Live τώρα    
17°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
14.5°C18.7°C
2 BF 61%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
16 °C
12.4°C18.0°C
1 BF 66%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
13.7°C16.0°C
2 BF 65%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
16 °C
14.3°C18.0°C
0 BF 57%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
15.7°C15.7°C
1 BF 69%
Σάββας Ρομπόλης στην «Α» / Ο πληθωρισμός κερδών «τρώει» τις αυξήσεις και τα εισοδήματα των εργαζομένων
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Σάββας Ρομπόλης στην «Α» / Ο πληθωρισμός κερδών «τρώει» τις αυξήσεις και τα εισοδήματα των εργαζομένων

1331472160.jpg

«Ο κίνδυνος στο άμεσο μέλλον για τους εργαζόμενους είναι η διάχυση της ευελιξίας όχι μόνο στις μορφές απασχόλησης, αλλά και στον χρόνο εργασίας (οκτάωρο, δεκάωρο) και στις συλλογικές συμβάσεις, στις αμοιβές και στον περιορισμό των συνδικαλιστικών δικαιωμάτων» σημειώνει στη συνέντευξή του στην ΑΥΓΗ της Κυριακής ο ομότιμος καθηγητής του Παντείου Πανεπιστημίου Σάββας Ρομπόλης

Κύριε Ρομπόλη, η αύξηση που θα δοθεί στον κατώτατο μισθό από την 1η Απριλίου θα μπορούσε να χαρακτηριστεί επαρκής σε άλλη συγκυρία. Πόσο θα επηρεάσει αυτή η αύξηση του 9,5% τα εισοδήματα των εργαζομένων σε μια περίοδο υψηλού πληθωρισμού;

Οι αυξήσεις στον κατώτατο μισθό, ιδιαίτερα από το 2022 μέχρι και σήμερα, χαρακτηρίζονται από μια υποτιμαριθμική αναπροσαρμογή του σε σχέση με το επίπεδο του πληθωρισμού. Αυτό σημαίνει ότι η απώλεια της αγοραστικής δύναμης του κατώτατου μισθού το 2022 ήταν 12,7% και του μέσου μισθού ήταν 18,5%. Με αυτά τα δεδομένα, η σημερινή αύξηση δεν κάλυψε τις απώλειες των προηγούμενων ετών, σε βαθμό που η απώλεια της αγοραστικής δύναμης του κατώτατου μισθού θα είναι 7% και του μέσου μισθού 12%. Εξάλλου, η σημερινή συγκυρία του πληθωρισμού οδήγησε σε αυτή την αύξηση του κατώτατου μισθού και παρ’ όλα αυτά οι απώλειες της αγοραστικής δύναμης συνεχίζουν να μην καλύπτονται.

Πόσους εργαζόμενους αφορά η αύξηση στον κατώτατο μισθό και πόσο επηρεάζει αυτή η αύξηση τον μέσο μισθό;

Κατ’ αρχάς, θα πρέπει να γνωρίζουμε ότι οι αυξήσεις αυτές του κατώτατου μισθού αφορούν μόνο 585.000 άτομα. Η επίδρασή τους προς την αύξηση του μέσου μισθού είναι περιορισμένη, δηλαδή της τάξης του 4%, και αυτό γιατί με τις νομοθετικές παρεμβάσεις για τον εργασιακό νόμο του κ. Χατζηδάκη σημειώθηκε σημαντική συρρίκνωση των κλαδικών συμβάσεων εργασίας.

Αυτό εξηγεί το γεγονός που παρατηρούμε στην Ελλάδα της στασιμότητας των μισθών πάνω από τον κατώτατο σε βαθμό που σήμερα το 50% των εργαζομένων να αμείβεται με μισθούς μέχρι 1.000 ευρώ, γεγονός που διευρύνει ιδιαίτερα κατά την περίοδο των υψηλών πληθωριστικών πιέσεων την κατηγορία των «φτωχών εργαζομένων».

Τι είδους παρεμβάσεις απαιτούνται για την εισοδηματική ανακούφιση των μισθωτών σε μια περίοδο ακρίβειας;

Οι παρεμβάσεις που απαιτούνται εστιάζονται τόσο στην τιμαριθμική αναπροσαρμογή των μισθών, όσο και στη θεσμική αποκατάσταση των συλλογικών διαπραγματεύσεων και συμβάσεων (Εθνική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας, κλαδικές κ.λπ). Επίσης, απαιτούνται παρεμβάσεις μείωσης της έμμεσης φορολογίας, ιδιαίτερα στα ενεργειακά προϊόντα και στα βασικά είδη διατροφής. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι ο σημερινός πληθωρισμός τόσο στα κράτη-μέλη της Ευρωζώνης όσο και στην Ελλάδα εμπεριέχει και αυτόν που αποκαλείται πληθωρισμός κερδών. Με την έννοια ότι επιχειρήσεις αύξησαν τις τιμές ιδιαίτερα σε προϊόντα ανελαστικής ζήτησης, ενώ παράλληλα οι συντελούμενες αυξήσεις του κατώτατου και του μέσου μισθού δεν επέτρεψαν την κάλυψη των απωλειών της αγοραστικής δύναμης των μισθωτών. Επομένως, επειδή η τάση αυτή παρατηρείται και στη χώρα μας, απαιτείται παρέμβαση στον έλεγχο των τιμών που εμπεριέχουν αυξημένο ποσοστό εταιρικών κερδών.

Η αναντιστοιχία των αυξήσεων πληθωρισμού και τιμών φαίνεται ότι επηρεάζει υπέρμετρα τους εργαζόμενους με ευέλικτες μορφές απασχόλησης. Και σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία, αυτές οι μορφές εργασίας αφορούν σήμερα μία στις δύο προσλήψεις.

Πράγματι, στο συγκεκριμένο θέμα η κατάσταση στην Ελλάδα είναι ανησυχητική, με την έννοια ότι στα τέλη της δεκαετίας του 2010 η μερική απασχόληση της μισθωτής εργασίας στον ιδιωτικό τομέα αυξήθηκε από 11,05% το 2002 σε 29,8%, καταγράφεται δηλαδή μια αύξηση 18,75 μονάδων ή 267%. Ταυτόχρονα, κατά την ίδια περίοδο η πλήρης απασχόληση μειώθηκε στο 70,2% από 88,9% το 2002. Στις συνθήκες αυτές αξίζει να σημειωθεί ότι το 2022 το μηνιαίο όριο φτώχειας ήταν 437,6 ευρώ, όταν το μέσο εισόδημα των εργαζομένων με ευέλικτες μορφές απασχόλησης ήταν 385 ευρώ. Επομένως, αυτό το οποίο προκύπτει είναι ότι τα τελευταία χρόνια οι όποιες αυξήσεις των μισθών δεν κάλυψαν την αγοραστική δύναμη των νοικοκυριών και παράλληλα διεύρυναν τις ανισότητες και τη φτωχοποίηση των εργαζομένων με ευέλικτες μορφές απασχόλησης.

Ο κίνδυνος στο άμεσο μέλλον για τους εργαζόμενους είναι η διάχυση της ευελιξίας όχι μόνο στις μορφές απασχόλησης, αλλά και στον χρόνο εργασίας (οκτάωρο, δεκάωρο) και στις συλλογικές συμβάσεις, στις αμοιβές και στον περιορισμό των συνδικαλιστικών δικαιωμάτων.

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL