Ο συνδυασμός της παγκοσμιοποίησης και της ελευθερίας κερδοσκόπων να μην διαθέτουν την παραγωγή τους αυξάνοντας τις πληθωριστικές πιέσεις έχει καταστήσει απλησίαστο το ελληνικό ελαιόλαδο για τους Έλληνες καταναλωτές, όπως περιέγραψε μιλώντας στο Action24 ο παραγωγός Παναγιώτης Δημητρακόπουλος.
«Η τιμή του ελαιόλαδου αυτή την στιγμή είναι υπερβολικά υψηλή, "παίζει" γύρω στα 8,5 ευρώ ... Η τιμή φέτος ξεκίνησε από τα 4 ευρώ. Είχαμε μία αυξητική τάση, λόγω της έλλειψης παγκοσμίως και ιδίως λόγω της μεγάλης μείωσης παραγωγής στην Ισπανία, που έπεσε στο μισό. Η Ιταλία ήταν επίσης σπεσμένη, η Τυνησία ήταν πεσμένη, όλες οι χώρες είναι πεσμένες. Το λάδι έχει γίνει παγκόσμιο, έχουν ανοίξει οι αγορές. Τα αποθέματα είναι λίγα και η τιμή ανεβαίνει», όπως εξήγησε.
«Επίσης, όταν πιέζονται οι τιμές από όλους, πιέζονται και από τους παραγωγούς. Μπορεί να έχουν ελαιόλαδο αποθηκευμένο και να μην το πουλάνε περιμένοντας καλύτερες τιμές», όπως εξήγησε σε άλλο σημείο.
Αυτή την στιγμή, «ο "ντενεκές" του λαδιού (17 λίτρων) ήδη είναι στα 150-160 ευρώ (σ.τ.σ. δηλαδή πάνω από 8,8-9,4 ευρώ το λίτρο) ... είναι τρομερές οι τιμές στο λάδι, δεν έχουν ξαναϋπάρξει τέτοιες τιμές, με αποτέλεσμα να είναι πάρα πολύ πιεστικές για τους καταναλωτές, οικογένειες με μικρό εισόδημα δεν μπορούν να αγοράσουν λάδι».
«Το ελαιόλαδο είναι πλέον παγκόσμιο και το πρόβλημα είναι η ακαρπία που έχει η Ισπανία τα τελευταία χρόνια. Έκανε 1.200.000 τόνους μέσο όρο, πέρυσι πήγε στις 680.000 ... είναι η κύρια παραγωγός χώρα», όπως ανέφερε ο ίδιος.