Live τώρα    
21°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Σποραδικές νεφώσεις
21 °C
20.0°C23.3°C
1 BF 94%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
18.9°C21.1°C
0 BF 66%
ΠΑΤΡΑ
Ελαφρές νεφώσεις
17 °C
14.4°C19.0°C
1 BF 93%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
22 °C
21.0°C23.9°C
2 BF 68%
ΛΑΡΙΣΑ
Αραιές νεφώσεις
17 °C
17.0°C17.0°C
2 BF 93%
Συνάντηση Τσίπρα με εκπροσώπους της ΟΤΟΕ και των εργαζομένων στα Φωσφορικά Λιπάσματα Καβάλας / Δεν θα έρθει η ανάπτυξη μέσα από τη συμπίεση των εργασιακών σχέσεων
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Συνάντηση Τσίπρα με εκπροσώπους της ΟΤΟΕ και των εργαζομένων στα Φωσφορικά Λιπάσματα Καβάλας / Δεν θα έρθει η ανάπτυξη μέσα από τη συμπίεση των εργασιακών σχέσεων

Στην κορυφή της ατζέντας βάζει ο ΣΥΡΙΖΑ τα εργασιακά ζητήματα, με τον Αλέξη Τσίπρα να αναλαμβάνει ο ίδιος πρωτοβουλίες.

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, που έχει καταθέσει επίκαιρη ερώτηση στον πρωθυπουργό αναφορικά με τις αρνητικές εξελίξεις στην εργασία ως αποτέλεσμα των κυβερνητικών πρωτοβουλιών, υποδέχτηκε χθες στο γραφείο του, μαζί με την Έφη Αχτσιόγλου, εκπροσώπους της Ομοσπονδίας Τραπεζοϋπαλληλικών Οργανώσεων Ελλάδας (ΟΤΟΕ) και εργαζόμενους στα Φωσφορικά Λιπάσματα Καβάλας. Είχε προηγηθεί συνάντηση με εκπροσώπους των εργαζομένων στον ΟΤΕ.

"Δεν θα έρθει η ανάπτυξη μέσα από τη συμπίεση των εργασιακών σχέσεων, αντιθέτως σταθερή και βιώσιμη ανάπτυξη θα έχουμε όταν μπορέσουμε να διασφαλίσουμε τη σταθερότητα στον χώρο της εργασίας" τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας.

Όπως σημείωσε, οι απολύσεις στις τράπεζες έγιναν "για λόγους εκδίκησης" λόγω της άρνησης των υπαλλήλων να μετατεθούν σε άλλη εταιρεία. "Μας γεμίζει προβληματισμό δεδομένου ότι βλέπουμε μια σειρά από τέτοιου είδους κινήσεις και σε άλλους κλάδους του ιδιωτικού τομέα" είπε και πρόσθεσε: "Όταν η οικονομία πάει καλά, αυτό πρέπει να εμφανίζεται και στις εργασιακές σχέσεις, πρέπει να κατοχυρώνονται και όχι να διαλύονται".

Υπενθυμίζοντας και τη συνάντηση που είχε την περασμένη εβδομάδα με τους εκπροσώπους εργαζομένων του ΟΤΕ, όπου επίσης αντιμετωπίζουν απολύσεις, ο Αλ. Τσίπρας τόνισε: "Έχουμε την εντύπωση ότι έχει να κάνει με μια συνολικότερη τάση απορρύθμισης και μια ενθάρρυνση του ιδιωτικού τομέα και κερδοφόρων επιχειρήσεων να συρρικνώσουν εργασιακά δικαιώματα για να αποκτήσουν ακόμα μεγαλύτερη κερδοφορία".

Διαμήνυσε δε πως ο ΣΥΡΙΖΑ θα στηρίξει την προσπάθειά τους και μέσα στη Βουλή. "Είκοσι τέσσερις υπάλληλοι βρίσκονται στον δρόμο και πρέπει να βρεθεί λύση και για άλλους 250 που είναι σε ανασφάλεια, είναι σε υποχρεωτική άδεια" σημείωσε υπογραμμίζοντας πως βασικό αίτημα είναι η ανάκληση των απολύσεων και ο διάλογος με τη διοίκηση της τράπεζας προκειμένου να βρεθεί μια λύση που θα καλύπτει και τις ανάγκες του κόσμου της εργασίας.

Στ. Κούκος: "Ανοίγει ο ασκός του Αιόλου"

"Εάν αυτό περάσει, ανοίγει ο 'ασκός του Αιόλου' και για τις άλλες τράπεζες" είπε ο πρόεδρος της ΟΤΟΕ Σταύρος Κούκος σχολιάζοντας ότι ο ρόλος των τραπεζών είναι να στηρίζουν την πραγματική οικονομία, "όχι να μειώνουν τα κόστη για να έχουν κέρδη, έτσι ξέρω κι εγώ να κάνω τον τραπεζίτη".

"Μόνο επί χούντας έγιναν κάποιες απολύσεις, για λόγους κοινωνικών φρονημάτων" πρόσθεσε τονίζοντας ότι, αν δεν βρεθεί λύση για τους 24 απολυμένους, "τους υπόλοιπους συναδέλφους μας, που είναι σε εκκρεμότητα με την ιστορία της μεταφοράς της διαχείρισης των κόκκινων δανείων σε εταιρεία, θα έχουμε και συνέχεια".

Παράλληλα ζήτησε τη στήριξη του πρόεδρου του ΣΥΡΙΖΑ για την υπόθεση του «Ηρακλή» προσθέτοντας ότι το κράτος θα δώσει 11 δισ. εγγύηση στις τράπεζες. "Θέλουμε αυτές οι επιχειρήσεις όπου πηγαίνει τώρα η διαχείριση των κόκκινων δανείων και εργαζόμενοι των τραπεζών εκ των πραγμάτων να παραμείνουν στον κλάδο, να είναι κομμάτι του κλάδου για να έχουν τα δικαιώματα οι εργαζόμενοι και τη διασφάλιση της απασχόλησης και να μην πάνε να αλλάξουν επάγγελμα με τη βίαιη αποδόμηση των εργασιακών δικαιωμάτων που αυτό θα σημαίνει" επισήμανε.

ΣΠΥΡΟΣ ΡΑΠΑΝΑΚΗΣ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL