Live τώρα    
19°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Σποραδικές νεφώσεις
19 °C
17.5°C20.8°C
4 BF 55%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αραιές νεφώσεις
19 °C
15.9°C20.0°C
3 BF 46%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
17 °C
16.6°C19.3°C
2 BF 66%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
19.3°C21.4°C
3 BF 63%
ΛΑΡΙΣΑ
Αραιές νεφώσεις
14 °C
13.9°C17.4°C
5 BF 72%
Ενέργεια / Παράταση επαναλιγνιτοποίησης υπό τον φόβο μπλακ άουτ
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ενέργεια / Παράταση επαναλιγνιτοποίησης υπό τον φόβο μπλακ άουτ

Λιγνίτης

Περαιτέρω παράταση λειτουργίας έδωσε η “πράσινη” κυβέρνηση στη λιγνιτική μονάδα 3 της Μεγαλόπολης, την οποία είχε κλείσει πρόωρα και επανέφερε στη ζωή στις αρχές του Αυγούστου, προκειμένου να στηριχθεί το σύστημα ηλεκτρικής ενέργειας λόγω των αυξημένων αναγκών εν μέσω καύσωνα και να αποφευχθεί ενδεχόμενο μπλακ άουτ.

Συγκεκριμένα, με απόφαση του ΥΠΕΝ επιτρέπονται κατά τη λειτουργία της μονάδας 3 του ΑΗΣ Μεγαλόπολης παρεκκλίσεις από τα προκαθορισμένα όρια (απόφαση 2013), “καθώς κρίνεται απόλυτα απαραίτητη η διατήρηση της παροχής ενέργειας”, με διάρκεια μέχρι και τις 10 Σεπτεμβρίου 2021. Σημειώνεται ότι βάσει της απόφασης του 2013 υπάρχει όριο στη σωρευτική διάρκεια λειτουργίας χωρίς εξοπλισμό μείωσης των εκπομπών έως 120 ώρες για κάθε περίοδο δώδεκα μηνών και επιτρέπεται η υπέρβασή του για τον ανωτέρω λόγο και σε περίπτωση βλάβης μονάδας που αντικαθίσταται προσωρινά από άλλη, η οποία προκαλεί συνολική αύξηση των εκπομπών.

Η... ανάσταση της λιγνιτικής μονάδας κρίθηκε επιβεβλημένη από κυβέρνηση και διαχειριστές στις αρχές Αυγούστου, με την έλευση του ακραίου καύσωνα, για την επάρκεια του συστήματος, αποδεικνύοντας ότι οι επιλογές της Ν.Δ. για εσπευσμένο και βίαιο κλείσιμο λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ έγιναν χωρίς σχέδιο και για την εξυπηρέτηση συγκεκριμένων συμφερόντων.

Έτσι, ο “βρόμικος” λιγνίτης κάλυψε σημαντικό μέρος της ζήτησης και αποφεύχθηκε πιθανό μπλακ άουτ, ενώ συνδικαλιστές και εργαζόμενοι της ΔΕΗ ζήτησαν παράταση λειτουργίας ορισμένων λιγνιτικών μονάδων ώστε να είναι ασφαλές το σύστημα, που άλλως εξαρτάται από εισαγωγές φυσικού αερίου και ηλεκτρισμού καθώς και ΑΠΕ με περιορισμένες ώρες παραγωγής.

Ο ΑΔΜΗΕ είχε αναφερθεί στην ανάγκη παραμονής στο σύστημα της συγκεκριμένης μονάδας, που η ΔΕΗ απέσυρε πρόωρα, προκειμένου να διασφαλίζεται επάρκεια, καθιστώντας σαφή την ανάγκη παρουσίας τού λιγνίτη ως εφεδρεία, μεταβατικά, μέχρι να ενταχθεί ισοδύναμη νέα ισχύς.

Λιγνιτικό τέλος

Εξάλλου, με άλλη απόφαση του ΥΠΕΝ επανέρχεται το ειδικό τέλος λιγνίτη, που ορίζεται σε 1,40 ευρώ / μεγαβατώρα παραγόμενης ηλεκτρικής ενέργειας από λιγνίτη και υποχρεούται να καταβάλει ο ηλεκτροπαραγωγός με λιγνίτη (ΔΕΗ). Τα κονδύλια που προκύπτουν από την επιβολή τού τέλους κατανέμονται στις Περιφερειακές Ενότητες Φλώρινας, Κοζάνης και Αρκαδίας αναλογικά προς την παραχθείσα ενέργεια από τους λιγνιτικούς σταθμούς στις συγκεκριμένες ενεργειακές και όμορες με αυτές περιοχές.

Τα ποσά που κατανέμονται στους συνδεόμενους ΟΤΑ μπορεί να χρησιμοποιηθούν για έργα και ενέργειες που εξυπηρετούν αναπτυξιακές προτεραιότητες της ευρύτερης περιοχής.

Για την κατανομή του τέλους συγκροτείται επιτροπή κατανομής που συνέρχεται εντός του πρώτου τριμήνου κάθε έτους, ενώ για τα έτη 2019 - 2020 προβλέπεται απόφαση κατανομής έως τον Νοέμβριο. Εντός τριών μηνών από την κατανομή οι παραγωγοί καταθέτουν τα κονδύλια σε ειδικούς λογαριασμούς, ενώ σε περίπτωση μη καταβολής τους προβλέπονται πρόστιμα 20% - 200% επί του μη καταβληθέντος ποσού.

Τέλος, εισάγονται Ειδικά Αναπτυξιακά Προγράμματα (ΕΑΠ), πενταετή, που καταρτίζονται με ευθύνη των οικείων περιφερειών με τη συμμετοχή φορέων αλλά και ιδιωτών για συγκεκριμένα έργα υποδομής, ανάπτυξης, προστασίας περιβάλλοντος, μετεγκαταστάσεις οικισμών κ.λπ.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL