Live τώρα    
26°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
26 °C
24.2°C28.0°C
2 BF 45%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
26 °C
24.3°C26.7°C
3 BF 31%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
23 °C
23.0°C23.7°C
4 BF 54%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αίθριος καιρός
24 °C
22.1°C24.1°C
5 BF 44%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
24 °C
23.5°C23.5°C
1 BF 41%
Λογαριασμοί νερού / Ποσά «μαμούθ» σε κατοίκους του δήμου Λαγκαδά Θεσσαλονίκης - Έξαλλοι οι πολίτες
 • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
 • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Λογαριασμοί νερού / Ποσά «μαμούθ» σε κατοίκους του δήμου Λαγκαδά Θεσσαλονίκης - Έξαλλοι οι πολίτες

Τεράστια τιμολόγια στον δήμο Λαγκαδά
EUROKINISSI/ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ

Εξωπραγματικά ποσά είδαν στους λογαριασμούς νερού οι κάτοικοι της Τοπικής Κοινότητας Εξαλόφου στην Θεσσαλονίκη που απαρτίζεται από δύο χωριά, το Πολυδένδρι και τις Πέντες Βρύσες, λόγω των υπέρογκων αυξήσεων. 

Οι λογαριασμοί φτάνουν από 500 έως και 1.800 ευρώ, με τους δημότες να καλούνται να βάλουν το χέρι πολύ βαθιά στην τσέπη, όπως περιέγραψε η πρόεδρος της Κοινότητας Πελαγία Χρυσανθοπούλου στο GRTIMES.gr. Μάλιστα, οι οργισμένοι κάτοικοι πραγματοποίησαν συμβολική διαμαρτυρία έξω από το δημαρχείο Λαγκαδά την περασμένη Τρίτη (21/3).

«Αυτό το μέτρο της ΔΕΥΑΛ πέρασε πέρσι από οικονομική επιτροπή και όχι από το δημοτικό συμβούλιο μετά από πρόταση της Επιχείρησης. Εγώ συγκεκριμένα για τις αυξήσεις έμαθα από τη Διαύγεια, καθώς ουδέποτε κανείς μας ενημέρωσε και φρόντισα να μεταφέρω όλα όσα έμαθα στους κατοίκους. Δεν περιμέναμε ωστόσο αυξήσεις της τάξεως του 333% και του 1000%. Το πράγμα ξέφυγε», συνεχίζει η κα. Χρυσανθοπούλου.

Τεράστιος λογαριασμός ρεύματος στον Λαγκαδά Θεσσαλονίκης
GRTIMES.gr

Η πρόεδρος της Κοινότητας Εξαλόφου, περιέγραψε παράλληλα πως τα υπέρογκα ποσά ύψους 500 έως 1.800 ευρώ έχουν φέρει τους κατοίκους σε πολύ δύσκολη θέση, αφού βρίσκονται σε αδυναμία να τα εξυπηρετήσουν και ομολόγησε πως έχουν στείλει ήδη επείγον έγγραφο προς τις αρμόδιες υπηρεσίες «έτσι ώστε να υπάρξει συμμόρφωση της τιμολογιακής πολιτικής με βάση όσα ορίζει το Συμβούλιο της Επικρατείας. Τιμολογιακή πολιτική που άλλαξε με βάση την ΚΥΑ 135275/2017 της Εθνικής Επιτροπής Υδάτων η οποία ακυρώθηκε με την απόφαση Α2519/2022 του ΣτΕ».

Υπέρογκο τιμολόγιο νερού στον Λαγκαδά
GRTIMES.gr

Η ίδια αποκαλλύπτει το αδιανόητο: Η αύξηση τιμολογίων της ΔΕΥΑΛ φαίνεται να έχει επηρεαστεί καταλυτικά ένα χρέος της Επιχείρησης, ύψους 4.500.000 ευρώ προς τη ΔΕΗ, το οποίο έχει παραγραφεί, σύμφωνα με την κα. Χρυσανθοπούλου.

«Έχει παραγραφεί, διότι το υπουργείο Εσωτερικών με απόφασή του αποφάσισε να διαγράψει τα χρέη 38 Δημοτικών Επιχειρήσεων Ύδρευσης (Απόφαση: ΑΔΑ: ΩΔΤΑ46ΜΤΛ6-994) μεταξύ των οποίων και της δικής μας. Αυτό εξαλείφει άλλον έναν σημαντικό λόγο για τον οποίο η ΔΕΥΑΛ αποφάσισε να προχωρήσει σε αυξήσεις ύψους 333% στη μικρή κλίμακα και 1.000% στη μεγάλη κλίμακα», εξηγεί η κάτοικος του δήμου Λαγκαδά.

Γιατί κινητοποιούνται και τι ζητάνε οι κάτοικοι

Οι δημότες έχουν ήδη ξεκινήσει τις κινητοποιήσεις, τις οποίες και θα συνεχίσουν προκειμένου να απαλλαγούν από τα «παρανοϊκά» τιμολόγια. Εξηγούν, λοιπόν, ότι παλεύουν με βάση τους παρακάτω άξονες:

 • Την καταχρηστική αύξηση της τιμής του κυβικού από 333.33 μέχρι 1000% στην κλίμακα τιμών. Καταχρηστική διότι οι αυξήσεις της τιμολογιακής κλίμακας ξεκινούν από 333,33% (από 0.12 λεπτά στα 0.40 λεπτά) και φθάνουν στα 1000% (από τα 0.25 λεπτά στα 2.5 ευρώ).
 • Την αύξηση και μεθόδευση των κατηγοριών της τιμολογιακής κλίμακας, ώστε να επιβαρύνεται ο δημότης περισσότερο.
 • Την καταμέτρηση ανά εξάμηνο ή χρόνο, οπότε ο δημότης επιβαρύνεται πάντοτε με την μεγαλύτερη δυνατή τιμή, αφού αυξάνει το επίπεδο της κλίμακας.

Και ζητάνε:

 • Την άμεση τροποποίηση της υπ. αριθ. 258/2022 απόφαση της Δημοτικής Επιχείρησης Ύδρευσης και Αποχέτευσης Λαγκαδα.
 • Την κατάργηση των απαράδεκτων αυξήσεων του νερού και της αποχέτευσης.
 • Τον τρίμηνο καταμερισμό και υπολογισμό των μετρήσεων.
 • Τη διασφάλιση της ποιότητας του νερού.
 • Την άμεση αποκατάσταση και λειτουργικότητα των βιολογικών Λαγκαδά, Πολυδενδρίου και Ξυλόπολης.
 • Την κατάργηση του τέλους ομβρίων όπου υπάρχουν λίγες σχάρες.
 • Τη μείωση του κόστους ανάκτησης από την ΔΕΥΑΛ.
 • Να μην εκδοθεί κανένας νέος λογαριασμός νερού μέχρι να τροποποιηθεί η απόφαση υπ. αριθ. 258/2022 με νεότερη

Στην διαμαρτυρία της Τρίτης, οι συγκεντρωμένοι ζήτησαν από τον δήμαρχο Λαγκαδά Γιάννη Ταχματζίδη, τη μείωση της τιμολόγησης ύδρευσης, την επαναφορά της τιμολογιακής κλίμακας, την καταμέτρηση ανά τρίμηνο, τη διατήρηση του τέλους αποχετεύσεως στο 35%, όπως πριν και την άμεση συντήρηση και ορθή λειτουργία των βιολογικών καθαρισμών.

Από την πλευρά του, ο κ. Ταχματζίδης χαρακτήρισε τις αντιδράσεις του «δικαιολογημένες», εξηγώντας ότι «οι φουσκωμένοι λογαριασμοί οφείλονται στο γεγονός ότι πλέον η καταμέτρηση από την ΔΕΥΑΛ γίνεται κανονικά, κάτι που δε συνέβαινε με τις προηγούμενες διοικήσεις, οπότε και οι λογαριασμοί αφορούσαν μόνο το πάγιο τέλος».

«Εξετάζουμε όλα τα ενδεχόμενα προκειμένου να ανακουφίσουμε όλους όσοι έχουν πληγεί οικονομικά από τους λογαριασμούς και τις επόμενες ημέρες θα ανακοινώσουμε τις κινήσεις που θα γίνουν. Θα βρούμε έναν τρόπο να τους διευκολύνουμε όλους», δήλωσε επίσης, ζητώντας προθεσμία δέκα ημερών για να εξετάσει λύσεις για το θέμα.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL