Live τώρα    
15°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αυξημένες νεφώσεις
15 °C
13.9°C16.5°C
2 BF 85%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
13 °C
11.9°C15.1°C
2 BF 84%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
16 °C
14.9°C16.0°C
5 BF 82%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
16 °C
14.8°C16.9°C
1 BF 64%
ΛΑΡΙΣΑ
Αραιές νεφώσεις
14 °C
13.9°C14.6°C
2 BF 100%
Ηλεκτρικό ρεύμα / Έρχονται αναδρομικές αυξήσεις στους λογαριασμούς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ηλεκτρικό ρεύμα / Έρχονται αναδρομικές αυξήσεις στους λογαριασμούς

133753911a.jpg

Χωρίς τέλος είναι οι επιβαρύνσεις των καταναλωτών στο ρεύμα, καθώς οι νέες αναπροσαρμογές στα μεσοσταθμικά κόστη κεφαλαίου των Διαχειριστών Μεταφοράς και Διανομής (ΑΔΜΗΕ και ΔΕΔΔΗΕ αντίστοιχα) και συνακόλουθα στα ρυθμιζόμενα έσοδά τους σηματοδοτούν επιπλέον αυξήσεις στις σχετικές χρεώσεις που περιλαμβάνονται σε όλους τους λογαριασμούς.

Η αναθεώρηση προς τα πάνω του σταθμισμένου κόστους κεφαλαίου (Wacc), που συνδέεται με τις επενδύσεις τους και είχαν ζητήσει οι δύο Διαχειριστές, φέρεται ότι έχει εγκριθεί από τη Ρυθμιστική Αρχή (ΡΑΑΕΥ) και συνεπάγεται επιπλέον επιβάρυνση για όλες τις καταναλώσεις, που μάλιστα φαίνεται πως θα είναι αναδρομική, καθώς αφορά και το τρέχον έτος. Σύμφωνα με τις υπάρχουσες πληροφορίες, για τον ΑΔΜΗΕ ο σχετικός δείκτης ανεβαίνει στο 7,51% για την τριετία 2023-2025, ενώ ο αντίστοιχος για τον ΔΕΔΔΗΕ θα ανέλθει σε 7,66% για τη διετία 2023-2024. Θυμίζουμε ότι ο ΑΔΜΗΕ είχε ζητήσει αναθεώρηση από το τρέχον 6,1% στο 8,51% για τη συγκεκριμένη περίοδο. Τα επιπλέον ποσά που θα προκύψουν από τα αναθεωρημένα ποσοστά θα επιμεριστούν σε όλες τις κατηγορίες καταναλωτών και φαίνεται πως εξετάζεται η σταδιακή απόδοσή τους σε όλη την τριετία για την πιο ήπια… προσαρμογή των καταναλωτών.

Αρνητική... πρόσθεση για τους καταναλωτές

Σε κάθε περίπτωση, πρόκειται για επιβαρύνσεις που, όπως κι αν κατανεμηθεί η απόδοσή τους, έρχονται να προστεθούν στις έως και πολύ πρόσφατες ανατιμήσεις που πέρασαν ήδη στους λογαριασμούς στα τέλη χρήσης δικτύου μεταφοράς και διανομής (τον Σεπτέμβριο 2022 και τον Μάιο 2023 υπέρ ΑΔΜΗΕ και ΔΕΔΔΗΕ αντίστοιχα). Θυμίζουμε ότι με την αλλαγή της μεθοδολογίας υπολογισμού των χρεώσεων του δικτύου διανομής (ΔΕΔΔΗΕ), που ισχύει από τον Μάιο, ήδη άρχισαν να καταφτάνουν λογαριασμοί με αυξήσεις - αν και αρχικώς είχε αναφερθεί ότι δεν αλλάζει το ποσό που θα εισπράξει ο Διαχειριστής... Πλέον η χρέωση ισχύος (συνδέεται με το είδος παροχής: μονοφασικό/τριφασικό) υπεροκταπλασιάζεται, στα 4,434 ευρώ/kVa το έτος, από 0,52 ευρώ, ενώ μειώνεται σχεδόν στο μισό η χρέωση κιλοβατώρας, στα 0,01415 ευρώ, από 0,0213 ευρώ. Η δε αύξηση στην έτερη ρυθμιζόμενη χρέωση για το δίκτυο μεταφοράς (υπέρ ΑΔΜΗΕ) βρίσκεται σε ισχύ «αθόρυβα» από τον περασμένο Σεπτέμβριο: χρέωση 0,00844 ευρώ/κιλοβατώρα, έναντι 0,0056, δηλαδή αύξηση άνω του 50%.

Στον πάγο έχει μπει, προς το παρόν τουλάχιστον, η τρίτη αύξηση που είχε αποφασιστεί και αφορούσε τις χρεώσεις Υπηρεσιών Κοινής Ωφέλειας (ΥΚΩ), καθώς μεγαλώνει και το έλλειμμα του σχετικού λογαριασμού (ΕΛΥΚΩ) που τροφοδοτεί μέρος των επιδοτήσεων. Σύμφωνα με τη σχετική απόφαση (από τον Οκτώβριο 2022), με την έξτρα χρέωση για τις ΥΚΩ η τελική τιμή θα ανερχόταν στο 0,017 ευρώ/κιλοβατώρα, ήτοι αύξηση κατά 146% (από 0,0101 ευρώ/κιλοβατώρα σήμερα για κατανάλωση μέχρι 1.600 κιλοβατώρες/τετράμηνο). Και βέβαια όλες αυτές οι ανατιμήσεις στις ρυθμιζόμενες χρεώσεις του λογαριασμού ηλεκτρικής ενέργειας προστίθενται στα ήδη επιβαρυμένα τιμολόγια ρεύματος, αφού και με τις επιδοτήσεις παγιώνεται μια αύξηση στην κιλοβατώρα άνω του 30%.

Για συνολική αύξηση στους λογαριασμούς ρεύματος ύψους 12% κάνει λόγο το εργαλείο σύγκρισης τιμών allazorevma, συνυπολογίζοντας μόνο τις αυξήσεις στις χρεώσεις ΥΚΩ και του δικτύου διανομής που αυξάνονται κατά 86% (για κατανάλωση 3,75 MWh τον χρόνο), αφού πλέον από 119 ευρώ ετησίως ένας καταναλωτής θα πληρώνει 221 ευρώ. Κάτι τέτοιο ισοδυναμεί με αύξηση σχεδόν 50% στο κόστος των ρυθμιζόμενων - από 56 σε 83 ευρώ/MWh.

Κρυφές ανατιμήσεις και ο ρόλος του ΔΕΔΔΗΕ

Σημειώνεται ότι ήδη 20 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ., με πρωτοβουλία της βουλευτή Φλώρινας Π. Πέρκα, κατέθεσαν ερώτηση προς τον υπουργό ΠΕΝ σχετικά με τις μεγάλες επιβαρύνσεις των καταναλωτών από την «κρυφή» αύξηση των τελών χρήσης δικτύου και τον ρόλο του ιδιωτικοποιημένου ΔΕΔΔΗΕ, ενώ την ίδια στιγμή η κυβέρνηση με επιδοτήσεις στηρίζει την αισχροκέρδεια των προμηθευτών. Οι βουλευτές αναδεικνύουν εκ νέου το ζήτημα των επιβαρύνσεων των καταναλωτών από την ανεξέλεγκτη ακρίβεια στους λογαριασμούς ρεύματος, αυτή τη φορά στις ρυθμιζόμενες χρεώσεις, ενώ επισημαίνουν για τον ΔΕΔΔΗΕ ότι αντί να έχει ως αποστολή του τη βέλτιστη λειτουργία του δικτύου διανομής και την ανάπτυξή του σε όφελος των καταναλωτών και της εθνικής οικονομίας και να λειτουργεί με τη μέγιστη αποδοτικότητα και λελογισμένα κέρδη, θέτει ως μοναδική του προτεραιότητα την κερδοφορία, μια στρατηγική που ακολουθείται και στη ΔΕΗ, σε αγαστή συνεργασία με την κυβέρνηση Μητσοτάκη.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL