Live τώρα    
22°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
22 °C
20.2°C23.8°C
3 BF 42%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
22 °C
19.1°C22.7°C
2 BF 55%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
18.0°C19.9°C
4 BF 60%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
20 °C
18.8°C20.8°C
5 BF 45%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
23 °C
22.9°C22.9°C
3 BF 31%
Το συμφέρον του πατριάρχη
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Το συμφέρον του πατριάρχη

Ο Κώστας Τσιάρας με μάσκα στη Βουλή
(EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ)

Γιατί να μην έχουν περισσότερο χρόνο οι πατεράδες με τα παιδιά τους; Μια λογική ερώτηση, που έχει ως λογική απάντηση τη συνεπιμέλεια.  Όχι την υποχρεωτική όμως. Οι σύγχρονες συνθήκες ζωής απέχουν πολύ από την πραγματικότητα της σαπουνόπερας.

Ωστόσο, με πρόφαση αυτό το λογικό αίτημα και για τους δύο γονείς μετά το διαζύγιο και πρόσχημα τον «προοδευτισμό» και τον «εκσυγχρονισμό» αποσαρθρώνεται το Οικογενειακό Δίκαιο από τα προοδευτικά βήματα της δεκαετίας του ’80 σύμφωνα με τις επιταγές της ευρωπαϊκής Ακροδεξιάς.

Το νομοσχέδιο Τσιάρα είναι ένας αναχρονισμός τον οποίο επιβάλλει η πατριαρχία, σε μια νέα επίθεση του νεοσυντηρητισμού στις γυναίκες, διότι με ισοπεδωτικές και οριζόντιες ρυθμίσεις επιχειρείται να απαντηθούν περίπλοκα και επώδυνα ζητήματα. Αποδεικνύει δε για άλλη μια φορά ότι ο Μητσοτάκης σύρεται από τα συμφέροντα συγκεκριμένων ομάδων.

Παρ’ όλο που ο Κ. Τσιάρας υποστηρίζει πως η υποχρεωτική συνεπιμέλεια υπηρετεί το συμφέρον του παιδιού υιοθετώντας τις απόψεις ομάδων μπαμπάδων, δεν απαντά στο πώς αυτό εξυπηρετείται όταν το παιδί υποχρεώνεται εκ του νόμου να επικοινωνεί εξίσου ακόμα και με γονείς κακοποιητές.

Πώς εξυπηρετείται το συμφέρον του παιδιού όταν θεσμοθετείται το «εξίσου» και το αόριστο 1/3 του χρόνου και επιχειρείται ο εκ των άνω διαμοιρασμός του παιδιού σολομώντεια;  Όταν ο γονέας θα μπορεί να συνεχίσει επ’ αόριστον να χρησιμοποιεί το παιδί ως αντικείμενο εκβιασμού ή αντεκδίκησης;

Πώς υπηρετείται από τον νόμο το συμφέρον του παιδιού όταν αφήνει ανοιχτό παράθυρο σε εναλλασσόμενη κατοικία (μισή μέρα Καισαριανή και μισή Πέραμα…) αντί για τη σταθερότητα που χρειάζεται η ανάπτυξή του; Το στοιχείο τής «υποχρεωτικότητας» μόνο ως βαρβαρότητα και αυταρχισμός μπορεί να εκληφθεί.

Ο ενισχυμένος ρόλος τού πρώην συζύγου στη ζωή της συζύγου του, ακόμα και της οικογένειάς του, δυναμιτίζει την ελευθερία των επιλογών στη ζωή της. Επίσης, στα συγκρουσιακά διαζύγια ακόμα και η πιο απλή επικοινωνία των γονιών είναι δύσκολη. Όταν αυτή θα πρέπει να γίνεται υποχρεωτικά, οι συγκρούσεις θα διαιωνίζονται, με όλες τις τραυματικές συνέπειες για την ανάπτυξη του παιδιού: ανασφάλεια, φόβοι, αστάθεια, αντιφατικά μηνύματα.

Σεβαστό το δικαίωμα των γονιών στην επικοινωνία. Γιατί όμως αυτό πρέπει να γίνει υποχρεωτικό, καταστρέφοντας τις ζωές παιδιών και μητέρων και εγκλωβίζοντας όσους δεν είχαν τη χαρά της συναίνεσης σε κακοποιητικές καταστάσεις για χρόνια;

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL