Live τώρα    
Και επισήμως με τη Vodafone για την εκλογή προέδρου / Πρότυπο Σαρκοζί "βλέπουν" τώρα στη Ν.Δ.
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Και επισήμως με τη Vodafone για την εκλογή προέδρου / Πρότυπο Σαρκοζί "βλέπουν" τώρα στη Ν.Δ.

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΓΙΩΡΓΟΣ ΜΕΛΙΓΓΩΝΗΣ

Μπορεί το "θρίλερ" της ημερομηνίας διεξαγωγής των εσωκομματικών εκλογών της Ν.Δ. να έληξε χθες με την επίσημη υπογραφή της σύμβασης με την εταιρεία Vodafone, ωστόσο η νευρική κρίση στη Συγγρού συνεχίζεται. Την ίδια ώρα, "γαλάζια" στελέχη δεν κρύβουν την αγωνία τους για την ενότητα του κόμματος, ενώ χθες σύμφωνα με ρεπορτάζ του ραδιοσταθμού "Αθήνα 9,84", η Μαρ. Γιαννάκου αποκάλυψε ότι πριν λίγο καιρό πρότεινε στον Κ. Καραμανλή να αναλάβει τα ηνία του κόμματος, αλλά ο ίδιος αρνήθηκε κατηγορηματικά.

Η Ν.Δ. ανακοίνωσε χθες ότι υπεγράφη και επισήμως η σύμβαση με την ανάδοχο εταιρεία. Βεβαίως, τα άδεια ταμεία του κόμματος αποτελούν μόνιμο πονοκέφαλο για τα "γαλάζια" στελέχη, καθώς, κατά πληροφορίες, η εκλογή αρχηγού θα κοστίσει κάτι παραπάνω από 700.000 ευρώ.

Πονοκέφαλος, συμμετοχή και οικονομικά

Το ποσό θεωρείται εξαιρετικά μεγάλο για τα πενιχρά οικονομικά της Συγγρού, ωστόσο τα "γαλάζια" στελέχη έκριναν ότι προηγείται η επείγουσα ανάγκη να εκλεγεί αρχηγός... χωρίς απρόοπτα. Πάντως, το υψηλό τίμημα έχει προκαλέσει σε πολλούς άγχος για το πού θα βρεθούν τα χρήματα, αν η συμμετοχή των ψηφοφόρων στην εσωκομματική διαδικασία είναι χαμηλή. Επί της ουσίας, τα περισσότερα στελέχη της Ν.Δ., αλλά και οι υποψήφιοι, αναφέρονται στο "ψυχολογικό όριο" των 200.000 ψηφοφόρων, εκτιμώντας ότι αν ξεπεράσουν τον αριθμό αυτό οι συμμετέχοντες στη διαδικασία, αφενός η Ν.Δ. θα έχει βρει τα χρήματα για να αποπληρώσει την εταιρεία, αφετέρου θα έχει στοιχειώδη δημοκρατική νομιμοποίηση ο νέος αρχηγός. Βεβαίως, στη Συγγρού γνωρίζουν πως ο αριθμός των 700.000 ψηφοφόρων στην αναμέτρηση του 2009 μεταξύ Σαμαρά-Μπακογιάννη είναι άπιαστο όνειρο, ωστόσο και πάλι εκτιμάται από πολλούς ότι αν οι εκλέκτορες περιοριστούν κάτω από τις 200.000, τότε ο νέος αρχηγός θα αντιμετωπίσει "με το καλημέρα" σοβαρά εσωκομματικά προβλήματα.

Σαρκοζί και δημοσκοπήσεις

Τούτων δοθέντων, η προεκλογική εκστρατεία μεταξύ των διεκδικητών της ηγεσίας έχει ήδη ξεκινήσει και η πολιτική φυσιογνωμία του κόμματος έχει τεθεί στο επίκεντρο της εσωκομματικής αντιπαράθεσης. Την ανάγκη "να υπάρχει απέναντι στον κ. Τσίπρα ένας δεξιός πόλος που θα έχει την ικανότητα να συνθέτει διαφορετικά ρεύματα και να διαμορφώνει εσωτερικές ισορροπίες" υπογράμμισε χθες στον ρ/σ "Παραπολιτικά" ο Μ. Βορίδης, περιγράφοντας ένα, κατά πολλούς "κόμμα Σαρκοζί". Στην ίδια λογική κινείται, στις παρεμβάσεις του, και ο Αδ. Γεωργιάδης.

Ο Απ. Τζιτζικώστας, πάντως, προέβη χθες σε άνοιγμα προς τους ανθυποψηφίους του, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο να ορίσει κάποιον εξ αυτών ως αντιπρόεδρο του κόμματος και πρόεδρο της Κ.Ο. της Ν.Δ., αν εκλεγεί πρόεδρος. "Για τις θέσεις των αντιπροέδρων θα σκεφτώ πολύ σοβαρά και για λόγους ενότητας να αποταθώ πρώτα σε κάποιους εκ των σημερινών μου συνυποψηφίων", είπε στον ρ/σ Real fm, επιχειρώντας να "προσπεράσει" το ασυμβίβαστο με τη βουλευτική ιδιότητα, που έχει ώς το 2019.

Ο Ευ. Μεϊμαράκης, από την πλευρά του, έχει ήδη αλλάξει την τακτική του και πλέον δίνει συνεντεύξεις και "ποντάρει" στις δημόσιες εμφανίσεις του. Κατά πληροφορίες, τις εναπομείνασες δύο εβδομάδες θα ρίξει το βάρος του σε έντυπα και ηλεκτρονικά ΜΜΕ, αν και ώς τώρα το απέφευγε.

Τέλος, ο Κυρ. Μητσοτάκης, μιλώντας χθες στον ρ/σ Focus, κινήθηκε στην ίδια γραμμή με τον Ευ. Μεϊμαράκη, ο οποίος χαρακτήρισε "αναξιόπιστες" τις δύο μετρήσεις που έδειχναν προβάδισμα του Απ. Τζιτζικώστα. "Όλες οι σοβαρές εταιρείες δημοσκοπήσεων αρνούνται να δημοσιεύσουν πρόθεση ψήφου, διότι δεν υπάρχει καθορισμένο εκλογικό σώμα", είπε χαρακτηριστικά.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL

ΠΡΟΣΦΟΡΑ ΣΥΝΔΡΟΜΩΝ
ΨΗΦΙΑΚΟΣ ΜΕΤΑΣΧΗΜΑΤΙΣΜΟΣ 2.0