Live τώρα    
Με αφορμή τους έγκλειστους χρυσαυγίτες / Αντιπαράθεση στη Βουλή
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Με αφορμή τους έγκλειστους χρυσαυγίτες / Αντιπαράθεση στη Βουλή

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΚΩΣΤΑΣ ΠΑΠΑΓΙΑΝΝΗΣ

Με 216 ψήφους κατά, μία ψήφο υπέρ και 7 παρών, η Ολομέλεια της Βουλής αποφάσισε να μην αρθεί η ασυλία του Ά. Γεωργιάδη για φορολογική υπόθεση. Η διεξαγωγή της ονομαστικής ψηφοφορίας καθυστέρησε για πολλή ώρα όταν η πρόεδρος της Βουλής, Ζ. Κωνσταντοπούλου, έθεσε θέμα αναβολής της ψηφοφορίας, καθώς ο εισαγγελέας δεν έδωσε άδεια συμμετοχής σε αυτήν των προφυλακισμένων βουλευτών της Χρυσής Αυγής. Η πρόεδρος της Βουλής επισήμανε ότι η εισήγηση αυτή του προεδρείου ήταν ομόφωνη, κάτι που αμφισβήτησε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Ν.Δ., Κ. Μητσοτάκης, με τη Ζ. Κωνσταντοπούλου να τον κατηγορεί ότι άλλαξε στη συνέχεια της στάση του.

Η Ζ. Κωνσταντοπούλου σημείωσε ότι δεν μπορεί η Βουλή να αποδέχεται τον «ad hoc περιορισμό της σύνθεσής της», καθώς η απουσία των βουλευτών της Χρυσής Αυγής δεν είναι «εκούσια». Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Β. Βενιζέλος, μίλησε για «κοινοβουλευτικό πραξικόπημα» και ισχυρίστηκε ότι η πρόταση αυτή «παραβιάζει βάναυσα τη διάκριση των εξουσιών», καθώς ασκεί πίεση στη Δικαιοσύνη να άρει την προσωρινή κράτηση των χρυσαυγιτών βουλευτών. Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Ν. Φίλης σημείωσε ότι η αρχική απόφαση ήταν ομόφωνη και παρατήρησε ότι "η ευαισθησία της Ζ. Κωνσταντοπούλου μας βοηθάει όλους να συζητήσουμε τα θέματα χωρίς πάθος και με αυτοσυγκράτηση". Τελικώς μετά από διαβουλεύσεις αποφασίστηκε να διεξαχθεί κανονικά η ονομαστική ψηφοφορία, ενώ εκπρόσωποι από αρκετά κόμματα παραδέχτηκαν ότι το κείμενο του εισαγγελέα είχε ανεπαρκή εξήγηση για την απόφασή του.

Στελέχη της Ν.Δ. έθεσαν ζητήματα για το παράτυπο της έκδοσης της ημερήσιας διάταξης για την ψηφοφορία σχετικά με την εκλογή του προέδρου της Βουλής χωρίς να είναι γνωστό το όνομα του υποψηφίου, αλλά και για την επικύρωση της παράτασης της δανειακής σύμβασης από τη Βουλή. Ο Β. Βενιζέλος αναρωτήθηκε για το «πότε η κυβέρνηση θα φέρει την παράταση του Μνημονίου;» εκτιμώντας ότι «φοβάστε τους βουλευτές σας», για να λάβει την απάντηση της προέδρου της Βουλής ότι «αυτή η Βουλή δεν θα ψηφίσει παράταση του Μνημονίου. Μην αγωνιάτε».

Ο Β. Μεϊμαράκης εξέφρασε τη δυσαρέσκειά του για την επιλογή της προέδρου της Βουλής να ανακοινώσει λεπτομερώς στην Ολομέλεια τις λεπτομέρειες των δικογραφιών που έχουν φτάσει στη Βουλή, σε αντίθεση με τη μέχρι τώρα πρακτική.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL

ΠΡΟΣΦΟΡΑ ΣΥΝΔΡΟΜΩΝ ΨΗΦΙΑΚΟΣ ΜΕΤΑΣΧΗΜΑΤΙΣΜΟΣ 2.0