Live τώρα    
34°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
34 °C
32.1°C34.6°C
4 BF 34%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
33 °C
32.1°C33.6°C
1 BF 38%
ΠΑΤΡΑ
Ελαφρές νεφώσεις
33 °C
33.0°C33.0°C
3 BF 47%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αίθριος καιρός
30 °C
29.7°C31.5°C
3 BF 44%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
32 °C
31.2°C31.9°C
2 BF 31%
Εγκύκλιος συγκάλυψης / Στην Κομισιόν η πρωτοφανής απαγόρευση σε υπαλλήλους να καταθέτουν
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Εγκύκλιος συγκάλυψης / Στην Κομισιόν η πρωτοφανής απαγόρευση σε υπαλλήλους να καταθέτουν

ΔΙΚΗ

Σύσσωμη η ευρωομάδα του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία εκφράζει την ανησυχία της με ερώτηση που κατέθεσε προς την Κομισιόν, για το πρωτοφανές έγγραφο του Γραφείου Νομικού Συμβούλου του Υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου, που απειλεί τους υπαλλήλους του υπουργείου με πειθαρχικές και ποινικές κυρώσεις αν καταθέσουν «υπέρ των αντιδίκων και εις βάρος του Ελληνικού Δημοσίου».

Οι έξι ευρωβουλευτές μάλιστα χαρακτηρίζουν το συγκεκριμένο έγγραφο ως «νομικά έωλο, εξαιρετικά αμφίβολης σκοπιμότητας, που οδηγεί στον απόλυτο εκφοβισμό των δημοσίων υπαλλήλων και συνιστά παρέμβαση στη δικαστική εξουσία και στην ορθή απονομή της δικαιοσύνης».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Επισημαίνουν ότι με το έγγραφο γίνεται προσπάθεια κατεύθυνσης της μαρτυρίας των δημοσίων υπαλλήλων σε βάρος του καθήκοντος αληθείας, τονίζοντας χαρακτηριστικά ότι «η αναφορά ότι η ένορκη κατάθεση υπαλλήλων είναι δυνατή μόνο προς υποστήριξη του Ελληνικού Δημοσίου, κατόπιν έγγραφου αιτήματος του Γραφείου Νομικού Συμβούλου και κατόπιν συνεννόησης με τον αρμόδιο χειριστή της υπόθεσης, δημιουργεί σοβαρές υπόνοιες για προσπάθεια κατεύθυνσης της μαρτυρίας των δημοσίων υπαλλήλων που δεν συνάδει με το καθήκον αληθείας».

Οι ευρωβουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία ρωτούν την Ευρωπαϊκή Επιτροπή:

  • Αν έχει ενημερωθεί για το παραπάνω έγγραφο.
  • Αν θεωρεί ότι συνάδει με το δικαίωμα δικαστικής προστασίας και τις αρχές της ορθής απονομής της δικαιοσύνης, που συνιστούν ακρογωνιαίους λίθους της ΕΕ και του κράτους δικαίου.
  • Αν είναι ανεκτό από το ευρωπαϊκό θεσμικό πλαίσιο να επιτρέπεται η μαρτυρία των δημοσίων υπαλλήλων μόνο στις περιπτώσεις που θα ευνοεί το Ελληνικό Δημόσιο.

Αναλυτικά ολόκληρη η ερώτηση:

Θέμα: Πρωτοφανής γενική αποτροπή των δημοσίων υπαλλήλων από την κατάθεση ενώπιον των ελληνικών δικαστηρίων με την απειλή πειθαρχικών και ποινικών κυρώσεων

Με έγγραφό του προς υπηρεσίες και δομές του Υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου, κοινοποιούμενο στον αρμόδιο Υπουργό, το Γραφείο Νομικού Συμβούλου του Υπουργείου αναφέρει, γενικά και ανεξαίρετα, ότι η ένορκη κατάθεση δημοσίων υπαλλήλων υπέρ των αντιδίκων του Ελληνικού Δημοσίου συνιστά πειθαρχικό παράπτωμα και ποινικό αδίκημα. Το εν λόγω έγγραφο, με τη γενική απειλή πειθαρχικών και ποινικών κυρώσεων, οδηγεί σε καθολική αποτροπή των δημοσίων υπαλλήλων από την εκπλήρωση του καθήκοντος μαρτυρίας, κατά παράβαση των διατάξεων της κείμενης νομοθεσίας.

Παράλληλα, η αναφορά ότι η ένορκη κατάθεση υπαλλήλων είναι δυνατή μόνο προς υποστήριξη του Ελληνικού Δημοσίου, κατόπιν έγγραφου αιτήματος του Γραφείου Νομικού Συμβούλου και κατόπιν συνεννόησης με τον αρμόδιο χειριστή της υπόθεσης, δημιουργεί σοβαρές υπόνοιες για προσπάθεια κατεύθυνσης της μαρτυρίας των δημοσίων υπαλλήλων που δεν συνάδει με το καθήκον αληθείας. Πρόκειται για ένα πρωτοφανές και νομικά έωλο έγγραφο, εξαιρετικά αμφίβολης σκοπιμότητας, που οδηγεί στον απόλυτο εκφοβισμό των δημοσίων υπαλλήλων και συνιστά παρέμβαση στη δικαστική εξουσία και στους κανόνες ορθής απονομής της δικαιοσύνης.

Ερωτάται η Επιτροπή:

  • Έχει ενημερωθεί για το παραπάνω έγγραφο;
  • Θεωρεί ότι συνάδει με το δικαίωμα δικαστικής προστασίας και τις αρχές της ορθής απονομής της δικαιοσύνης, που συνιστούν ακρογωνιαίους λίθους της ΕΕ και του κράτους δικαίου;
  • Είναι ανεκτό από το ευρωπαϊκό θεσμικό πλαίσιο να επιτρέπεται η μαρτυρία των δημοσίων υπαλλήλων μόνο στις περιπτώσεις που θα ευνοεί το Ελληνικό Δημόσιο;  

Οι Ευρωβουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία:
Κώστας Αρβανίτης
Δημήτρης Παπαδημούλης
Αλέξης Γεωργούλης
Πέτρος Κόκκαλης
Στέλιος Κούλογλου
Έλενα Κουντουρά

 

Καταδίκη του εγγράφου από το Σωματείο Εργαζομένων Συμβασιούχων Υπηρεσίας Ασύλου

Σε ανακοίνωσή που εξέδωσε το Σωματείο Εργαζομένων Συμβασιούχων Υπηρεσίας Ασύλου, συντασσόμενο με τους υπαλλήλους του υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου που καταδικάζουν την παράνομη και απαράδεκτη προσπάθεια φίμωσης των εργαζομένων, κάνοντας λόγω για δημιουργία κλίματος εκφοβισμού μεταξύ των υπαλλήλων του υπουργείου «και ειδικά όσων συνδικαλίζονται».

Όπως τονίζει το Σωματείο «το συγκεκριμένο έγγραφο που προωθήθηκε από Προϊσταμένους σε διάφορα τμήματα του Υπουργείου, χωρίς να συνοδεύεται από διευκρινίσεις, χωρίς εξαιρέσεις ή παραπομπές σε νομικές διατάξεις, πρόκειται για ένα αυταρχικό και αντισυνταγματικό κείμενο, καθώς, εκ του Συντάγματος, οι πολίτες έχουν υποχρέωση μαρτυρίας και αληθείας ενώπιον της δικαιοσύνης και το απόρρητο των πληροφοριών για το οποίο δεσμεύονται οι δημόσιοι υπάλληλοι δεν είναι γενικό και αόριστο».

Το Σωματείο εργαζομένων Συμβασιούχων απαιτεί την άμεση απόσυρση του εγγράφου και των σχετικών διευκρινιστικών αυτού, και εξηγήσεις για τον λόγο που συνεχίζει το Υπουργείο να αποστέλλει το από 01.06.2020 έγγραφο στους/ις υπαλλήλους του παρά την σωρεία καταγγελιών.

Αναλυτικά η ανακοίνωση του Σωματείο Εργαζομένων Συμβασιούχων Υπηρεσίας Ασύλου:

Το Σωματείο Εργαζόμενων Συμβασιούχων Υπηρεσίας Ασύλου καταδικάζει απερίφραστα την πρωτοφανή προσπάθεια φίμωσης των υπαλλήλων του Υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου.

Σε μία πρωτόγνωρη κίνηση μαζικού εκφοβισμού κοινοποιήθηκε έγγραφο από το Γραφείο Νομικού Συμβούλου στο Υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου, το οποίο ενημερώνει τους/ις υπαλλήλους ότι η ένορκη κατάθεση υπαλλήλων του Υπουργείου «...υπέρ των αντιδίκων και εις βάρος των συμφερόντων του ελληνικού δημοσίου, σε δίκες με διάδικο το ελληνικό δημόσιο, συνιστά πειθαρχικό παράπτωμα και ποινικό αδίκημα, καθώς και ότι η ένορκη κατάθεση υπαλλήλων των Υπηρεσιών του Υπουργείου είναι δυνατή μόνο προς επίρρωση των ισχυρισμών του Ελληνικού Δημοσίου».

Το συγκεκριμένο έγγραφο που προωθήθηκε από Προϊσταμένους σε διάφορα τμήματα του Υπουργείου, χωρίς να συνοδεύεται από διευκρινίσεις, χωρίς εξαιρέσεις ή παραπομπές σε νομικές διατάξεις, πρόκειται για ένα αυταρχικό και αντισυνταγματικό κείμενο, καθώς, εκ του Συντάγματος, οι πολίτες έχουν υποχρέωση μαρτυρίας και αληθείας ενώπιον της δικαιοσύνης και το απόρρητο των πληροφοριών για το οποίο δεσμεύονται οι δημόσιοι υπάλληλοι δεν είναι γενικό και αόριστο.
 
Η συγκεκριμένη κίνηση προκάλεσε σάλο και κινητοποίησε τα αντανακλαστικά πλήθους φορέων, οργανώσεων, κομμάτων και συνδικαλιστών οργάνων, που με τις ανακοινώσεις τους καταφέρθηκαν εναντίον του συγκεκριμένου εγγράφου, αναδεικνύοντας τον έκδηλο αντιδημοκρατικό του χαρακτήρα. Το δελτίο τύπου του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους τοποθετήθηκε επί του ζητήματος και διευκρινίζει ότι «Εξυπακούεται ότι οι λειτουργοί του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, κατά τον χειρισμό των δικαστικών υποθέσεων που τους έχουν ανατεθεί, δρουν εντός του πλαισίου που το Σύνταγμα, ο Οργανισμός του ΝΣΚ, αλλά και οι παραπάνω Κώδικες προσδιορίζουν και σε καμία περίπτωση δεν θέτουν- ούτε θα μπορούσαν άλλωστε να θέσουν – πρόσθετους περιορισμούς στους υπαλλήλους που αφορούν στο επιτρεπτό ή στο περιεχόμενο της μαρτυρίας τους».

Παρότι το συγκεκριμένο έγγραφο θορύβησε σημαντικό κομμάτι του κοινωνικού συνόλου, η χρονική συγκυρία κατά την οποία επιλέχθηκε να μας κοινοποιηθεί καθόλου τυχαία δεν μπορεί να χαρακτηριστεί. Υπενθυμίζουμε ότι πλησιάζει η εκδίκαση των αγωγών ενάντια στο Υπουργείο σχετικά με την εκδικητική απόλυση των συναδέλφων/ισσών που συνέβη τον Μάιο του 2020, οι οποίοι/ες επέστρεψαν στην Υπηρεσία κατόπιν αιτήσεως ασφαλιστικών μέτρων, ενώ παράλληλα εκκρεμούν και άλλες υποθέσεις πρώην και νυν συμβασιούχων του Υπουργείου και της Υπηρεσίας Ασύλου. Το Σωματείο Εργαζόμενων Συμβασιούχων Υπηρεσίας Ασύλου γνωρίζει ότι ο σκοπός του συγκεκριμένου εγγράφου δεν είναι άλλος παρά η δημιουργία κλίματος εκφοβισμού μεταξύ των εργαζομένων και ειδικά όσων συνδικαλίζονται, καθιστώντας πασιφανές ότι στοχεύει στο να αποτρέψει την προσέλευση μαρτύρων στις εργατικές και άλλες διάφορες που εκκρεμούν εναντίον του Υπουργείου.

Το μόνο που καταφέρνουν τέτοιου είδους κινήσεις είναι να μας υπενθυμίζουν την ανάγκη καλλιέργειας σχέσεων αλληλεγγύης στους χώρους εργασίας μας ως αντίβαρο στις προκλήσεις και επιθέσεις που δεχόμαστε. Διαρκής υπόσχεση του Σωματείου μας είναι ότι θα συνεχίσει να υπερασπίζεται τους /ις εργαζόμενους/ες και τα συμφέροντα τους απέναντί σε οποιαδήποτε αυθαιρεσία του Υπουργείου και υπενθυμίζουμε στον Υπουργό ότι θα μας βρει απέναντί του ενάντια στον αντιδραστικό κατήφορο.

 • Απαιτούμε την άμεση απόσυρση του από 01.06.2021 εγγράφου και των σχετικών διευκρινιστικών αυτού!
 • Απαιτούμε εξηγήσεις για τον λόγο που συνεχίζει το Υπουργείο να αποστέλλει το από 01.06.2020 έγγραφο στους/ις υπαλλήλους του παρά την σωρεία καταγγελιών.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL