Live τώρα    
Κυβέρνηση Μητσοτάκη / Απροετοίμαστη ενόψει νέας ΚΑΠ
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Κυβέρνηση Μητσοτάκη / Απροετοίμαστη ενόψει νέας ΚΑΠ

1326288160.jpg

Σχεδόν έναν μήνα πριν από την έναρξη εφαρμογής (από 1.1.2023) της νέας Κοινής Αγροτικής Πολιτικής (ΚΑΠ), αποτελεί ζητούμενο η ετοιμότητα και η επάρκεια των αρμόδιων υπηρεσιών του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και του Οργανισμού Πληρωμών (ΟΠΕΚΕΠΕ), με τους κινδύνους που συνεπάγεται για τους παραγωγούς η μη έγκαιρη και σωστή υλοποίηση του σχετικού Εθνικού Στρατηγικού Σχεδίου.

Παράλληλα με την αναγκαία ετοιμότητα των υπηρεσιών προκειμένου να ανταποκριθεί στην εφαρμογή του Σχεδίου, το περιεχόμενό του είναι επιβεβλημένο να επικοινωνηθεί στον αγροτικό κόσμο που είναι και ο άμεσος αποδέκτης του, με ενημέρωση όλων των εμπλεκομένων αγροτοκτηνοτρόφων, γεωπόνων, συμβούλων κ.λπ.

Ανησυχία

Εντονη ανησυχία για τη μέχρι στιγμής ελλιπέστατη στελέχωση και προετοιμασία των υπηρεσιών που ενέχει σοβαρούς κινδύνους για την ορθή, έγκαιρη και αποτελεσματική εφαρμογή του Εθνικού Στρατηγικού Σχεδίου και την παράλληλη παντελή απουσία τεκμηριωμένης, υπεύθυνης και οργανωμένης ενημέρωσης από το υπουργείο των ενδιαφερομένων, με κίνδυνο πολλοί αγρότες να βρεθούν σε πλήρη αδυναμία λήψης σωστών αποφάσεων και ακολούθως να απολέσουν μεγάλο μέρος άμεσων ενισχύσεων και προγραμμάτων ΠΑΑ που δικαιούνται, εκφράζει ο τομεάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. Σ. Αραχωβίτης.

Σε ερώτηση που κατέθεσε χθες Παρασκευή στη Βουλή, ζητεί ενημέρωση για το κατά πόσο είναι έτοιμες οι υπηρεσίες του υπουργείου και των εποπτευόμενων φορέων, αν είναι επαρκώς στελεχωμένες και με σαφές θεσμικό πλαίσιο για την εφαρμογή του Εθνικού Στρατηγικού Σχεδίου της νέας ΚΑΠ (ιδίως θέματα όπως ο νέος ορισμός του ενεργού αγρότη, τα οικολογικά σχήματα, οι συνδεδεμένες ενισχύσεις, η αναδιανεμητική ενίσχυση, τα συστήματα γνώσης και καινοτομίας της γεωργίας-AKIS).

Σοβαρές καθυστερήσεις

Στο μεταξύ, το Διοικητικό Συμβούλιο του ΟΠΕΚΕΠΕ αποφάσισε, ενάμιση μόλις μήνα πριν από την έναρξη της νέας ΚΑΠ (18.11.2022), τη διενέργεια διεθνούς ηλεκτρονικού διαγωνισμού για την επιλογή αναδόχου τεχνικού συμβούλου για την υποστήριξη των λειτουργιών του Οργανισμού, που σχετίζονται με την Ενιαία Αίτηση Ενίσχυσης, περιόδων 2023-2028. Ο χρόνος έκδοσης της απόφασης αποκλείει κάθε πιθανότητα έγκαιρης επιλογής αναδόχου μέσα από διαγωνισμό και πολύ περισσότερο έγκαιρης υλοποίησης του έργου, σημειώνει ο Σ. Αραχωβίτης και προσθέτει ότι και το εύρος του αντικειμένου του διαγωνισμού είναι ασαφές, αφού δεν προκύπτει ότι περιλαμβάνονται λειτουργίες όπως έλεγχοι, πληρωμές, ΟΠΣΑΑ (πληροφοριακό σύστημα), συντήρηση συστημάτων 2023-2028 κ.λπ.

Οπως επισημαίνει, σε αντίθεση με τις εξαγγελίες για «κάθαρση», τα ανωτέρω οδηγούν στο συμπέρασμα ότι «έχετε ήδη αποφασίσει να προχωρήσετε με τον γνωστό για εσάς και πλέον αδιαφανή τρόπο των απευθείας αναθέσεων» που μέχρι σήμερα μόνο προβλήματα έχει δημιουργήσει, ενώ ο τρόπος άσκησης πολιτικής εγκυμονεί τεράστιους κινδύνους δημοσιονομικών διορθώσεων.

Συνέχεια του φιάσκου των πληρωμών

Στο μεταξύ, ενδεικτικό της... λειτουργίας των αρμόδιων υπηρεσιών υπό το γνωστό, υφιστάμενο καθεστώς αποτελεί η εγκύκλιος της 30ης Νοεμβρίου για το πώς θα γίνουν οι έλεγχοι για τις πληρωμές που αφορούν τα αγροπεριβαλλοντικά μέτρα του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης, όταν βάσει των Κανονισμών της Ε.Ε. οι έλεγχοι αυτοί και η πληρωμή προκαταβολής πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί έως 30.11 κάθε έτους. Πρόκειται για σοβαρό ζήτημα καθώς οι προκαταβολές των αγροπεριβαλλοντικών μέτρων (βιολογικά, σπάνιες φυλές, εξισωτική, «κομφούζιο» κ.λπ.) ανέρχονται σε περίπου 300 εκατ. ευρώ, χρήματα απολύτως αναγκαία για τους αγρότες.

Για το φιάσκο των πληρωμών που συνεχίζεται και άλλη μια απόδειξη της πλήρους αποσύνθεσης του συστήματος πληρωμών του ΟΠΕΚΕΠΕ που επιβαρύνει τους αγρότες και τους στερεί οποιαδήποτε δυνατότητα προγραμματισμού κάνει λόγο το Τμήμα Αγροτικής Πολιτικής ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ., σημειώνοντας ότι έχουν μετατρέψει τις ενισχύσεις των αγροτών «σε... λαχείο. Αν κληρωθεί, μπορεί να πληρωθεί... και αν πληρωθεί, θα έχει ποινή».

Αγώνας επιβίωσης

Την ίδια στιγμή, σε ασφυξία βρίσκεται ο αγροτικός κόσμος με το κόστος παραγωγής να έχει εκτιναχθεί από τις τεράστιες αυξήσεις τιμών σε ενέργεια, λιπάσματα, ζωοτροφές, αγροεφόδια γενικότερα κ.λπ., με αποτέλεσμα μείωση παραγωγής και τιμές υψηλότερες για τους καταναλωτές, που όμως δεν καλύπτουν τις ανατιμήσεις στον πρωτογενή τομέα. Αγρότες και κτηνοτρόφοι βρίσκονται σε απόγνωση, προειδοποιώντας για εγκατάλειψη των παραγωγικών δραστηριοτήτων τους αλλά και για προβλήματα στις αγορές τροφίμων, ενώ φαίνεται πως αρχίζουν να «ζεσταίνονται» και τα τρακτέρ.

Ηδη οι αγροτοκτηνοτρόφοι της Καρδίτσας αποφάσισαν, κατόπιν ευρείας συνέλευσης, έξοδο με τρακτέρ στον αυτοκινητόδρομο Ε-65, στον κυκλικό κόμβο, με στόχο να στηθεί μπλόκο την ερχόμενη Πέμπτη 8 Δεκεμβρίου.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL