Live τώρα    
29°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
29 °C
26.2°C30.2°C
2 BF 34%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
30 °C
27.0°C31.0°C
2 BF 36%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
29 °C
27.0°C29.4°C
1 BF 31%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
25 °C
24.8°C26.5°C
3 BF 72%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
27 °C
26.2°C26.9°C
0 BF 32%
Κυβέρνηση Μητσοτάκη / Περιβαλλοντική ισοπέδωση υπέρ ΑΠΕ με την ομπρέλα της δημόσιας ωφέλειας
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Κυβέρνηση Μητσοτάκη / Περιβαλλοντική ισοπέδωση υπέρ ΑΠΕ με την ομπρέλα της δημόσιας ωφέλειας

ΑΝΕΜΟΓΓΕΝΗΤΡΙΕΣ

Ένα νέο δόγμα για την κυριαρχία των ανανεώσιμων πηγών, ως έργα δημοσίας ωφέλειας, ώστε να προχωρήσει σε παντός είδους διευκολύνσεις και εκπτώσεις, υιοθετεί η κυβέρνηση της Ν.Δ. με... προσαρμογές για την εξυπηρέτηση των, μεγάλων ιδίως, επενδυτών, ιδίως μεγάλων projects, χωρίς χωρικό σχεδιασμό και συμμετοχή της κοινωνίας.

Πρόκειται για χαρακτηρισμό τον οποίο έχει εισάγει στην εργαλειοθήκη της η Κομισιόν συνδέοντας την επιτάχυνση της ανάπτυξης ΑΠΕ με τη μείωση των ενεργειακών τιμών... στο μέλλον, τον οποίο στρεβλώνει, κατά το δοκούν, η κυβέρνηση Ν.Δ. με τη γνωστή ισοπεδωτική διάθεση.

Ο προσανατολισμός του τελευταίου πολυνομοσχεδίου του ΥΠΕΝ για περαιτέρω απλοποιήσεις σε σχέση με την εγκατάσταση ΑΠΕ είναι άλλωστε σαφής, καθώς χαρακτηρίζει ως δημόσιας ωφέλειας τα έργα ΑΠΕ, ΣΗΘΥΑ αλλά και συνοδά έργα, ανεξαρτήτως φορέα υλοποίησης, παραπέμποντας σε διαδικασίες fast track.  Όμως παράλληλα επιτρέπει εγκατάστασή τους παντού, παρακάμπτοντας την περιβαλλοντική νομοθεσία, με αναγκαστικές απαλλοτριώσεις ακινήτων, άρση περιορισμών για δάση, παραβλέποντας υγειονομικούς κανόνες στους λιμένες υδροδότησης, κατάτμηση αδειών, επέκταση δυνατότητας μεταφοράς έργων, προσπερνά τις Ενεργειακές Κοινότητες κ.τ.λ., προμηνύοντας τουλάχιστον κοινωνικές εντάσεις και προστριβές.

Σχέδια χωρίς χωρικό σχεδιασμό

Ενδεικτικό των προθέσεων της κυβέρνησης είναι ότι φέρνει ρυθμίσεις για τις ΑΠΕ χωρίς να υπάρχει νέο ειδικό χωροταξικό πλαίσιο γι’ αυτές. Μάλιστα, η νέα καθυστέρηση κατά τουλάχιστον άλλον έναν χρόνο που συνεπάγεται η απόφαση του ΥΠΕΝ για ολοκλήρωση της μελέτης του Ειδικού Χωροταξικού Πλαισίου των ΑΠΕ τον Απρίλιο 2023 σημαίνει ότι θα θεσμοθετηθεί το νωρίτερο στο τέλος του 2023.

Επομένως, το πλάνο για τα επόμενα χρόνια πραγματοποιείται σήμερα με βάση το παρωχημένο σχετικό πλαίσιο του 2008, χωρίς να εξετάζονται οι σωρευτικές επιπτώσεις από τη χωροθέτηση και λειτουργία έργων ΑΠΕ. Προφανώς, το νέο Ειδικό Χωροταξικό, όταν έρθει, θα νομιμοποιήσει τις παρεμβάσεις που θα έχουν ήδη γίνει χωρίς σχεδιασμό...

Άλλη μια κραυγαλέα... παράλειψη συνιστά το γεγονός ότι ούτε θαλάσσια χωροταξικά σχέδια υπάρχουν, αν και εισάγονται πιλοτικά θαλάσσια, πλωτά φωτοβολταϊκά, ενώ έχει ήδη ξεκινήσει η διαδικασία επί παραβάσει (παραπομπή) κατά της χώρας μας από την Ε.Ε. για μη συμμόρφωση με την απαίτηση για εκπόνηση και θεσμοθέτηση θαλάσσιου χωρικού σχεδιασμού.

Κρυμμένα κόστη;

Εκτός όλων των διευκολύνσεων και των ειδικών προβλέψεων, στο συγκεκριμένο σχέδιο νόμου περιλαμβάνονται και διάφορα κόστη που δεν είναι σαφές το ύψος τους, το πώς θα επιμεριστούν και, κυρίως, αν και κατά πόσο θα επιβαρύνουν τελικά τους καταναλωτές.

Υπάρχει πρόβλεψη για αναδρομική αποζημίωση από το 2004 μέχρι σήμερα για τη ΔΕΗ αναφορικά με το κόστος λειτουργίας των θερμικών μονάδων της στα νησιά που έχουν πλέον διασυνδεθεί με το ηπειρωτικό σύστημα, αλλά διατηρούνται σε ψυχρή εφεδρεία (υπολογίζεται σε 300 εκατ.). Η επιβάρυνση αυτή θα μετακυληθεί στις χρεώσεις χρήσης συστήματος επιβαρύνοντας τους καταναλωτές - μαζί με τα άλλα κόστη από τα έργα για τις διασυνδέσεις. Θυμίζουμε δε ότι το πλεόνασμα του λογαριασμού Υπηρεσιών Κοινής Ωφέλειας (ΥΚΩ) λόγω των διασυνδέσεων των νησιών δεν χρησιμοποιείται για μείωση της αντίστοιχης χρέωσης στους λογαριασμούς των καταναλωτών, ως όφειλε, αλλά κατευθύνεται στην επιδότηση των λογαριασμών ενέργειας.

Ασαφές παραμένει επίσης το κατά πόσο δικαιολογείται το κόστος της πλωτής δεξαμενής του πλοίου υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) στη Ρεβυθούσα που θα μισθωθεί για 12 μήνες, με δυνατότητα παράτασης, για την ενεργειακή ασφάλεια και αν θα επιβαρύνει τους καταναλωτές. Αντίστοιχα είναι τα ερωτήματα σχετικά με το κόστος της ιδιοκατανάλωσης και κατανάλωσης αερίου για τη λειτουργία του ΣΗΘΥΑ της Ρεβυθούσας (ΔΕΣΦΑ) από 1.7.2022.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL