Live τώρα    
Ενώ ο Μεϊμαράκης αμφισβητεί τη διαδικασία εκλογής / "Όνειρα Σαρκοζί" για Σαμαρά
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ενώ ο Μεϊμαράκης αμφισβητεί τη διαδικασία εκλογής / "Όνειρα Σαρκοζί" για Σαμαρά

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΓΙΩΡΓΟΣ ΜΕΛΙΓΓΩΝΗΣ

Το ερώτημα "πού το πάει ο Σαμαράς" απασχολεί από χθες τη "γαλάζια" εσωκομματική "κουζίνα", καθώς ο πρώην πρωθυπουργός δεν κρύβει, με τις συχνές δημόσιες παρεμβάσεις του, τη φιλοδοξία του να παραμείνει ενεργός. Την ίδια ώρα, πληθαίνουν τα σενάρια που τον θέλουν να διεκδικεί μια επιστροφή "α λα Σαρκοζί", την ώρα που τα "σαρκοζικά" σενάρια βρίσκουν απήχηση και σε "γαλάζια" στελέχη που ονειρεύονται τη μετεξέλιξη της Ν.Δ. σε ένα "καθαρό" δεξιό κόμμα στα πρότυπα των Γάλλων "Ρεπουμπλικανών".

Παρ' ότι πριν από μία εβδομάδα ο Αντ. Σαμαράς διαβεβαίωνε μέσω του "Έθνους της Κυριακής" ότι δεν οργανώνει καμία επιστροφή στην ηγεσία της Ν.Δ., ο πρώην πρωθυπουργός δείχνει σε κάθε περίπτωση ότι δεν σκοπεύει να συνταξιοδοτηθεί πολιτικά. Αντιθέτως, στον αντίποδα της "σιωπηλής" τακτικής που ακολουθεί ο Κ. Καραμανλής, ο Αντ. Σαμαράς προβαίνει σε συχνές δημόσιες παρεμβάσεις, υπενθυμίζοντας την παρουσία του. Ο πρώην πρωθυπουργός συναντήθηκε με τον πρόεδρο της Αιγύπτου Αλ Σίσι και, στις δηλώσεις του, εξήρε τη μάχη κατά της τρομοκρατίας εκ μέρους του Αιγύπτιου προέδρου.

Ταυτόχρονα, χθες, με άρθρο του στην ιστοσελίδα liberal, επιχείρησε να εμφανιστεί δικαιωμένος, να φιλοτεχνήσει έναν θετικό απολογισμό για την κυβέρνησή του, αλλά και να αφήσει να εννοηθεί ότι η επιστροφή του είναι... θέμα ανοιχτό. Συγκεκριμένα, ο Αντ. Σαμαράς χρησιμοποίησε το σχήμα "κίνημα μεταρρυθμίσεων" για να περιγράψει την κυβέρνησή του και προέβλεψε ότι το κίνημα αυτό "θα συνεχιστεί". "Το κίνημα των μεταρρυθμίσεων για πρώτη φορά προχώρησε τόσο πολύ την τριετία 2012-2014. Στη συνέχεια ανακόπηκε. Αλλά μόνο προσωρινά... Θα συνεχιστεί όμως. Όχι μόνοι γιατί το ζητούν οι εταίροι μας. Αλλά γιατί το χρειάζεται η χώρα, γιατί το καταλαβαίνει σιγά-σιγά όλη η κοινωνία, ακόμα κι εκείνοι που ξεβολεύτηκαν αρχικά. Γιατί το απαιτεί το μέλλον όλων μας", έγραψε χαρακτηριστικά ο Αντ. Σαμαράς. Και για να μην μείνει καμία αμφιβολία, ο πρώην πρωθυπουργός συνέχισε κατηγορώντας τον ΣΥΡΙΖΑ πως "εκφράζει τις δυνάμεις που αντιστέκονται στις μεταρρυθμίσεις". "Εκφράζει τις δυνάμεις που 'ξεβολεύονται' από τις μεταρρυθμίσεις και γι' αυτό θέλουν να τις ματαιώσουν. Εκφράζει το 'παλιό' τού κρατισμού και του πελατειακού κράτους. Το 'παλιό' που κυνήγησε την ιδιωτική πρωτοβουλία και ενοχοποίησε την επιχειρηματικότητα. Το παλιό που δεν θέλει ούτε να ακούει για ανταγωνιστικότητα", έγραψε χαρακτηριστικά.

Μεϊμαράκης: "Δεν μπορεί να εγγυηθεί κανείς για τη διαδικασία"

Εν τω μεταξύ, χθες ο Ευ. Μεϊμαράκης εγκαινίασε και τη νέα τακτική του - αυτή των δημοσίων παρεμβάσεων και εμφανίσεων, προκειμένου να "τονώσει" την υποψηφιότητά του. Αίσθηση προκάλεσε το γεγονός ότι ο Ευ. Μεϊμαράκης, μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Alpha, εξέφρασε τις αμφιβολίες του για το κατά πόσον η εκλογική διαδικασία της 20ής Δεκεμβρίου θα έχει αίσια εξέλιξη. "Έχουμε μια τεχνική διαδικασία για την οποία δεν μπορεί κανείς να εγγυηθεί", είπε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας ότι "εδώ πέφτει το Taxis".

Παράλληλα, ο πρώην πρόεδρος της Ν.Δ. υπογράμμισε ότι "τον ενόχλησε η δήλωση του πρώην πρωθυπουργού Αντ. Σαμαρά και των συνυποψηφίων του" για την παραίτησή του, μετά το φιάσκο της 22ας Νοεμβρίου. Τόνισε, μάλιστα, πως "απευθύνεται στους νεοδημοκράτες" και πως δεν βλέπει την εσωκομματική διαδικασία "σαν εθνικές εκλογές". Τέλος, επέμεινε στην ανάγκη συνεννόησης μεταξύ των πολιτικών δυνάμεων, καίτοι εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση στον πρωθυπουργό και την κυβέρνηση, προκειμένου να "προστατευθεί" από τις αιχμές Τζιτζικώστα πως παραείναι... συναινετικός.

Διαρροές και φήμες

Εν τω μεταξύ, το εσωκομματικό κλίμα στη Ν.Δ. έχει επιβαρυνθεί από τις διαρροές και το όργιο φημών περί απόσυρσης υποψηφίων πριν ανοίξουν οι κάλπες. "Γαλάζια" στελέχη φωτογράφιζαν το επιτελείο Τζιτζικώστα για τις εν λόγω διαρροές, ενώ όλοι οι υποψήφιοι έσπευσαν να διαμηνύσουν ότι θα φτάσουν ώς το τέλος. Τη βεβαιότητά του πως οι υποψήφιοι "θα είναι τέσσερις ώς το τέλος" εξέφρασε από το ΑΝΤ1 ο Κυρ. Μητσοτάκης, ενώ ο Αδ. Γεωργιάδης, μιλώντας στο Mega, ανέφερε το... αναλυτικό πρόγραμμα περιοδειών του, διαβεβαιώνοντας ότι θα ολοκληρώσει την κούρσα. Τέλος, ήδη από προχθές, με μαζική αποστολή μηνυμάτων που έλεγαν ότι "συνεχίζει τον αγώνα", είχε αντιδράσει ο Ευ. Μεϊμαράκης.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL

ΠΡΟΣΦΟΡΑ ΣΥΝΔΡΟΜΩΝ
ΨΗΦΙΑΚΟΣ ΜΕΤΑΣΧΗΜΑΤΙΣΜΟΣ 2.0