Live τώρα    
Βουλευτές ΣΥΡΙΖΑ με πρωτοβουλία Ψυχογιού / Οι Έλληνες παραγωγοί χρειάζονται απαντήσεις & στήριξη - Όχι καθυστερήσεις & αβεβαιότητα
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Βουλευτές ΣΥΡΙΖΑ με πρωτοβουλία Ψυχογιού / Οι Έλληνες παραγωγοί χρειάζονται απαντήσεις & στήριξη - Όχι καθυστερήσεις & αβεβαιότητα

ΑΓΡΟΤΕΣ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΕΣ
(ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ/ EUROKINISSI)

Με πρωτοβουλία του βουλευτή Κορινθίας ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Γιώργου Ψυχογιού, κατατέθηκε ερώτηση προς τους υπ. Εθνικής Οικονομίας & Οικονομικών και Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, που υπογράφεται από 15 ακόμη βουλευτές/τριες και αναδεικνύει τα σοβαρά προβλήματα από τις καθυστερήσεις στις πληρωμές των ενισχύσεων της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής (ΚΑΠ), τις εκκρεμότητες του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης (ΠΑΑ), αλλά και τη μη έναρξη της διαδικασίας υποβολής των δηλώσεων ΟΣΔΕ για το 2026.

Όπως επισημαίνεται στην ερώτηση, παρά το γεγονός ότι βρισκόμαστε ήδη μετά τα μέσα Ιουνίου, παραμένουν σε εκκρεμότητα πληρωμές ύψους εκατοντάδων εκατομμυρίων Ευρώ που αφορούν ενισχύσεις και δράσεις του Πυλώνα ΙΙ του ΠΑΑ, ενώ κάθε νέα προσπάθεια ολοκλήρωσης πληρωμών συνοδεύεται από νέα τεχνικά και διοικητικά προβλήματα, όπως δυσλειτουργίες στο σύστημα Monitoring, εσφαλμένο προσδιορισμό καλλιεργειών και άλλες αστοχίες που επιβαρύνουν τους παραγωγούς.

Ιδιαίτερη αναφορά γίνεται στη μη καταβολή της συνδεδεμένης ενίσχυσης για την κορινθιακή σταφίδα, εξαιτίας της μη επικαιροποίησης του αμπελουργικού μητρώου, γεγονός που έχει προκαλέσει σοβαρή αναστάτωση και οικονομική πίεση στους παραγωγούς της Κορινθίας και όχι μόνο.

Παράλληλα, τονίζεται ότι εκκρεμούν πληρωμές και σε σημαντικές δράσεις του Πυλώνα ΙΙ, όπως η βιολογική γεωργία, το πρόγραμμα «Κομφούζιο», η ευζωία χοίρων, οι γεωργικές συμβουλές και άλλες ανειλημμένες υποχρεώσεις προηγούμενων ετών, ενώ την ίδια στιγμή δεν έχει ακόμη ανοίξει η διαδικασία των δηλώσεων ΟΣΔΕ 2026, όταν σε άλλες χώρες της Ε.Ε. η αντίστοιχη διαδικασία έχει ήδη ολοκληρωθεί.

Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ επιμένει ότι, παρά τις κυβερνητικές εξαγγελίες μετά το σκάνδαλο του ΟΠΕΚΕΠΕ και τη μεταφορά αρμοδιοτήτων στην ΑΑΔΕ με στόχο ένα πιο αξιόπιστο και διαφανές σύστημα διαχείρισης των αγροτικών ενισχύσεων, έναν χρόνο μετά εξακολουθούν να καταγράφονται σοβαρές δυσλειτουργίες, ενώ ο μηχανισμός εμφανίζεται ανέτοιμος να ανταποκριθεί στις ανάγκες των παραγωγών.

Όπως υπογραμμίζει, οι καθυστερούμενες ενισχύσεις αποτελούν κρίσιμο μέρος του εισοδήματος των αγροτών, οι οποίοι βρίσκονται αντιμέτωποι με το αυξημένο κόστος παραγωγής, τη μειωμένη ρευστότητα και τη συνεχή αβεβαιότητα. Επιπλέον, η καθυστέρηση στις δηλώσεις ΟΣΔΕ στερεί από τους παραγωγούς και τη δυνατότητα ενεργοποίησης της Κάρτας Αγρότη, ενός σημαντικού χρηματοδοτικού εργαλείου για την κάλυψη των άμεσων αναγκών τους.

Με την ερώτηση καλούνται οι αρμόδιοι υπουργοί να απαντήσουν συγκεκριμένα:

  1. Σε τι ύψος πληρωμών προτίθενται να προχωρήσουν έως το τέλος Ιουνίου 2026 και ποιες συγκεκριμένες δράσεις και μέτρα της ΚΑΠ θα αφορούν αυτές οι πληρωμές
  2. Πότε θα εξοφληθούν οι υπόλοιπες καθυστερούμενες οφειλές προς τους δικαιούχους και ποιο είναι το συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα καταβολής τους.
  3. Πότε θα ξεκινήσει η διαδικασία υποβολής των δηλώσεων ΟΣΔΕ 2026 και ποιο είναι το χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσής της.
  4. Ποια μέτρα έχουν ληφθεί για την αντιμετώπιση των τεχνικών και διοικητικών προβλημάτων που προκαλούν τις συνεχείς καθυστερήσεις στις πληρωμές των ενισχύσεων.

Οι Έλληνες παραγωγοί χρειάζονται σαφείς απαντήσεις, αξιοπιστία και έγκαιρη στήριξη και όχι νέες καθυστερήσεις και αβεβαιότητα, σε μια περίοδο που η βιωσιμότητα των αγροτικών και κτηνοτροφικών εκμεταλλεύσεων δοκιμάζεται καθημερινά.

Αναλυτικά η ερώτηση

ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς τους κ.κ. υπουργούς:

  • Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών
  • Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων

Θέμα: «Καθυστερήσεις στις πληρωμές ενισχύσεων της ΚΑΠ, εκκρεμότητες του ΠΑΑ και καθυστέρηση έναρξης των δηλώσεων ΟΣΔΕ 2026»

«Βρισκόμαστε μετά τα μέσα Ιουνίου 2026 και εξακολουθούν να παραμένουν σε εκκρεμότητα πληρωμές ύψους εκατοντάδων εκατομμυρίων Ευρώ που αφορούν ενισχύσεις και δράσεις του Πυλώνα ΙΙ του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης (ΠΑΑ), με αναφορά στις δηλώσεις ΟΣΔΕ του 2025.

Σε κάθε νέα προσπάθεια ολοκλήρωσης πληρωμών, εμφανίζονται νέα προβλήματα και αστοχίες στη διαδικασία, όπως ζητήματα που αφορούν το σύστημα Monitoring, τον εσφαλμένο προσδιορισμό καλλιεργειών και άλλες τεχνικές ή διοικητικές δυσλειτουργίες.

Χαρακτηριστικό πρόσφατο παράδειγμα αποτελεί η μη καταβολή της συνδεδεμένης ενίσχυσης για την κορινθιακή σταφίδα, λόγω μη επικαιροποίησης του αμπελουργικού μητρώου, γεγονός που προ-καλεί σοβαρά προβλήματα στους παραγωγούς.

Σύμφωνα με δημοσιευμένες εκτιμήσεις, οι ενισχύσεις του Πυλώνα Ι για το έτος 2025, οι οποίες θα πρέπει να καταβληθούν έως τις 30/6/2026 χωρίς οικονομική επιβάρυνση για τη χώρα, ανέρχονται περίπου στα 680 εκατ. ευρώ.

Παράλληλα, παραμένουν εκκρεμότητες σε γεωργοπεριβαλλοντικά προγράμματα του Πυλώνα ΙΙ, ό-πως η βιολογική γεωργία και η δράση «Κομφούζιο», καθώς και σε ανειλημμένες υποχρεώσεις προηγούμενων ετών, όπως η ευζωία χοίρων, οι γεωργικές συμβουλές και άλλες δράσεις.

Επιπλέον, ενώ βρισκόμαστε ήδη μετά τα μέσα Ιουνίου, δεν έχει ξεκινήσει ακόμη η διαδικασία υποβολής των δηλώσεων ΟΣΔΕ 2026, όταν σε άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης η αντίστοιχη διαδικασία έχει ήδη ολοκληρωθεί.

Επειδή, μετά το σκάνδαλο ΟΠΕΚΕΠΕ, είχε ανακοινωθεί η μεταφορά αρμοδιοτήτων στην ΑΑΔΕ με στόχο τη δημιουργία ενός πιο αποτελεσματικού, αξιόπιστου και διαφανούς συστήματος διαχείρισης των αγροτικών ενισχύσεων, ωστόσο έναν χρόνο μετά εξακολουθούν να καταγράφονται σοβαρές δυσλειτουργίες και ο μηχανισμός αποδεικνύεται ανέτοιμος,

Επειδή, η κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στις πληρωμές της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής (ΚΑΠ) τον τελευταίο χρόνο έχει επηρεάσει αρνητικά την αξιοπιστία του μηχανισμού διαχείρισης των ενισχύσεων και έχει δημιουργήσει προβληματισμό ως προς την αποτελεσματικότητα των διαδικασιών,

Επειδή, οι καθυστερούμενες ενισχύσεις αποτελούν κρίσιμο εισόδημα για τους Έλληνες παραγωγούς, που αντιμετωπίζουν αυξημένο κόστος παραγωγής και σοβαρά προβλήματα ρευστότητας, με αποτέλεσμα να τίθεται σε κίνδυνο όχι μόνο η βιωσιμότητα, αλλά και η επιβίωση τους,

Επειδή, όσο καθυστερεί η έναρξη και ολοκλήρωση της διαδικασίας των δηλώσεων ΟΣΔΕ 2026, δεν είναι δυνατή η ενεργοποίηση της Κάρτας Αγρότη, στερώντας από τους παραγωγούς ένα σημαντικό χρηματοδοτικό εργαλείο.

Ερωτώνται οι κ.κ. υπουργοί:

  1. Σε τι ύψος πληρωμών προτίθενται να προχωρήσουν έως το τέλος Ιουνίου 2026 και ποιες συγκεκριμένες δράσεις και μέτρα της ΚΑΠ θα αφορούν οι πληρωμές αυτές;
  2. Πότε προβλέπεται η εξόφληση των υπόλοιπων καθυστερούμενων οφειλών προς τους δικαιούχους, ποια θα είναι η προτεραιότητα καταβολής και ποιο είναι το συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα;
  3. Πότε θα ξεκινήσει η διαδικασία υποβολής των δηλώσεων ΟΣΔΕ 2026 και ποιο είναι το χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσής της;
  4. Ποια μέτρα έχουν ληφθεί για την αντιμετώπιση των τεχνικών και διοικητικών προβλημά-των που προκαλούν συνεχείς καθυστερήσεις στις πληρωμές των ενισχύσεων;».

Οι ερωτώντες/ώσες βουλευτές/ριες

Ψυχογιός Γεώργιος

Ακρίτα Ελένη (Έλενα)

Βέττα Καλλιόπη

Γαβρήλος Γεώργιος

Δούρου Ειρήνη (Ρένα)

Ζαμπάρας Μιλτιάδης

Καλαματιανός Διονύσιος – Χαράλαμπος

Μεϊκόπουλος Αλέξανδρος

Μπάρκας Κωνσταντίνος

Νοτοπούλου Αικατερίνη (Κατερίνα)

Ξανθόπουλος Θεόφιλος

Παναγιωτόπουλος Ανδρέας

Παπαηλιού Γεώργιος

Παππάς Νικόλαος

Τσαπανίδου Παρθένα (Πόπη)

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL

ΠΡΟΣΦΟΡΑ ΣΥΝΔΡΟΜΩΝ
ΨΗΦΙΑΚΟΣ ΜΕΤΑΣΧΗΜΑΤΙΣΜΟΣ 2.0