Live τώρα    
23°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
23 °C
21.7°C24.6°C
2 BF 54%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
22 °C
18.0°C24.3°C
2 BF 53%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
18.2°C20.9°C
4 BF 66%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
21 °C
19.9°C20.8°C
3 BF 56%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
24 °C
23.4°C23.9°C
2 BF 35%
Ακρίβεια / Καλπάζουν οι τιμές στα υγρά καύσιμα
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ακρίβεια / Καλπάζουν οι τιμές στα υγρά καύσιμα

13205795255.jpg

Σε ιδιαίτερα υψηλά επίπεδα διατηρούνται οι τιμές των υγρών καυσίμων, με την αμόλυβδη βενζίνη να βρίσκεται σταθερά σε τιμές άνω των 2 ευρώ, τους τελευταίους πέντε μήνες, ενώ τα fuel pass αποδεικνύονται ασπιρίνες σε σχέση με τα κόστη και τις πραγματικές ανάγκες των πολιτών.

Η τιμή της αμόλυβδης ξεπερνά ακόμα και 2,5 ευρώ το λίτρο σε νησιά και άλλους τουριστικούς προορισμούς και αναμένεται να υπάρξει νέα πίεση, ενόψει της μεγάλης εξόδου του Δεκαπενταύγουστου.

Οι διαρκείς ανατιμήσεις σε συνδυασμό με την ευρύτερη ενεργειακή ακρίβεια και τη διατήρηση των μισθών σε χαμηλά επίπεδα μοιραία αναμένεται να οδηγήσουν σε μείωση της ζήτησης των υγρών καυσίμων, καθώς οι επιδοτήσεις τύπου fuel pass είναι ανεπαρκείς και οι περικοπές στην κατανάλωση είναι ο μόνος τρόπος εξοικονόμησης.

Σταθερά πάνω από 2 ευρώ

Ειδικότερα, η μέση πανελλαδική τιμή της αμόλυβδης (Παρατηρητήριο Τιμών Υγρών Καυσίμων) βρίσκεται σήμερα στα 2,153 ευρώ ανά λίτρο, αυξημένη κατά 27,4% σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο.

Η μέση τιμή στα νησιά των Κυκλάδων και στα Δωδεκάνησα είναι αισθητά υψηλότερη, καθώς διαμορφώνεται σε 2,427 και 2,286 ευρώ το λίτρο, αντίστοιχα.

Βέβαια, τόσο στα μεγάλα αστικά κέντρα όσο και στις νησιωτικές περιοχές οι ανώτατες τιμές είναι σημαντικά υψηλότερες: έως 2,529 ευρώ στην Αθήνα, έως 2,660 ευρώ στην Τήλο, έως 2,680 ευρώ στην Ανάφη, έως 2,670 ευρώ στην Πάρο, έως 2,655 ευρώ στη Φολέγανδρο, έως 2,600 ευρώ στη Σαντορίνη, έως 2,550 στον νομό Ηρακλείου, έως 2,530 στη Λήμνο κ.τ.λ.

Σημειώνεται ότι από τις 8 Μαρτίου και μετά η τιμή της αμόλυβδης «πέταξε» σε επίπεδα άνω των 2 ευρώ το λίτρο, όπου και παραμένει μέχρι σήμερα, ενώ τον Ιούνιο καταγράφηκε η μεγαλύτερη άνοδος, πλησίον των 2,5 ευρώ / λίτρο.

Πάντως και οι τιμές στο πετρέλαιο κίνησης (diesel), που αφορά κατεξοχήν παραγωγικούς κλάδους και επαγγελματίες, έχουν σκαρφαλώσει σε δυσθεώρητα επίπεδα φτάνοντας ακόμα και στα 2 ευρώ το λίτρο. Σήμερα η μέση πανελλαδική τιμή του diesel διαμορφώνεται σε 1,898 ευρώ το λίτρο, καταγράφοντας αύξηση κατά 36%, ενώ στους νομούς Κυκλάδων και Δωδεκανήσου ξεπερνά τα 2 ευρώ το λίτρο.

Πολύ λίγη η επιδότηση

Μετά το νέο φιάσκο από την καθυστέρηση του ανοίγματος της πλατφόρμας για το περίφημο fuel pass 2, χθες ανακοινώθηκε ότι θα υπάρχει πλέον πρόσβαση για όλους τους λήγοντες ΑΦΜ, προκειμένου να υποβάλουν αίτηση για την επιδότηση καυσίμων κίνησης της περιόδου Ιουλίου, Αυγούστου, Σεπτεμβρίου 2022.

Υπενθυμίζεται ότι η βασική επιδότηση ανέρχεται σε 65 ευρώ με τραπεζική κατάθεση ή σε 80 ευρώ με χρήση ψηφιακής κάρτας για κατόχους αυτοκινήτου με κύρια κατοικία στην ηπειρωτική χώρα, δηλαδή από 21,6 έως 26,6 ευρώ τον μήνα. Σε αυτό το επίπεδο, οι επιδοτήσεις αντιστοιχούν σε 10-12 λίτρα τον μήνα.

Η επιδότηση ανεβαίνει στα 85-100 ευρώ το τρίμηνο για κατόχους αυτοκινήτων με κύρια κατοικία σε νησιωτική περιοχή -όχι επισκέπτες ή τουρίστες-, ποσά που αντιστοιχούν σε 28,3-33,3 ευρώ τον μήνα. Αν και είναι μεγαλύτερη η επιδότηση, ωστόσο λόγω των πολύ υψηλών τιμών των καυσίμων στα νησιά τελικά επιδοτούνται περίπου 12 λίτρα τον μήνα.

Ελάχιστη συνεισφορά στο εισόδημα των πολιτών είχε πάντως το πρώτο fuel pass με επιδότηση που για το προηγούμενο τρίμηνο ανήλθε σε 50 ευρώ ή 16,6 ευρώ τον μήνα - με τιμές τον Ιούνιο που ξεπέρασαν και τα 2,8 ευρώ / λίτρο.

Προφανώς οι καταναλωτές προσπαθούν να εξοικονομήσουν ό,τι περισσότερο μπορούν, ιδίως ενόψει διακοπών, γι' αυτό και οι αιτήσεις για υπαγωγή στη νέα επιδότηση φαίνεται πως έχουν ξεπεράσει το ένα εκατομμύριο.

Διεθνείς εξελίξεις

Πάντως τις τελευταίες εβδομάδες καταγράφεται μια αποκλιμάκωση στην αντλία, που συνδέεται με την αντίστοιχη πτώση του κόστους πετρελαίου, τύπου brent, στις διεθνείς αγορές. Μάλιστα τις τελευταίες ημέρες βρίσκεται στην περιοχή των 100 δολαρίων το βαρέλι, από 122 δολάρια στις αρχές Ιουνίου. Σε κάθε περίπτωση, εξακολουθεί να υπάρχει μεγάλη αύξηση, της τάξεως του 37%, σε σχέση με τον περσινό Αύγουστο (73 δολάρια / βαρέλι).

 

Στο μεταξύ, χθες, στη συνεδρίαση των πετρελαιοπαραγωγών χωρών και των συμμάχων τους, OPEC+, συμφωνήθηκε μικρή αύξηση της παραγωγής, κατά 100.000 βαρέλια την ημέρα, για τον Σεπτέμβριο, μια «σφιχτή» προσφορά που δεν αναμένεται να ανακουφίσει ιδαίτερα τους τελικούς χρήστες των πετρελαιοειδών. Σημειώνεται ότι για τον Ιούλιο και τον Αύγουστο οι παραγωγοί είχαν δεσμευτεί να προχωρήσουν σε αύξηση παραγωγής άνω των 600.000 βαρελιών ημερησίως.

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL