Live τώρα    
22°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
22 °C
18.5°C23.5°C
2 BF 50%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
16 °C
14.9°C16.9°C
3 BF 69%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
19 °C
17.0°C19.9°C
3 BF 74%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αραιές νεφώσεις
21 °C
19.9°C22.5°C
5 BF 65%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
19 °C
18.5°C18.9°C
0 BF 63%
Λοβέρδος, Ανδρουλάκης, Καστανίδης / Κριτική για την εσωκομματική λειτουργία της Γεννηματά
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Λοβέρδος, Ανδρουλάκης, Καστανίδης / Κριτική για την εσωκομματική λειτουργία της Γεννηματά

ΦΩΦΗ

Σε αντίθεση με τις προσδοκίες που είχαν καλλιεργηθεί, η χθεσινή διαδικτυακή εκδήλωση των «Κινήσεων Πολιτών για τη Σοσιαλδημοκρατία», με τη συμμετοχή των Ανδ. Λοβέρδου, Ν. Ανδρουλάκη, Χ. Καστανίδη -απουσίαζε η Φ. Γεννηματά- δεν εξελίχθηκε σε άτυπο ντιμπέιτ μεταξύ διεκδικητών της ηγεσίας του ΚΙΝ.ΑΛΛ.

Δεδομένης και της συμμετοχής των καθηγητών Ξ. Κοντιάδη, Γ. Σωτηρέλη, Θ. Τσέκου, επικέντρωσε σε μια περισσότερο θεωρητική συζήτηση για τα προβλήματα της δημοκρατίας, ευρωπαϊκά, αλλά και στην Ελλάδα.

Ανέδειξε όμως την κριτική των τριών διεκδικητών για την εσωκομματική δημοκρατία στο ΚΙΝ.ΑΛΛ., αποδέκτης της οποίας ήταν η Φ. Γεννηματά, αλλά και τις μεταξύ τους αποχρώσεις σε σχέση με την επικέντρωση της κριτικής τους προς τον ΣΥΡΙΖΑ ή τη Ν.Δ.

Χαρακτηριστική ήταν η αναφορά του Ν. Ανδρουλάκη ότι στην Ελλάδα δεν υπάρχουν θεσμικά κόμματα, αλλά κόμματα - καρτέλ, αλλά και του Χ. Καστανίδη ότι εσωκομματική δημοκρατία είναι, μεταξύ άλλων, να σέβεσαι τη διαφωνία και όχι να απειλείς με διαγραφές.

Ο Ανδ. Λοβέρδος είπε (Open) ότι το ΚΙΝ.ΑΛΛ. δεν πέτυχε και πως, αν γίνει πρόεδρος, θα έχει δύο μόνιμους αντιπροέδρους (για θέματα Τ.Α., κόμματος και συνδικάτα, κοινωνικά κινήματα) και έναν με ευθύνη για το πρόγραμμα ενόψει των εκλογών.

Δημοκρατία

Αν στο ζήτημα της εσωκομματικής δημοκρατίας υπήρξε κοινός τόπος για το μεγάλο έλλειμμα που παρατηρούν, το ίδιο δεν συνέβη ως προς το δεύτερο ζήτημα, με χαρακτηριστική την κίνηση του Χάρη Καστανίδη να απευθυνθεί στους συνυποψηφίους του σχολιάζοντας:

«Άκουσα αρκετές φορές σε θέματα δημοκρατίας μια κριτική υψηλών τόνων προς τα αριστερά, αλλά μια πολύ χαμηλόφωνη έως απούσα κριτική προς την παρούσα νεοσυντηρητική κυβέρνηση. Να υπενθυμίσω στους συνομιλητές την αποστολή μας ως σοσιαλδημοκρατικό κόμμα να κρίνουμε δίκαια προς πάσα κατεύθυνση».

Είχε προηγηθεί ο Ανδρέας Λοβέρδος (σ.σ.: αποχώρησε από τη συζήτηση αμέσως μετά την τοποθέτησή του για να συνεχίσει την περιοδεία του στην Κεφαλλονιά), ο οποίος, μιλώντας για τα προβλήματα της δημοκρατίας, τσουβάλιασε τον ΣΥΡΙΖΑ με τον Π. Καμμένο, τη Χρυσή Αυγή, τον  Όρμπαν, τον Τραμπ, τον Μπολσονάρου, για να καταλήξει με το διαστρεβλωμένο από τη Ν.Δ. αφήγημα περί «αρμών της εξουσίας».

Πιο εξισορροπητικός απέναντι σε ΣΥΡΙΖΑ - Ν.Δ., ο Νίκος Ανδρουλάκης είπε μεταξύ άλλων πως «πρέπει να δούμε το θέμα της ενίσχυσης της διάκρισης των εξουσιών» μιλώντας για «συντηρητικό πρωθυπουργικό μοντέλο διακυβέρνησης» και με την υπάρχουσα και την προηγούμενη διακυβέρνηση χαρακτηρίζοντας το δημοψήφισμα του 2015 ως το «πιο ακραίο παράδειγμα που έδειξε τα όρια του σεβασμού των θεσμών».

Αιφνιδιάζει

Σε συνέχεια της προαναφερθείσας παρατήρησής του ο Χ. Καστανίδης επισήμανε ότι «πρώτη φορά δεξιά κυβέρνηση στον τόπο μας πριν από μερικές ημέρες αποφάσισε, την ώρα που έληγαν οι θητείες δύο ανεξάρτητων αρχών, του Ανώτατου Συμβουλίου Επιλογής Προσωπικού και της Αρχής για το Ξέπλυμα Βρόμικου Χρήματος, αιφνιδιαστικά να προτείνει τροπολογίες για να κερδίσει την ηγεσία τους».

«Αιφνιδιάζει αν ένα σοσιαλδημοκρατικό κόμμα δεν βρίσκει την αλήθεια στην κριτική του και προς τα δεξιά και προς τα αριστερά» σχολίασε.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL