Live τώρα    
23°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
23 °C
22.0°C25.2°C
3 BF 51%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
23 °C
20.8°C25.4°C
2 BF 41%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
20 °C
19.9°C21.6°C
4 BF 55%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
21 °C
20.4°C20.8°C
2 BF 68%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
24 °C
23.9°C24.0°C
0 BF 33%
Εγκύκλιος συγκάλυψης / Προσπαθούν να τα μαζέψουν μετά τον σάλο για την πρωτοφανή απόφαση
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Εγκύκλιος συγκάλυψης / Προσπαθούν να τα μαζέψουν μετά τον σάλο για την πρωτοφανή απόφαση

Νότης Μηταράκης και Κυριάκος Μητσοτάκης
(EUROKINISSI/ΣΩΤΗΡΗΣ ΔΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ)

Να διασκεδάσει τις εντυπώσεις για την πρωτοφανή εγκύκλιο στο υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου με την οποία απειλεί τους υπαλλήλους του υπουργείου με πειθαρχική και ποινική δίωξη αν καταθέσουν «υπέρ των αντιδίκων και εις βάρος του Ελληνικού Δημοσίου» επιχειρεί το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους.

Το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους αναφέρει ότι δεν μπορεί το ίδιο να θέσει επιπλέον περιορισμούς στους πολίτες και τους δημοσίους υπαλλήλους, αδειάζοντας ουσιαστικά τη Νομική Σύμβουλο, Ελένη Πασαμιχάλη.

Συγκεκριμένα, το ΝΣΚ στην ανακοίνωσή του σημειώνει ότι «εξυπακούεται ότι οι λειτουργοί του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, κατά τον χειρισμό των δικαστικών υποθέσεων που τους έχουν ανατεθεί, δρουν εντός του πλαισίου που το Σύνταγμα, ο Οργανισμός του ΝΣΚ, αλλά και οι παραπάνω Κώδικες προσδιορίζουν και σε καμία περίπτωση δεν θέτουν- ούτε θα μπορούσαν άλλωστε να θέσουν - πρόσθετους περιορισμούς στους υπαλλήλους που αφορούν στο επιτρεπτό ή στο περιεχόμενο της μαρτυρίας τους».

Αναλυτικά η ανακοίνωση:

Σχετικά το ζήτημα που ανέκυψε μετά από δημοσιεύματα στον Τύπο και σε ιστοσελίδες, με αφορμή το έγγραφο, με αριθμό 441-ΛΠ820/2021/01-06-2021 του Γραφείου Νομικού Συμβούλου του ΝΣΚ στο Υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου, διευκρινίζουμε τα εξής:

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

1. Η αληθής και πάγια επιστημονική θέση του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους και των συντακτών του παραπάνω εγγράφου, είναι ότι δεν απαγορεύεται η εξέταση των υπαλλήλων του Δημοσίου, ως μαρτύρων ενώπιον των δικαστηρίων ή των δικαστικών αρχών, σύμφωνα με τις διατάξεις του Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας ( ΚΠολΔ), Κώδικα Ποινικής Δικονομίας (ΚΠΔ) και Κώδικα Διοικητικής Δικονομίας (ΚΔΔ).

Πλην, όμως, για την εξέταση αυτή, θα πρέπει να τηρείται το καθήκον εχεμύθειας του υπαλλήλου (άρθρο 26 του Υπαλληλικού Κώδικα, ν.3528/2007).

2. Ειδικότερα, όταν ο υπάλληλος καλείται από δικαστήριο ή δικαστική αρχή ή προσέρχεται οικειοθελώς ως μάρτυρας σε δικαστική διαδικασία, οφείλει, προκειμένου να καταθέσει για ζητήματα απόρρητα ή γενικότερα σε κάθε περίπτωση για γεγονότα ή πληροφορίες των οποίων λαμβάνει γνώση κατά την εκτέλεση των καθηκόντων του ή επ’ ευκαιρία αυτών και για τα οποία, κατά την κοινή πείρα και λογική, επιβάλλεται να τηρεί εχεμύθεια, να έχει λάβει προηγουμένως άδεια από τον αρμόδιο Υπουργό (άρθρα 400 αριθ. 2 ΚΠολΔ, 212 παρ.1 ΚΠΔ, 183 ΚΔΔ).

3. Η παραπάνω πρόνοια λαμβάνεται για την προστασία του δημοσίου συμφέροντος, αλλά και για την προστασία του ίδιου του υπαλλήλου, αφού, σε περίπτωση 2 παραβίασης του καθήκοντος εχεμύθειας, αυτός υπέχει πειθαρχική (π.χ άρθρο 107, παρ. 1, περ. η΄ του Υπαλληλικού Κώδικα) και -υπό προϋποθέσεις- και ποινική ευθύνη (π.χ άρθρα, 252, 259 του Ποινικού Κώδικα).

4. Εξυπακούεται ότι οι λειτουργοί του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, κατά τον χειρισμό των δικαστικών υποθέσεων που τους έχουν ανατεθεί, δρουν εντός του πλαισίου που το Σύνταγμα, ο Οργανισμός του ΝΣΚ, αλλά και οι παραπάνω Κώδικες προσδιορίζουν και σε καμία περίπτωση δεν θέτουν- ούτε θα μπορούσαν άλλωστε να θέσουν - πρόσθετους περιορισμούς στους υπαλλήλους που αφορούν στο επιτρεπτό ή στο περιεχόμενο της μαρτυρίας τους.

Σφοδρές αντιδράσεις

Αξίζει να σημειωθεί ότι η γνωστοποίηση της εγκυκλίου προκάλεσε σφοδρές αντιδράσεις από τα κόμματα της αντιπολίτευσης, με το θέμα να φτάνει μέχρι και την Κομισιόν, μέσω ερώτησης που κατέθεσε ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Στέλιος Κούλογλου. Μάλιστα το θέμα τέθηκε και σε γνώση της Διακομματικής Επιτροπής κατά της Διαφθοράς του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

«Πρωτοφανή οπισθοδρόμηση που θυμίζει Όρμπαν!» χαρακτηρίζει την εγκύκλιο ο αντιπρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου και ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Παπαδημούλης. Όπως τονίζει «αποτελεί ωμή απόπειρα παραβίασης των βασικών κανόνων του κράτους δικαίου, που πρέπει να αποτραπεί. Θα διεθνοποιήσουμε το ζήτημα με πρωτοβουλία των Ευρωβουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και προς την Κομισιόν».

«Αυταρχισμό στα όρια της εκτροπής» χαρακτήρισε την ντροπιαστική εγκύκλιο ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Κώστας Αρβανίτης σε δήλωση του. Όπως τονίζει συνιστά νέο ρεκόρ ντροπής, ακόμη και γι’ αυτήν την Κυβέρνηση Μητσοτάκη, καθώς περιορίζονται συνταγματικά κατοχυρωμένα δικαιώματα Ελλήνων πολιτών.

«Δεν είναι μόνο ο αυταρχισμός και το «αποφασίζομεν και διατάσσομεν», αυτό το έχουμε συνηθίσει από αυτήν την Κυβέρνηση. Είναι η -χωρίς προσχήματα, πλέον- περιφρόνηση στο Κράτος Δικαίου, στην ίδια τη Δημοκρατία εν τέλει» σημειώνει χαρακτηριστικά.

Τονίζει επίσης ότι η χώρα – κοιτίδα της Δημοκρατίας μετατρέπεται σε Βαλκανικό παράρτημα του Βίσεγκραντ, σε νομικό φαρ-ουεστ, καταργώντας το δικαίωμα προστασίας του πολίτη, καθώς η δίκαια δίκη μπορεί να εξαρτάται από μαρτυρία που απαγορεύεται. «Ο θεσμικός κατήφορος της Κυβέρνησης Μητσοτάκη λαμβάνει διαστάσεις εκτροπής και πρέπει να σταματήσει εδώ και τώρα»

Ερώτηση στην Κομισιόν για απαγόρευση κατάθεσης

Ερώτηση προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή κατέθεσε ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Στέλιος Κούλογλου, σχετικά με την προσπάθεια της ελληνικής κυβέρνηση να απαγορεύσει στους δημόσιους υπαλλήλους να καταθέσουν «εις βάρος του Δημοσίου», απειλώντας τους υπαλλήλους με πειθαρχική δράση και ποινική δίωξη.

Στην ερώτησή του τονίζεται πως αυτή η απαγόρευση «αντιβαίνει στο βασικό καθήκον των δημοσίων υπαλλήλων να τηρούν το Σύνταγμα. Είναι επίσης αντίθετο με την υποχρέωσή τους να αναφέρουν τυχόν παραβάσεις, ακόμη και όταν αφορά τη δική τους υπηρεσία. Τέλος, παραβιάζει την οδηγία (ΕΕ) 2019/1937 σχετικά με την προστασία των προσώπων που αναφέρουν παραβιάσεις του ενωσιακού δικαίου».

Επισημαίνει παράλληλα ότι η ελληνική κυβέρνηση παραβιάζει τις διατάξεις της Οδηγίας (ΕΕ) 2019/1937 περί προστασίας μαρτύρων δημοσίου συμφέροντος, απειλώντας αντίποινα εναντίον μαρτύρων που ανέφεραν σοβαρά αδικήματα, ο ευρωβουλευτή ζητά από την Κομισιόν να εξηγήσει πως σκοπεύει να διασφαλίσει ότι η ελληνική κυβέρνηση θα τηρήσει την προστασία όσων είναι πρόθυμοι να αναφέρουν σοβαρά αδικήματα σύμφωνα με την συγκεκριμένη οδηγία.

Το θέμα τέθηκε επίσης και σε γνώση της Διακομματικής Επιτροπής κατά της Διαφθοράς του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου από τον Στ. Κούλογλου, της οποίας είναι μέλος του προεδρείου. Στην επιστολή του προς τους συναδέλφους του, ο ευρωβουλευτής επισημαίνει πως αυτή η εγκύκλιος απευθύνεται κυρίως στους δημόσιους υπαλλήλους του Υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου. Οι ενέργειες αυτού του υπουργείου έχουν πρόσφατα εξεταστεί για την καταπάτηση θεμελιωδών δικαιωμάτων, δεδομένης της πιθανής εμπλοκής της ελληνικής κυβέρνησης στη διευκόλυνση ή συμμετοχή σε παράνομες επιστροφές προσφύγων.

«Ορκίζομαι να πω την αλήθεια μόνο αν συμφέρει την υπηρεσία»

Για το θέμα τοποθετήθηκε και ο Τομεάρχης Εσωτερικών της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Κώστας Ζαχαριάδης ο οποίος αναφέρει ότι «όλοι οι Έλληνες πολίτες υποχρεούνται στην κατάθεση της αλήθειας ενώπιον της Ελληνικής δικαιοσύνης. Όλοι εκτός από τους δημοσίους υπαλλήλους. Τουλάχιστον αυτό ισχυρίζεται με εγκύκλιό της προς τους προϊσταμένους της υπηρεσίας η Νομική Σύμβουλος του Κράτους στο Υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου»

Σύμφωνα με τον τομεάρχη του ΣΥΡΙΖΑ, η Νομική Σύμβουλος, με πρωτοφανείς συλλογισμούς,  ουσιαστικά απαγορεύει στους υπαλλήλους να καταθέτουν ελεύθερα σε εκκρεμείς δίκες την διαμορφωθείσα από τα πραγματικά γεγονότα άποψή τους και αναφέρει ότι δύνανται να καταθέσουν «μόνο προς επίρρωση των ισχυρισμών του Ελληνικού Δημοσίου» και αυτό μόνο «κατόπιν εγγράφου αιτήματος του γραφείου μας και κατόπιν συνεννόησης με τον αρμόδιο χειριστή της υπόθεσης». Αναφέρει δε εκφοβιστικά με αόριστες επικλήσεις στο συμφέρον του Δημοσίου, ότι σε περίπτωση που καταθέσουν υπέρ των αντιδίκων και σε βάρος του Ελληνικού Δημοσίου, αυτό συνιστά «συνιστά πειθαρχικό παράπτωμα και ποινικό αδίκημα»!

Ενώ αναρωτιέται «αλήθεια ποιο δημόσιο συμφέρον είναι υπέρτερο της αρχής της δίκαιης δίκης και της αναζήτησης της αλήθειας;»  Η συγκεκριμένη εγκύκλιος από τη Νομική Σύμβουλο του Κράτους (η οποία επισημαίνεται ότι δεν έχει ιεραρχική σχέση με τους υπαλλήλους του δημοσίου) είναι εμφανές ότι μας γυρίζει σε άλλες εποχές.

Αναρωτιέται επίσης αν είναι τυχαίο το γεγονός ότι το συγκεκριμένο έγγραφο εκδόθηκε από το υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου, δηλαδή από το Υπουργείο που έχει ταυτιστεί με απευθείας και σκανδαλώδεις αναθέσεις, με υπερτιμολογήσεις και με την αντισυνταγματική στελέχωσή του με μετακλητούς υπαλλήλους σε θέσεις της μόνιμης διοικητικής ιεραρχίας; Και επίσης αν είναι τυχαίο το γεγονός ότι εκδόθηκε επί κυβέρνησης Κυριάκου Μητσοτάκη, η οποία καθημερινά επιδίδεται σε ένα πρωτοφανές κρεσέντο αυταρχικών, αντιδημοκρατικών και αδιαφανών μεθοδεύσεων;

Υπογραμμίζει στη δήλωση του ότι η κυβέρνηση των «Αρίστων» της ΝΔ εδώ και δύο χρόνια επιχειρεί την πλήρη άλωση του κράτους και την υποβάθμιση των θεσμών. Επιχειρεί την υπονόμευση των δημοσίων υπαλλήλων και την μετατροπή τους μετατροπή σε και άβουλα πειθήνια όργανα των σκοτεινών επιδιώξεών τους. Η κυβέρνηση αν διατηρεί έστω και ελάχιστα δείγματα σοβαρότητας και δημοκρατικής ευαισθησίας, αν επιθυμεί να θυμίζει έστω και στο ελάχιστο σύγχρονη ευρωπαϊκή κυβέρνησης και όχι την ΕΡΕ της δεκαετίας του ΄60, οφείλει άμεσα να αποδοκιμάσει τη συγκεκριμένη εγκύκλιο.

ΜΕΡΑ 25: Οι υπάλληλοι του υπουργείου να αγνοήσουν την αντισυνταγματική ντιρεκτίβα

Σφοδρή ήταν η αντίδραση και του ΜέΡΑ 25 δια του εκπροσώπου του Μιχάλη Κριθαρίδη που σε δήλωση του η «οδηγία» είναι απαράδεκτη, αντιδημοκρατική, παράνομη και αυταρχική.  Προσθέτει ότι «η δε απειλή πως σε αντίθετη περίπτωση οι υπάλληλοι αυτοί θα διώκονται πειθαρχικά ή ποινικά, μετατρέπει την “Μητσοτάκης Α.Ε.” σε πραγματικό καθεστώς».

Και καλεί «τους υπαλλήλους του υπουργείου να αγνοήσουν πλήρως την συγκεκριμένη αντισυνταγματική ντιρεκτίβα και να καταθέτουν ως οφείλουν και ως ορίζει το Σύνταγμα, στη Δικαιοσύνη ελληνική και ευρωπαϊκή, όσα γνωρίζουν, είτε αυτά εξυπηρετούν την πολιτική του κ. Μηταράκη, είτε όχι».

Παράλληλα σημειώνει ότι «το βαρέλι για την Κυβέρνηση δεν έχει πάτο και η κατρακύλα δεν έχει τελειωμό» και θέτει τα ακόλουθα ερωτήματα: «Τι ακριβώς φοβάται η κυβέρνηση και μεθοδεύει τέτοια τρομοκράτηση των υπαλλήλων του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής; Μήπως ότι θα αποδειχθούν τα όσα καταγγέλλονται από ξένα κυρίως μέσα που δεν ανήκουν στη λίστα Πέτσα και οργανώσεις, για τις παράνομες επαναπροωθήσεις στο Αιγαίο με την συμμετοχή της Frontex;»

 

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL