Ήταν “επίκαιρη”, σύμφωνα με τον Ρώσο Πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν, η επίσκεψη του Έλληνα πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στη Μόσχα, όχι μόνο επειδή συμπληρώθηκαν 190 χρόνια διπλωματικών σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών, αλλά επειδή “μας ενώνουν πολλές προοπτικές”.
Οι προοπτικές που ενώνουν τις δύο χώρες, σύμφωνα με τα όσα είπαν στην κοινή συνέντευξη Τύπου χθες οι Πούτιν και Τσίπρας, εντοπίζονται στην ενέργεια, τον εμπορικό τομέα, τον τουρισμό και τον πολιτισμό. Άλλωστε οι αριθμοί αποδεικνύουν ότι υπάρχει δυναμική σ’ αυτούς τους τομείς. Όπως ανέφερε ο Ρώσος Πρόεδρος, “πέρσι το διμερές εμπόριο αυξήθηκε κατά 27%, ενώ φέτος μέχρι τον Σεπτέμβριο κατά 11%”.
Βέβαια, το μεγαλύτερο ενδιαφέρον -και τα περισσότερα αγκάθια, λόγω της πολιτικής της Ε.Ε.- έχει ο τομέας της ενέργειας και ειδικότερα το μέλλον του αγωγού που θα μεταφέρει αέριο από τη Ρωσία στην Τουρκία μέσω Μαύρης Θάλασσας. Τόσο η Μόσχα όσο και η Αθήνα, αλλά και η Ρώμη θα ήθελαν ο αγωγός αυτός να φτάνει στην Ελλάδα κι από εκεί στην Ιταλία και άλλες ευρωπαϊκές χώρες.
Επ’ αυτού ο Πούτιν τόνισε ότι “είμαστε έτοιμοι να εξετάσουμε την πιθανότητα πρόσκλησης ελληνικών εταιρειών να συμμετάσχουν σε μεγάλα έργα υποδομής για τη μεταφορά ρωσικού φυσικού αερίου στην Ευρώπη μέσω της νότιας διαδρομής», ενώ ο Τσίπρας επισήμανε πως “η συζήτηση επεκτάθηκε στις δυνατότητες προώθησης του αγωγού φυσικού αερίου προς την Ελλάδα και από εδώ προς την Ιταλία, ως μια ενέργεια που θα αναβαθμίσει την Ελλάδα σε περιφερειακό ενεργειακό κόμβο”.
Τσίπρας και Πούτιν συζήτησαν και για τον τουρισμό, με τον Ρώσο Πρόεδρο να δηλώνει πως “ελπίζουμε ότι φέτος θα έχουμε κοντά στο ένα εκατομμύριο τουρίστες στην Ελλάδα”, ενώ κάλεσε και τους Έλληνες να επισκεφθούν τα αξιοθέατα της χώρας του, αναφερόμενος κυρίως στα έργα που κάνει η κυβέρνησή του για την ανάπτυξη της κρουαζιέρας στη Μαύρη Θάλασσα.
Η “γέφυρα”...
Στη “βαριά” πολιτική, τώρα, ο Ρώσος Πρόεδρος ήταν λιγομίλητος και περιορίστηκε να ευχαριστήσει τον Έλληνα πρωθυπουργό για τις εποικοδομητικές και περιεκτικές συζητήσεις τους για τη σχέση Ε.Ε. - Ρωσίας, αλλά και το Κυπριακό.
Ο Τσίπρας, από την πλευρά του, τόνισε ότι "η Ελλάδα μπορεί να παίξει τον ρόλο "γέφυρας" ανάμεσα σε ΝΑΤΟ, Ε.Ε. και Ρωσία, αυτή είναι η σημασία και αξία της χώρας μας που τη διαφοροποιεί από άλλες χώρες" καλώντας και τις τρεις προαναφερόμενες πλευρές να αξιοποιήσουν αυτή τη σημασία και αξία της χώρας μας.
Πρόσθεσε δε πως “τα τριάμισι χρόνια της σημερινής κυβέρνησης αποδεικνύουν ότι η Ελλάδα είναι μια αξιόπιστη σύμμαχος στο ΝΑΤΟ και την Ευρωπαϊκή Ένωση και ταυτόχρονα σταθερή και έντιμη συνεργάτης της Ρωσίας".
Σε ερώτηση για το τέλος της ελληνικής κρίσης ο Πούτιν ευχήθηκε να ξεπεραστούν το ταχύτερο οι δυσκολίες που αντιμετωπίζει ο ελληνικός λαός, ενώ συνεχάρη τον Έλληνα πρωθυπουργό γιατί ακολουθεί, όπως είπε, μια προοδευτική γραμμή για την ανάπτυξη της Ελλάδας.
...και οι απελάσεις
Σε ερώτηση, από Ρωσίδα δημοσιογράφο, για τις απελάσεις Ρώσων διπλωματών, ο Πούτιν τόνισε ότι η σελίδα αυτή έχει κλείσει: «Από την αρχή δεν συμφωνούσαμε με τις απελάσεις διπλωματών» είπε χαρακτηρίζοντας “σαχλαμάρες” τα περί συνωμοσίας εις βάρος της Ελλάδας.
"Μια βροχερή μέρα κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού δεν σημαίνει ότι δεν υπήρξε καλοκαίρι" ήταν η απάντηση του Τσίπρα, ο οποίος πρόσθεσε ότι η Αθήνα σε κρίσιμα θέματα που αφορούν τις σχέσεις Ελλάδας - Ρωσίας δεν κινείται με πιέσεις και απόψεις τρίτων χωρών. "Κι αυτό αποδεικνύεται από το γεγονός ότι η Ελλάδα δεν ταυτίστηκε με το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και την τότε επιθυμία που υπήρχε" είπε αναφερόμενος στο θέμα των κυρώσεων εις βάρος της Μόσχας.
Πρόσθεσε δε ότι «η Ελλάδα αποτελεί κράτος - μέλος της Ε.Ε. και του ΝΑΤΟ και τηρεί σταθερά τις δεσμεύσεις της, αλλά θεωρεί ότι οποιαδήποτε ευρωπαϊκή αρχιτεκτονική ασφάλειας ή πρωτοβουλία για λύση σημαντικών παγκόσμιων προκλήσεων, πρέπει να συμπεριλαμβάνει τη Ρωσία και να βασίζεται σε έναν ειλικρινή διάλογο μαζί της».
Πάντως, ο Τσίπρας δεν παρέλειψε να επισημάνει ότι “ο ελληνορωσικός διάλογος δεν είναι πάντα εύκολος, όπως αποδείχτηκε το καλοκαίρι. Ωστόσο η επιθυμία μας να παραμείνουν οι σχέσεις αυτές στις σταθερές ράγες που από το 2015 οικοδομήσαμε με κόπο μας βοηθά πάντα να ξεπερνάμε τις δυσκολίες και να επιστρέφουμε στον αναγκαίο αμοιβαίο σεβασμό και στην αλληλοκατανόηση».
Κυπριακό και Πρέσπες
Επίσης ο Έλληνας πρωθυπουργός ευχαρίστησε τη Ρωσία για τη σταθερή θέση στήριξης στο Κυπριακό και τόνισε τον κρίσιμο ρόλο που θα έχει το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ για την επίλυση του ζητήματος.
Ερωτηθείς για τις αντιδράσεις της Μόσχας στις διευκολύνσεις που λέχθηκε ότι θα παρέχει η Λευκωσία στις ΗΠΑ, ο Τσίπρας τόνισε ότι “δεν υπάρχει καμιά σκέψη για στρατιωτικοποίηση της Κύπρου”, όπως του είπε και στη συνομιλία που είχαν ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης.
Πρόσθεσε, μάλιστα, ότι έγιναν οι απαραίτητες επικοινωνίες μεταξύ των υπουργών Εξωτερικών της Ρωσίας και της Κύπρου.
Τέλος, ο πρωθυπουργός είπε ότι είχε την ευκαιρία να μιλήσει με τον Πούτιν για τις εξελίξεις στα Δυτικά Βαλκάνια «που έχουν καίρια σημασία για εμάς». Παρουσίασε τις θέσεις της ελληνικής πλευράς στο «ευαίσθητο ζήτημα της ονομασίας των βόρειων γειτόνων μας» τονίζοντας ότι η συμφωνία των Πρεσπών “θέτει σε μια δίκαιη βάση” το πρόβλημα και κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου “για την ανάδυση εθνικιστικών τάσεων και διενέξεων που θα μπορούσαν να προκύψουν στην περιοχή”.