Live τώρα    
22°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
22 °C
20.2°C23.8°C
3 BF 42%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
22 °C
19.1°C22.7°C
2 BF 55%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
18.0°C19.9°C
4 BF 60%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
20 °C
18.8°C20.8°C
5 BF 45%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
23 °C
22.9°C22.9°C
3 BF 31%
Κυβέρνηση Μητσοτάκη / Επιτελικές αλχημείες με τα υπερκέρδη
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Κυβέρνηση Μητσοτάκη / Επιτελικές αλχημείες με τα υπερκέρδη

ΔΕΗ λογαριασμός
EUROKINISSI/ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ

Με φόντο την ενεργειακή κρίση που οδηγεί στη συρρίκνωση των εισοδημάτων των νοικοκυριών και με τη χονδρεμπορική τιμή ρεύματος να καταγράφει την τελευταία εβδομάδα αλματώδη αύξηση, η κυβέρνηση αποφεύγει να εκδώσει την Υπουργική Απόφαση για το ζήτημα των υπερκερδών των ενεργειακών εταιρειών.

Αν και έχει περάσει ένας μήνας από την ψήφιση της τροπολογίας για τα υπερκέρδη των εταιρειών, τα οποία η κυβέρνηση όλο το προηγούμενο διάστημα προσπαθούσε να εμφανίσει λιγότερα, παραμένει στα αζήτητα η Υπουργική Απόφαση σύμφωνα με την οποία θα διευκρινίζεται η μεθοδολογία για τον υπολογισμό των εκπτώσεων που παρείχαν οι εναλλακτικοί πάροχοι, πλην της ΔΕΗ.

Υπενθυμίζεται ότι, με βάση το πόρισμα που κατέθεσε η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας τον περασμένο Μάιο στη Βουλή, ο όγκος των υπερκερδών των παραγωγών ηλεκτρικής ενέργειας για το διάστημα Οκτωβρίου 2021-Μαρτίου 2022 υπολογίστηκε σε 927, 44 εκατ. ευρώ. Από αυτό το ποσό αφαιρέθηκαν οι εκπτώσεις που παρείχε η ΔΕΗ, οι οποίες ανήλθαν σε 335,99 εκατ. ευρώ, επομένως το τελικό ποσό έπεφτε στα 591 εκατ. ευρώ. Η ΡΑΕ κατέθεσε πόρισμα και για τα οικονομικά αποτελέσματα των καθετοποιημένων εταιρειών προμήθειας φυσικού αερίου για το διάστημα 2019-2021. Στο πόρισμα ανέφερε ότι «οι εταιρείες που δραστηριοποιούνται κατά κύριο λόγο στη χονδρεμπορική αγορά του φυσικού αερίου έχουν θετικό περιθώριο κέρδους. Αξίζει να σημειωθεί η σημαντική αύξηση του περιθωρίου κέρδους της ΔΕΠΑ Εμπορίας Α.Ε. από 7% το 2019 σε 24% το 2021». Τα κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων της επιχείρησης ανήλθαν σε 326,8 εκατ. ευρώ το 2021 από 25,7 εκατ. ευρώ το 2020 και 29,2 εκατ. ευρώ το 2019. Τόσο τα κέρδη των ηλεκτροπαραγωγών, όσο και εκείνα των εταιρειών φυσικού αερίου θα φορολογηθούν με συντελεστή 90%.

Υπερκέρδη στο επόμενο δωδεκάμηνο βλέπει τώρα ο Σκρέκας

Μπορεί η κυβέρνηση πριν λίγους μήνες να μην αναγνώριζε ότι υπάρχουν υπερκέρδη στις εταιρείες, όταν ήδη άλλες χώρες προχωρούσαν στη φορολόγησή τους, τελικά όμως αναγκάστηκε να αλλάξει κατεύθυνση υπό την πίεση και της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Μάλιστα, εντύπωση και ερωτήματα προκαλεί η δήλωση την περασμένη εβδομάδα, στην Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής, στο νομοσχέδιο για τις ΑΠΕ του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστα Σκρέκα, ότι τα υπερέσοδα για το επόμενο δωδεκάμηνο από τις μονάδες λιγνίτη, ΑΠΕ και υδροηλεκτρικών θα ξεπεράσουν τα 6 δισ. ευρώ εξαιτίας και των αυξημένων τιμών. Επιπλέον, τόνισε ότι τα έσοδα αυτά θα κατευθυνθούν στο Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης για τη στήριξη των καταναλωτών. Αξίζει βέβαια να επισημανθεί ότι δεν συμμερίζεται η ΡΑΕ την εκτίμηση του υπουργείου Ενέργειας για μείωση της τιμής τής κιλοβατώρας και επαναφορά της στα προ ενεργειακής κρίσης επίπεδα.  Άγνωστο ακόμη παραμένει αν θα συνεχίσει το υπουργείο Ενέργειας να δίνει τις πενιχρές -όπως αποδείχθηκε μέχρι τώρα- επιδοτήσεις στα νοικοκυριά και για τους καλοκαιρινούς μήνες, όταν παράλληλα θα εφαρμόζεται το νέο σύστημα τιμολόγησης. Επίσης, αντίθετοι στη φορολόγησή τους εμφανίζονται οι ιδιώτες ηλεκτροπαραγωγοί, οι οποίοι τονίζουν ότι αυτή θα οδηγήσει σε αλλαγή στη χονδρική αγορά, χωρίς να έχει προηγηθεί οποιαδήποτε διαβούλευση του ΥΠΕΝ μαζί τους.

Από την άλλη πλευρά, ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. στη συζήτηση για το νομοσχέδιο των ΑΠΕ πρότεινε για το θέμα των κερδών των εταιρειών την υιοθέτηση ενός συντελεστή 5% και ταυτόχρονα έναν διαφορετικό τρόπο υπολογισμού τους. «Τα υπερκέρδη για τα οποία μιλάει ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. εδώ και σχεδόν έναν χρόνο αφορούν ενεργειακές εταιρείες στις οποίες συμμετέχει το Δημόσιο. 729 εκατ. ευρώ για τη ΔΕΗ των γαλάζιων, χρυσοπληρωμένων παιδιών, εν μέσω ακραίας ακρίβειας» ανέφερε στη Βουλή ο τομεάρχης Περιβάλλοντος και Ενέργειας του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. Σωκράτης Φάμελλος.

Άγνωστη η τύχη των 67 εκατ. ευρώ

Με φόντο την καθυστέρηση σε σχέση με τη φορολόγηση των υπερκερδών των εταιρειών, η κυβέρνηση κωλυσιεργεί και σε σχέση με το ζήτημα της επιστροφής ποσών που εισέπραξαν οι παραγωγοί ενέργειας από την αγορά εξισορρόπησης. Στο πόρισμά της η ΡΑΕ τον περασμένο Μάιο τόνιζε ότι «κατά το διάστημα Νοεμβρίου 2020-Φεβρουαρίου 2021 οι παραγωγοί ηλεκτρικής ενέργειας εισέπραξαν ποσά συνολικού ύψους περίπου 67 εκατ. ευρώ, τα οποία δεν αντικατοπτρίζουν εύλογες ανάγκες και αποδοτική λειτουργία της αγοράς και τα οποία, δεδομένης και της πολύ δύσκολης συγκυρίας, πρέπει να επιστραφούν στην αγορά λιανικής ή/και στους καταναλωτές».

Ο επικεφαλής της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας, μιλώντας σε δημοσιογράφους την περασμένη Δευτέρα, «έδειχνε» την κυβέρνηση ως υπεύθυνη σε σχέση με τη μη επιστροφή τους. «Ενώ η κυβέρνηση έχει στα χέρια της τη συγκεκριμένη πρόταση εδώ και ενάμιση μήνα, δεν έχει προβεί στη θεσμοθέτησή της, αφήνοντας κάποιους να διατηρούν τα μη εύλογα κέρδη που αποκόμισαν, κάτι που δεν μπορεί να γίνει ανεκτό από τον ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ.» ανέφερε η αξιωματική αντιπολίτευση.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL