Ως επιτυχία, που μάλιστα θα έχει και επίδραση (κάποτε) στη μείωση των λογαριασμών ρεύματος, επιχειρεί να παρουσιάσει η κυβέρνηση τη μικρή αποκλιμάκωση συνολικά στις απώλειες του δικτύου διανομής, εστιάζοντας αποκλειστικά -με προφανείς επικοινωνιακές στοχεύσεις- στις ρευματοκλοπές, τη στιγμή μάλιστα που η επιβάρυνση των καταναλωτών τόσο από τις απώλειες ενέργειας που μετακυλίονται στα τιμολόγια λιανικής όσο και από τις χρεώσεις του δικτύου διανομής έχουν εκτοξευτεί.
Η επικέντρωση στις ρευματοκλοπές, που φυσικά υπάρχουν αλλά αποτελούν μέρος μόνο των απωλειών (και του προβλήματος), δεν είναι τυχαία, κυρίως όμως είναι περισσότερο... λαϊκής κατανάλωσης αφού έχει ταυτιστεί με τους φουσκωμένους λογαριασμούς ρεύματος, ενώ υποβαθμίζεται σκοπίμως ότι η υπερβάλλουσα παραγωγή των ΑΠΕ που κυκλοφορεί στο δίκτυο και η μείωση των καταμετρημένων ποσοτήτων ενέργειας είναι βασική αιτία της αύξησης του κόστους των απωλειών και αποσιωπώνται τα ζητήματα διαχείρισης από τον αρμόδιο ΔΕΔΔΗΕ - που κατά τα άλλα αυξάνει τις απαιτήσεις του για το ρυθμιζόμενο έσοδό του. Θυμίζουμε ότι οι απώλειες περιλαμβάνουν τις τεχνικές που συνδέονται με τα εγγενή χαρακτηριστικά των ηλεκτρικών δικτύων και τις μη τεχνικές που αφορούν ποσότητες ενέργειας που καταναλώνονται αλλά δεν μετριούνται λόγω σφαλμάτων μέτρησης, ρευματοκλοπής κ.ά.
Ετσι, την περασμένη εβδομάδα το αρμόδιο ΥΠΕΝ ανακοίνωσε πανηγυρικά ότι «άρχισαν να μειώνονται οι ρευματοκλοπές». Και χωρίς να έχει ξεχωριστά στοιχεία για τις ρευματοκλοπές, αναφέρει ενδεικτικά ότι το πρώτο εννεάμηνο 2024 γενικά οι απώλειες υπολογίζονται σε 11,54%, έναντι 12,64% το πρώτο εννεάμηνο 2023 και 12,21% το πρώτο εννεάμηνο 2022.
«Πετύχαμε να αντιστρέψουμε την τάση ανόδου των ρευματοκλοπών» σχολίασε ο υπουργός ΠΕΝ Θ. Σκυλακάκης μιλώντας για συνέχιση της προσπάθειας με εργαλεία τη μαζική εγκατάσταση των έξυπνων μετρητών (που θα ολοκληρωθεί σε τουλάχιστον μια πενταετία) και τη συστηματική στοχοποίηση μαζικών παραβατών που έχουν εντοπιστεί, «προς όφελος του τελικού καταναλωτή, που θα δει σταδιακά τις σχετικές μειώσεις στα τιμολόγια που πληρώνει». Οι δηλώσεις αυτές θυμίζουν τις αντίστοιχες των προκατόχων του για βαθμιαία μείωση των επιβαρύνσεων στις ΥΚΩ στους λογαριασμούς ρεύματος από τις διασυνδέσεις των νησιών με το ηπειρωτικό σύστημα, του έτερου Διαχειριστή (ΑΔΜΗΕ), οι οποίες δεν ήρθαν ποτέ...
Ευλογούν τα γένια τους
Η κυβέρνηση ευλογεί τα γένια της μιλώντας για «στρατηγική και σχεδιασμό», αναφέροντας διάφορες διατάξεις για τις ρευματοκλοπές που εισήχθησαν μόλις πέρυσι, τους εντατικούς τεχνικούς ελέγχους, που έτσι κι αλλιώς είναι ευθύνη του ΔΕΔΔΗΕ, και ιδιαίτερα τη συνεισφορά της μηνιαίας καταμέτρησης, η οποία θυμίζουμε είχε κοστολογηθεί από τον Διαχειριστή στα 15,9 εκατ. ευρώ και καλύπτεται από το ρυθμιζόμενο έσοδό του.
Η πλατφόρμα σύγκρισης τιμών allazorevma υπολογίζει ότι η ζημιά από τις ρευματοκλοπές στη χαμηλή τάση αντιστοιχεί σε 198 εκατ. ευρώ, αποτελεί το 6% σε σύνολο απωλειών 13%, ενώ στο σύνολο των επιβαρύνσεων υπό ρυθμιστική ευθύνη (δηλαδή στο μη ανταγωνιστικό σκέλος που ελέγχεται από το κράτος και αθροίζεται στο 41,4% της συνολικής δαπάνης) ανέρχεται στο 3,6%. Μάλιστα, εκτιμά ότι αντίστοιχα το κόστος από τους ανείσπρακτους λογαριασμούς ειδικότερα των πελατών των παρόχων καθολικής υπηρεσίας ανέρχεται σε 300 εκατ. ευρώ, ήτοι 5,35% στο ρυθμιζόμενο σκέλος, για να καταλήξει ότι «μπαταχτσήδες» και ρευματοκλοπές κοστίζουν 500 εκατ. ευρώ και φτάνουν συνολικά στο 9% της δαπάνης για το ρεύμα των νοικοκυριών.
Υπενθυμίζεται ότι μετά τις εκκαθαρίσεις για το 2022 προέκυψε ότι ο συντελεστής κανονικοποίησης (όλων) των απωλειών αυξήθηκε από 13,54% στο 18% - αύξηση που υπολογίζεται ότι ισοδυναμεί με επιπλέον κόστος άνω των 200 εκατ., ανεβάζοντας το συνολικό κόστος των απωλειών γύρω στο 1 δισ. Παράλληλα, στο πλαίσιο της αύξησης κατά 23% του επιτρεπόμενου εσόδου που μετακυλίεται στα τέλη χρήσης των λογαριασμών, που ζητεί ο Διαχειριστής για την περίοδο 2025-2028, επιδιώκεται και αύξηση του αποδεκτού επιπέδου απωλειών στο 11,36% από το εγκεκριμένο της προηγούμενης περιόδου 9,9%.