Live τώρα    
12°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Σποραδικές νεφώσεις
12 °C
10.1°C13.5°C
3 BF 62%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
8 °C
5.9°C9.4°C
4 BF 59%
ΠΑΤΡΑ
Ελαφρές νεφώσεις
12 °C
11.0°C13.0°C
4 BF 72%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αραιές νεφώσεις
13 °C
12.7°C16.0°C
3 BF 78%
ΛΑΡΙΣΑ
Αραιές νεφώσεις
8 °C
8.4°C8.4°C
1 BF 60%
Ευρωπαϊκή Ένωση / Χωρίς πλαφόν και η μπάλα στους υπουργούς ενέργειας
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ευρωπαϊκή Ένωση / Χωρίς πλαφόν και η μπάλα στους υπουργούς ενέργειας

EUROKINISSI)

Βασικές αρχές και παραπομπή για εξειδικεύσεις στην Κομισιόν και στο Συμβούλιο Υπουργών Ενέργειας, που συνεδριάζει την Τρίτη, περιλάμβανε τελικά η συμφωνία των ηγετών της Ε.Ε. για το θέμα της παρέμβασης στην τιμή του αερίου, στο πλαίσιο της τελευταίας συνόδου κορυφής, αφήνοντας εκτός το γενικό πλαφόν στη χονδρική και εισάγοντας «δυναμικό διάδρομο τιμών», καθώς και μια εκδοχή του ιβηρικού μοντέλου για πλαφόν στις τιμές του αερίου ηλεκτροπαραγωγής.

Οι διαπραγματεύσεις για το ακανθώδες θέμα του πλαφόν ήταν σκληρές, με αρκετές χώρες, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα, να ζητάνε γενικό πλαφόν στην τιμή του αερίου, τη Γερμανία και το «μπλοκ» της να αρνούνται, τη Γαλλία να ζητάει όρια στο αέριο ηλεκτροπαραγωγής, την Ιταλία κι άλλες χώρες να μιλούν για έμπρακτη αλληλεγγύη.

Η συμφωνία των 27 στο συγκεκριμένο ζήτημα, ως εκ τούτου, μεταφράζεται σε μια οριακή ισορροπία, προσεκτικές και στρογγυλεμένες διατυπώσεις, και γενικόλογες αναφορές μέτρων, αν και η πρόσφατη πρόταση Κανονισμού της Κομισιόν ήταν πιο συγκεκριμένη.

Τι συμφωνήθηκε

Σε αυτό το πλαίσιο, το γενικό πλαφόν στην τιμή του φυσικού αερίου που εισέρχεται στην Ε.Ε. δεν προχώρησε, ενώ προκρίθηκε γενικώς ένας «προσωρινός δυναμικός διάδρομος τιμών στις συναλλαγές φυσικού αερίου», ώστε να περιορίζονται αμέσως τα περιστατικά υπερβολικών τιμών αερίου, λαμβανομένων υπόψη διασφαλίσεων, όπως το να μην οδηγεί σε αύξηση της ζήτησης, να μην διακινδυνεύεται η ασφάλεια εφοδιασμού, να συνδέεται με τον στόχο της μείωσης αερίου, να μην διαταράσσει τις αγορές κ.λπ.

Θυμίζουμε ότι η Κομισιόν πρότεινε έναν «μηχανισμό διόρθωσης της τιμής» που θα καθορίζει σε προσωρινή βάση ένα δυναμικό όριο τιμής για τις συναλλαγές στο Ευρωπαϊκό Χρηματιστήριο Αναφοράς Τιμών Αερίου (TTF). Οι συναλλαγές σε τιμή υψηλότερη από εκείνη του δυναμικού ορίου δεν θα επιτρέπεται να διεξαχθούν στο TTF. Επίσης, άλλοι κόμβοι εμπορίας φυσικού αερίου της Ε.Ε. ενδέχεται να συνδέονται με τη «διορθωμένη» τιμή TTF μέσω ενός «δυναμικού διαδρόμου τιμών».

Η σύνοδος κορυφής συμφώνησε και σε ένα προσωρινό πλαίσιο της Ε.Ε. ώστε να τεθεί ανώτατο όριο στην τιμή του αερίου στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, συμπεριλαμβανομένης ανάλυσης κόστους και οφέλους, χωρίς να τροποποιείται η αξιολογική κατάταξη, ενώ θα αποτρέπεται η αύξηση της κατανάλωσης αερίου, θα καλύπτονται οι χρηματοδοτικές και διανεμητικές επιπτώσεις και ο σχετικός αντίκτυπος στις ροές πέραν των συνόρων της Ε.Ε. Πρόκειται για τη γαλλική πρόταση που συνδέεται με το ιβηρικό μοντέλο, η οποία δεν είχε συμπεριληφθεί στο πακέτο μέτρων που πρότεινε η Κομισιόν την περασμένη εβδομάδα. Ίσως χρυσώνει το χάπι η αναφορά της Επιτροπής περί αξιοποίησης του 10% του συνολικού εθνικού κονδυλίου για την περίοδο 2014-2020, ύψους περίπου 40 δισ. ευρώ, από τη χρηματοδότηση της Πολιτικής Συνοχής.

Γι’ αυτά αλλά και για το σύνολο των μέτρων στα οποία κατέληξαν οι ηγέτες των 27 κάλεσαν το Συμβούλιο και την Επιτροπή να υποβάλουν επειγόντως συγκεκριμένες αποφάσεις ως προς τα πρόσθετα μέτρα και τις προτάσεις της Επιτροπής, έχοντας εξετάσει τον αντίκτυπό τους, ιδίως στις ισχύουσες συμβάσεις, συμπεριλαμβανομένου του μη επηρεασμού των μακροπρόθεσμων συμβάσεων, και λαμβάνοντας υπόψη τα διαφορετικά ενεργειακά μείγματα και τις εθνικές συνθήκες. Το Συμβούλιο Υπουργών Ενέργειας συνεδριάζει μεθαύριο, ενώ δεν αποκλείεται και έκτακτη συνάντηση εντός του Νοεμβρίου.

Η ελληνική αντίδραση

Ικανοποιημένη εμφανίστηκε η ελληνική πλευρά σχετικά με την επίτευξη συμφωνίας «για την απαραίτητη ευρωπαϊκή απάντηση στο θέμα της ενέργειας». Θυμίζουμε ότι η κυβέρνηση διαπραγματευόταν την επιβολή καθολικού πλαφόν, ενώ είχε απορρίψει το πλαφόν στο αέριο ηλεκτροπαραγωγής, που περιλαμβάνεται εντέλει στο κείμενο συμπερασμάτων της συνόδου κορυφής. Μάλιστα, ο πρωθυπουργός Κ. Μητσοτάκης σε πρόσφατο άρθρο του στο Bloomberg, υπεραμυνόμενος του πλαφόν, επισήμανε: «Ο κοινός παρονομαστής είναι η επιθυμία να επιβληθεί ανώτατο όριο στο φυσικό αέριο εν συνόλω, όχι μόνο στις μικρές ποσότητες που εξακολουθούν να έρχονται από τη Ρωσία».

Στον αντίποδα, θυμίζουμε ότι στα μέτρα που ανακοίνωσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλ. Τσίπρας από τη ΔΕΘ περιλαμβανόταν και η αποσύνδεση της χονδρεμπορικής τιμής ρεύματος από τη χρηματιστηριακή τιμή του φυσικού αερίου, «όπως έπραξαν οι χώρες της Ιβηρικής, κρατώντας χαμηλά το κόστος για τους καταναλωτές».

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL