικό αντίπαλό της έχει ορίσει προς το παρόν τον Ανδ. Λοβέρδο. Αυτόν αφορούν οι περισσότερες «επιθέσεις».

Μετά τα γεγονότα της Κυριακής, την Πέμπτη πηγές της Φ. Γεννηματά κατήγγειλαν ότι η δημοσκοπική εταιρεία Opinion Poll «διεξάγει ‘δημοσκόπηση’ προκατασκευασμένου αποτελέσματος» και ότι «ξεδιάντροπα η εταιρεία προκατασκεύασε -κατά παραγγελία και πριν καν έχει τα αποτελέσματα της ‘έρευνας’ - δίδυμο δεύτερου γύρου».

Υπενθυμίζεται ότι πρόκειται για την εταιρεία που τον περασμένο Νοέμβριο, χωρίς ο ίδιος να έχει ανακοινώσει καν την υποψηφιότητά του, εμφάνιζε τον Ανδ. Λοβέρδο πρώτο με διαφορά από Γεννηματά και Ανδρουλάκη. Οι σοβαρές καταγγελίες του στρατοπέδου Γεννηματά δείχνουν κλιμάκωση της μεταξύ τους σύγκρουσης.

Ο Ν. Ανδρουλάκης δεν αφήνει αναπάντητες τις προκλήσεις και τις αιχμές Γεννηματά, επιχειρώντας την ίδια στιγμή, με το βλέμμα στην προοπτική του κόμματος και αναφορές που επικεντρώνουν στην ανανέωσή του, να δείχνει ότι είναι πάνω από τη σύγκρουση μηχανισμών και εσωκομματικών μαχαιρωμάτων. «Είμαστε η παράταξη της σύγχρονης ευρωπαϊκής σοσιαλδημοκρατίας. Αυτό σημαίνει ότι οριοθετούμαστε με σαφήνεια κι απ' τα δεξιά μας κι απ' τα αριστερά μας» λέει.

Ο Χ. Καστανίδης φροντίζει πάντα να θυμίζει τις παραδοσιακές (και μελλοντικές) χαώδεις διαφορές από τη Ν.Δ. -πέραν της κριτικής που ασκεί στον ΣΥΡΙΖΑ, κυρίως για το παρελθόν-, ενώ δεν φείδεται αιχμών προς τους συνυποψηφίους του που με ετεροβαρή τρόπο επιτίθενται στον ΣΥΡΙΖΑ ξεχνώντας ποιος είναι ο ιδεολογικός αντίπαλος. Αυτό έκανε σε πρόσφατη εκδήλωση όπου συμμετείχαν και οι Ανδ. Λοβέρδος και Ν. Ανδρουλάκης.

Αν η σύγκρουση στην ΚΠΕ επιβεβαιώνει την ένταση της αντιπαλότητας ανάμεσα στα δύο στρατόπεδα, οι θέσεις του Ανδ. Λοβέρδου καταδεικνύουν ένα εξαιρετικά μεγάλο χάσμα με τις θέσεις που εκφράζει η Φώφη Γεννηματά. Αντίθετα οι διακηρυγμένες προθέσεις των Ν. Ανδρουλάκη και Χ. Καστανίδη, παρά τις διαφορές και τις αποκλίσεις τόσο μεταξύ τους όσο και προς εκείνες της Φ. Γεννηματά, δεν μοιάζουν αγεφύρωτες.

Άλλωστε όλοι μιλούν για αυτόνομη πορεία, όλοι αναφέρονται στη σοσιαλδημοκρατία και δηλώνουν εμπνευσμένοι από την άνοδο του SPD, όλοι κρατούν κριτικές αποστάσεις από τη Ν.Δ. και τον ΣΥΡΙΖΑ. Ακόμα και ο Ανδ. Λοβέρδος περίπου αυτά λέει, ασχέτως αν επί της ουσίας οι πράξεις, οι διακηρύξεις και οι επιμέρους θέσεις (προγραμματικές) που έχει παρουσιάσει προσκρούουν σε όλα τα παραπάνω.

Προειδοποίηση με το βλέμμα στον Λοβέρδο

Η Φ. Γεννηματά εκείνον κοιτούσε την Κυριακή όταν επέσειε τον κίνδυνο «να θολώσει» η αυτόνομη πορεία του ΚΙΝ.ΑΛΛ., που με πολύ κόπο επετεύχθη από το 2015» και να επέλθει ρήξη και διάσπαση.

Ο Ανδ. Λοβέρδος έχει διευκρινίσει ότι δεν σκοπεύει να αποχωρήσει από το ΚΙΝ.ΑΛΛ. εάν χάσει στις εκλογές.  Όμως η πλήρης διαφωνία που εκφράζει εδώ και δύο χρόνια με τις κομβικές αποφάσεις και την κεντρική στρατηγική της Φ. Γεννηματά, που αφορά τον αντιδεξιό προσανατολισμό του κόμματος, εγείρουν εύλογα ερωτήματα για το πώς θα μπορούσε τα επόμενα χρόνια και την... επόμενη τετραετία να παραμείνει στην ίδια στέγη με εκείνη (και τις πολιτικές κατευθύνσεις της) εφόσον εκείνος είναι ο χαμένος.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

ΠΑΣΟΚ
ΑΝΑΛΥΣΗ

Κίνημα Αλλαγής / Τι σηματοδοτούν τα αποτελέσματα του πρώτου γύρου της εκλογής προέδρου

Τα αποτελέσματα των εσωκομματικών εκλογών στο Κίνημα αλλαγής προκαλούν συζητήσεις. Τόσο ο αριθμός της συμμετοχής, όσο και ο συσχετισμός των δυνάμεων που καταγράφηκε στην κάλπη,...

SOCIAL