Ανεφάρμοστα παραμένουν ακόμα και αυτά τα περιορισμένα μέτρα "διευκόλυνσης" ενήμερων ενυπόθηκων δανείων, που θεσμοθέτησε το καλοκαίρι η κυβέρνηση, με τις τράπεζες να τορπιλίζουν την εφαρμογή τους ακόμα και για τους ελάχιστους δικαιούχους - δανειολήπτες.
Όπως επισημαίνει η καταναλωτική οργάνωση ΕΚΠΟΙΖΩ, δύο μήνες από την έναρξη ισχύος του σχετικού νόμου, οι ρυθμίσεις που προβλέπονται για τους δανειολήπτες αποτελούν στην ουσία κενό γράμμα. Σημειώνει δε ότι είχε εξαρχής τονίσει ότι τα μέτρα αυτά δεν θα αφορούσαν παρά ένα απειροελάχιστο ποσοστό δανειοληπτών, καθώς, προκειμένου να ενταχθεί ένας οφειλέτης στη ρύθμιση, θα έπρεπε να πληροί πάνω από δέκα αυστηρές προϋποθέσεις, ενώ και οι ρυθμίσεις καθαυτές δεν προσφέρουν ρεαλιστική προοπτική στα νοικοκυριά, που δυσκολεύονται να ανταποκριθούν στις δανειακές τους υποχρεώσεις, αλλά απλώς μεταθέτουν το πρόβλημα για λίγα χρόνια μετά.
Αναφέρει ότι στην οργάνωση απευθύνονται δανειολήπτες που επιθυμούν να ενταχθούν στις ρυθμίσεις, όμως δεν πληρούν όλες τις προϋποθέσεις σωρευτικά, ενώ σε πολλές περιπτώσεις οι καταναλωτές δεν πληρούν μόνο μία προϋπόθεση: το υπόλοιπο του δανείου τους υπερβαίνει κατά λίγες χιλιάδες ευρώ τις 150.000 ή έλαβαν το δάνειο λίγες μέρες μετά την 30.6.2010 ή η τράπεζά τους κατήγγειλε τη σύμβαση λίγες μέρες πριν την έναρξη ισχύος του νόμου.
Η ΕΚΠΟΙΖΩ τονίζει ότι οι τράπεζες, διαψεύδοντας τις προσδοκίες της κυβέρνησης ότι θα εφαρμόσουν καλόπιστα τις ρυθμίσεις, υποσκάπτουν με κάθε τρόπο την εφαρμογή τους, καθώς έχει λάβει καταγγελίες σχετικά με την απροθυμία ορισμένων τραπεζών να εφαρμόσουν τον νόμο.
Στις καταγγελίες που έχει λάβει η ΕΚΠΟΙΖΩ, περιλαμβάνονται, μεταξύ άλλων οι εξής:
-Υπάλληλοι υποκαταστημάτων αρνούνται να παραλάβουν τις αιτήσεις που υποβάλλουν ή καθυστερούν υπερβολικά τη διεκπεραίωσή τους με το επιχείρημα ότι δεν έχουν καμία ενημέρωση.
- Οι τράπεζες σε μερικές περιπτώσεις είτε παρερμηνεύουν είτε ερμηνεύουν πολύ αυστηρά έως κοινωνικά άδικα τις διατάξεις του νόμου. Για παράδειγμα άνεργος αναγκάστηκε να εγκαταλείψει την υποθηκευμένη κατοικία του, ώστε να προσπαθήσει να την νοικιάσει για να εξασφαλίσει τη διαβίωσή του, και η τράπεζα απέρριψε την αίτησή του επειδή το βεβαρημένο ακίνητο δεν αποτελούσε πλέον την κύρια κατοικία του... Σημειωτέον ότι η κατοικία του δεν έχει νοικιαστεί και βεβαίως έχει κάνει διακοπή στους λογαριασμούς ΔΕΗ κ.λπ.
Τέτοια ημίμετρα δεν δίνουν λύση στο πρόβλημα δανεισμού των ελληνικών νοικοκυριών, τονίζει η ΕΚΠΟΙΖΩ και καλεί την κυβέρνηση να λάβει άμεσα πραγματικά μέτρα ανακούφισης των υπερχρεωμένων νοικοκυριών. Παράλληλα, προτείνει σχέδιο τεσσάρων μέτρων που πρέπει να ληφθούν συνδυαστικά, για να έχουν αποτέλεσμα:
- Αναστολή πλειστηριασμών για τουλάχιστον 3 έτη.
- Περαιτέρω βελτίωση του νόμου για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά.
- Διαγραφή χρεών και μείωση των επιτοκίων.
- Δημιουργία και λειτουργία δικτύου νομικής και ψυχολογικής υποστήριξης υπερχρεωμένων πολιτών, κατά τα ευρωπαϊκά πρότυπα.