Από τα... έτοιμα φαίνεται πως έχουν αρχίσει να ξοδεύουν τα νοικοκυριά, καθω΄ς η ακρίβεια δεν αφήνει άλλα περιθώρια. Είναι χαρακτηριστικό ότι οι καταθέσεις των νοικοκυριών σημείωσαν μείωση για τον Μάιο του 2022, κάτι το οποίο αποτυπώνεται στην έκθεση της Τράπεζας της Ελλάδος. Είναι εμφανές ότι τα όποια μέτρα έχουν ληφθεί από την κυβέρνηση είναι ανεπαρκή, με αποτέλεσμα οι πολίτες να βιώνουν μεγάλες οικονομικές δυσκολίες, οι οποίες διογκώνονται μέρα με τη μέρα.
Η δυσκολία της αποταμίευσης
Σε κάθε περίπτωση, το ζήτημα της ακρίβειας παραμένει ακανθώδες για χιλιάδες πολίτες. Όπως αποτυπώθηκε και στην έρευνα του Eteron, το 47,8% των ενοικιαστών δήλωσε ότι δυσκολεύεται να πληρώσει το ενοίκιο. Επίσης, το 61,7% ανέφερε ότι έχει προχωρήσει σε περικοπές άλλων βασικών αναγκών και το 15,2% ότι για να καλύψει τις άλλες βασικές του ανάγκες, λαμβάνει οικονομική βοήθεια ή δανείζεται από τρίτους.
Το ζήτημα της ενοικιαζόμενης στέγης δημιουργεί στους ενοικιαστές κυριότερα αδυναμία αποταμίευσης (49,1%), οικονομική δυσχέρεια (41%), δυσκολία μακροπρόθεσμου σχεδιασμού (28,6%), ανάγκη εύρεσης δεύτερης δουλειάς (12,6%) και αναβολή δημιουργίας οικογένειας ή/και απόκτησης παιδιών (9,6%).
Το πρόβλημα στα τρόφιμα
Πέραν των ακινήτων, υπάρχει σοβαρό πρόβλημα και με τα τρόφιμα. Αξίζει να υπενθυμιστεί ότι δυσοίωνες είναι οι προβλέψεις και για την πορεία των τιμών των τροφίμων το επόμενο διάστημα. Είναι χαρακτηριστικό ότι, με βάση τελευταία μελέτη της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, οι αυξήσεις στις τιμές των τροφίμων θα συνεχιστούν τους προσεχείς μήνες λόγω σημαντικής αύξησης στις τιμές παραγωγού φυτικών-ζωικών ελαίων και ζωοτροφών κατά 39,7% και 32,2% αντίστοιχα.
Όπως, επισημαίνουν οι συντάκτες της μελέτης ΕΚΤ, η άμεση εξάρτηση της Ευρωζώνης από τις εμπλεκόμενες στον πόλεμο χώρες είναι περιορισμένη, με εξαίρεση συγκεκριμένα εμπορεύματα, αλλά οι τιμές των τροφίμων επηρεάζονται έντονα από τις εξελίξεις στις παγκόσμιες αγορές εμπορευμάτων.
Όπως επισημαίνει η ΕΚΤ, η αντικατάσταση των βασικών αγαθών που η προσφορά τους πλήττεται από τον πόλεμο στην Ουκρανία με εισαγωγές από τον υπόλοιπο κόσμο είναι μεν εφικτή, αλλά έχει τίμημα τις πολύ υψηλότερες τιμές που θα πρέπει να καταβάλλουν οι χώρες της Ευρωζώνης. Συνολικά η ΕΚΤ προβλέπει ότι το σπιράλ ανατιμήσεων θα συνεχιστεί και το 2023.
Ηλεκτροσόκ και τον Ιούνιο
Εκτός ελέγχου βρίσκονται και πάλι οι τιμές του ρεύματος στην αγορά, ο Ιούνιος «κλείνει» σε ιδιαίτερα υψηλά επίπεδα, ενώ επικρατεί αβεβαιότητα με τις νέες κυβερνητικές ρυθμίσεις που θα ισχύσουν τον Ιούλιο, μήνα εκδίκασης και των προσφυγών κατά της ρήτρας που ολοένα πληθαίνουν.
Η χονδρεμπορική τιμή του ρεύματος διατηρείται εδώ και μέρες σε πολύ υψηλά επίπεδα, άνω των 300 ή και 350 ευρώ/μεγαβατώρα. Σήμερα διαμορφώνεται σε 349,08 ευρώ/μεγαβατώρα, αυξημένη κατά 14,05% σε σχέση με χθες (306,08 ευρώ). Αξίζει να σημειωθεί ότι, ενώ οι περισσότερες ευρωπαϊκές αγορές βρίσκονται σε επίπεδα άνω των 300 ευρώ, η αντίστοιχη χονδρεμπορική τιμή σήμερα σε Ισπανία-Πορτογαλία διαμορφώνεται σε 132,13 ευρώ/μεγαβατώρα, τη χαμηλότερη στην Ευρώπη.
Οι τιμές αυτές ώθησαν συνολικά τη μέση τιμή του Ιουνίου να κλείσει στα 240,49 ευρώ/μεγαβατώρα, την τρίτη υψηλότερη μηνιαία τιμή -μετά τον Μάρτιο (272,68) και τον Απρίλιο (246,6)- του τελευταίου δωδεκαμήνου, που σε όρους... ανασταλείσας ρήτρας σημαίνει τιμή κιλοβατώρας πάνω από 30 λεπτά.
Αύξηση προσφυγών κατά ρήτρας
Στο μεταξύ, χθες η Πανελλαδική Ομοσπονδία Συλλόγων Παραγωγών Αγροτικών Προϊόντων Πωλητών Λαϊκών Αγορών ανακοίνωσε ότι στις 15 Ιουλίου συζητείται στο Πρωτοδικείο Αθηνών αγωγή της κατά της ΔΕΗ και άλλων παρόχων για τη ρήτρα αναπροσαρμογής. Στις 27 Ιουνίου η Ομοσπονδία προχώρησε σε αίτηση ασφαλιστικών μέτρων κατά της ΔΕΗ και άλλων παρόχων για την άκυρη και ανίσχυρη ρήτρα που επιβλήθηκε στους λογαριασμούς των μελών της, ζητώντας αποχή από τη ρήτρα και μη διακοπή ηλεκτροδότησης έως την έκδοση απόφασης.
Θυμίζουμε ότι προχθές ο Άρειος Πάγος απέρριψε το αίτημα της ΔΕΗ για πιλοτική δίκη και πλέον εκδικάζεται κανονικά στις 6 Ιουλίου η προσφυγή της ΕΚΠΟΙΖΩ για την κρίση της ρήτρας.