Live τώρα    
17°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
13.6°C19.7°C
0 BF 64%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
16 °C
13.0°C18.3°C
1 BF 64%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
15 °C
12.0°C19.0°C
1 BF 64%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αίθριος καιρός
16 °C
15.8°C20.3°C
3 BF 71%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
8 °C
7.9°C13.5°C
0 BF 81%
ΚΙΝΑΛ / Φουντώνει η κόντρα για την ηγεσία και τη στρατηγική
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

ΚΙΝΑΛ / Φουντώνει η κόντρα για την ηγεσία και τη στρατηγική

ΛΟΒΕΡΔΟΣ

Όλες οι πλευρές που θα διεκδικήσουν την ηγεσία του ΚΙΝ.ΑΛΛ. θεωρούν δεδομένο ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης, λόγω πολιτικής φθοράς, αναζητά παράθυρο ευκαιρίας για να προσφύγει σε πρόωρες κάλπες, ώστε με τον σχεδιασμό των διπλών εκλογών να κάψει την απλή αναλογική.

Αυτές οι εκτιμήσεις έχουν πυροδοτήσει από πολύ νωρίς την άτυπη έναρξη ενός προεκλογικού μαραθωνίου για την προδιαγεγραμμένη εσωτερική διαδικασία εκλογής ηγεσίας στο ΚΙΝ.ΑΛΛ. από το φθινόπωρο του 2021 και έπειτα.

Μανιφέστο συγκυβέρνησης

Με τη ρητορική που αναπτύσσει, ο Ανδρέας Λοβέρδος προσπαθεί να απευθυνθεί σε ένα μεταρρυθμιστικό, κεντροαριστερό κοινό που εγκατέλειψε το ΠΑΣΟΚ και το ΚΙΝ.ΑΛΛ. για τη Ν.Δ. Κινείται στον αντίποδα της αντιδεξιάς αντιπολιτευτικής γραμμής Γεννηματά, στρατηγική που είναι έκδηλο ότι αποφεύγουν να υπηρετήσουν με ζέση μια σειρά μέλη της Κ.Ο.

Με πρόταγμα τη «διαχειριστική επάρκεια», την οποία, όπως λέει, επιζητεί μια μεγάλη πλειοψηφία πολιτών που διαμορφώνεται, και προτάσσοντας την αλλαγή «πολιτικής προσέγγισης» στα θέματα της ασφάλειας και της μετανάστευσης, ο Ανδ. Λοβέρδος θέλει να μετατοπίσει το ΚΙΝ.ΑΛΛ. δεξιότερα στο πολιτικό φάσμα.

Δηλώνει ότι, αν το ΚΙΝ.ΑΛΛ. «συνεχίσει έτσι», ο δεύτερος γύρος των εκλογών θα «ήταν μεγάλη απειλή για εμάς» και πως υπάρχουν δύο δρόμοι για ένα σοσιαλδημοκρατικό κόμμα: «Ή μεγαλώνει πολύ ή συγκυβερνά.  Όταν δεν μπορείς να μεγαλώσεις πολύ και δεν συγκυβερνάς, πηγαίνεις στην κατηγορία των αχρείαστων κομμάτων».

Φυσικά θα ήταν δείγμα μεγάλης αυταρέσκειας να θεωρούσε βάσιμα ο Ανδ. Λοβέρδος ότι και με τον ίδιο στο τιμόνι το ΚΙΝ.ΑΛΛ. μπορεί να «υπερδιπλασιάσει» τα ποσοστά του στις επόμενες εκλογές, όπως είναι ο στόχος που έχει θέσει. Συνεπώς απομένει ο δεύτερος δρόμος, τον οποίο ο ίδιος περιγράφει ως αναπόδραστο.

Σε ποια κατεύθυνση; Ο ίδιος λέει ότι «με τον ιδεολογικό μας αντίπαλο, τη Ν.Δ. σήμερα, τις συντηρητικές και δεξιές πολιτικές δυνάμεις, συναντιόμαστε στις βασικές συνταγματικές, αστικοδημοκρατικές αρχές και αξίες, στον καλώς εννοούμενο συνταγματικό ωφελιμισμό...».

Σκληρή απάντηση

Η Φώφη Γεννηματά αξιοποίησε τη χθεσινή συνεδρίαση της Κ.Ο. για να απαντήσει στις «προσωπικές φιλοδοξίες» του Ανδρέα Λοβέρδου και να στείλει ευρύτερο μήνυμα ότι η στρατηγική δεν αλλάζει.

Ανεβάζοντας τους τόνους, με όλες τις σχετικές αναφορές της να ηχούν ως απάντηση στο «μανιφέστο» Λοβέρδου, είπε ότι είναι θεμιτές οι προσωπικές φιλοδοξίες, αλλά όχι εις βάρος της προοπτικής της παράταξης και πως «κάνουν λάθος αν νομίζουν ότι κερδίζουν χώρο με το κλίμα εσωστρέφειας που τροφοδοτούν. εκτίθενται στα μάτια και των στελεχών και της βάσης γιατί τέτοιες επιλογές αντικειμενικά εξυπηρετούν τα σχέδια των πολιτικών μας αντιπάλων».

Είπε ότι στόχος είναι ως «κυβέρνηση να δώσουμε προοδευτικές λύσεις στα προβλήματα των πολιτών αύριο», ξεκαθαρίζοντας όμως ότι «συμπλήρωμα σε κυβερνητικά σχήματα δεν πρόκειται να γίνουμε», «όχι ως θλιβερό δεκανίκι» και ότι η προοπτική αυτή έχει κλείσει και, σε ό,τι την αφορά, εγγυάται ότι δεν θα ξανανοίξει.

Πρόσθεσε πως «αυτοί που μεταγράφουν τον εαυτό τους στη Ν.Δ. ή στον ΣΥΡΙΖΑ για μια καρέκλα εξουσίας δεν μπορούν να μεταγράψουν και το κόμμα μας, την ταυτότητά μας, τον ιδεολογικό μας χαρακτήρα». Ζήτησε να προχωρήσουν όλοι προσηλωμένοι στην ίδια κατεύθυνση, με βάση «τη δική μας αυτόνομη στρατηγική με στόχο την προοδευτική διακυβέρνηση της χώρας, με όρους πρωταγωνιστή», «δυναμικά απέναντι στον πολιτικό και ιδεολογικό μας αντίπαλο, τη Ν.Δ., απέναντι στον λαϊκισμό του ΣΥΡΙΖΑ και τις διακριτές ιδεολογικές, πολιτικές και προγραμματικές μας διαφορές».

Δεν υπάρχει παράθυρο διαλόγου με Μητσοτάκη

Η ηγεσία του ΚΙΝ.ΑΛΛ. έχει διαφορετική αντίληψη ως προς το τι ζητάει η βάση. «Ο κόσμος της παράταξης θέλει να σταθούμε απέναντι στη Ν.Δ. με καθαρούς όρους» ανέφερε στην ΑΥΓΗ κορυφαίο στέλεχος της Χαριλάου Τρικούπη.

Στελέχη εκτιμούν ότι η πρόσφατη προσωπική κόντρα με τη Φ. Γεννηματά, την οποία επιχείρησε ο Κυρ. Μητσοτάκης στη Βουλή, στη συζήτηση για την πανδημία, εκδηλώνει έναν εκνευρισμό για την αντιπολιτευτική στάση της για την πανδημία και την οικονομία. «Είναι ξεκάθαρο ότι δεν υπάρχει παράθυρο διαλόγου και συζήτησης, γι’ αυτό βγάζει τόσο έντονα την ενόχληση του» σχολίαζαν.

Παράλληλα το ΚΙΝ.ΑΛΛ. στέκεται απέναντι και στον ΣΥΡΙΖΑ, εναντίον του οποίου καταφέρθηκε έντονα ακόμη μια φορά η Φ. Γεννηματά από την Κ.Ο. μιλώντας για «καθεστωτικές συμπεριφορές» επί διακυβέρνησής του. Είναι εμφανές, ωστόσο, ότι έχει επιλέξει σε αυτή τη φάση τη μετωπική σύγκρουση με τη Ν.Δ., ώστε να ενδυναμώσει το αντιδεξιό πρόσημο.

ΚΙΝΑΛΛ

Η Γεννηματά ξορκίζει την πασαρέλα υποψηφιοτήτων

Σε κάθε περίπτωση, προκειμένου να φρενάρει τη ζημιά από το πρόωρο προεκλογικό κλίμα, η Φ. Γεννηματά διευκρίνισε και χθες ότι δεν υπάρχει ενδεχόμενο επίσπευσης των διαδικασιών.

Έσπευσε να υπενθυμίσει αναφορικά με την εσωκομματική διαδικασία εκλογής προέδρου και του τακτικού συνεδρίου του ΚΙΝ.ΑΛΛ. ότι πρόσφατα στο Πολιτικό Συμβούλιο αποφασίστηκε ομόφωνα πως τον ερχόμενο Σεπτέμβριο, σε ειδική σύνοδο της ΚΠΕ, θα προχωρήσουν στην εξειδίκευση όλων των σχετικών διαδικασιών και του ακριβούς χρονοδιαγράμματος.

Θέλησε να καθησυχάσει ότι όλα θα γίνουν «με πλήρη διαφάνεια και με όρους που διασφαλίζουν την ευρύτερη δυνατή συμμετοχή των μελών και των φίλων μας, όπως προβλέπει το καταστατικό».

Ξορκίζοντας το σύννεφο εσωστρέφειας που μαζεύεται πάνω από το ΚΙΝ.ΑΛΛ. ζήτησε έως τότε «να μην ξοδέψουμε κρίσιμο και χρήσιμο χρόνο και πολιτική ενέργεια σε προσωπικούς διαγκωνισμούς και πασαρέλα προαναγγελίας υποψηφιοτήτων». Ζήτησε επιπλέον να σταλεί από τη χθεσινή συνεδρίαση της Κ.Ο. το μήνυμα συλλογικής προσήλωσης στις πολιτικές προτεραιότητες του κόμματος.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL