Live τώρα    
20°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
16.0°C20.9°C
3 BF 51%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
18.2°C21.1°C
4 BF 42%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
17.6°C18.8°C
5 BF 58%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
18.6°C19.8°C
5 BF 61%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
18 °C
17.9°C17.9°C
2 BF 56%
Καύσιμα- Ενέργεια / Σε κλοιό ανατιμήσεων οι καταναλωτές
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Καύσιμα- Ενέργεια / Σε κλοιό ανατιμήσεων οι καταναλωτές

ΔΕΗ

Αντιμέτωποι με αυξημένες τιμές στην ενέργεια, τόσο στα υγρά καύσιμα όσο και στο ρεύμα, βρίσκονται οι καταναλωτές καθώς, παρά τις συνθήκες πανδημίας, τις απώλειες στον εργασιακό τομέα και τις καταστροφικές συνέπειες της κλιματικής αλλαγής, οι συνεχείς ανατιμήσεις παγιώνονται, απορροφώντας όλο και μεγαλύτερο μερίδιο από τα ήδη πιεσμένα εισοδήματα νοικοκυριών και μικρομεσαίων.

Σε αυτό το πλαίσιο ακρίβυναν και τα πετρελαιοειδή, με μέση, πανελλαδική τιμή της αμόλυβδης να βρίσκεται στο 1,692 ευρώ / λίτρο (Παρατηρητήριο Τιμών Υγρών Καυσίμων) αυξημένη κατά 18,6% σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο.

Ακόμη κι αν ληφθεί υπόψη ότι το περσινό καλοκαίρι ήταν πιο “περιορισμένο” λόγω της πανδημίας με τις διεθνείς τιμές του αργού πετρελαίου να ανακάμπτουν από ιστορικά χαμηλά, αξίζει να σημειωθεί ότι η τιμή της αμόλυβδης φέτος είναι υψηλότερη ακόμα και από την αντίστοιχη περίοδο του 2019, δηλαδή προ κορωνοϊού, κατά σχεδόν 5%...

Παράλληλα, όπως “παραδοσιακά” καταγράφεται στους τουριστικούς προορισμούς λίγο πριν από τον Δεκαπενταύγουστο και ιδιαίτερα στα νησιά, η τιμή της αμόλυβδης έχει εκτοξευτεί πλησιάζοντας επικίνδυνα τα 2 ευρώ!

Σύμφωνα με τις τελευταίες τιμοληψίες, η αμόλυβδη έφτασε σε 1,924 ευρώ / λίτρο στον νομό Κυκλάδων, σε 1,843 ευρώ στον νομό Δωδεκανήσου και σε 1,801 ευρώ / λίτρο στον νομό Σάμου... Παράλληλα άνοδος έχει σημειωθεί και στο diesel κίνησης της τάξεως του 20,74%, καθώς διαμορφώνεται σε 1,397 ευρώ / λίτρο, έναντι 1,157 ευρώ την αντίστοιχη περσινή περίοδο (σ.σ.: φέτος ισχύει και το “πράσινο” τέλος).

Είναι δε χαρακτηριστικό ότι, σύμφωνα με το τελευταίο δελτίο τιμών της Κομισιόν η Ελλάδα είναι η τέταρτη πιο ακριβή χώρα στην Ε.Ε. στην τιμή της αμόλυβδης, μετά τις Ολλανδία, Φινλανδία και Δανία, ενώ βρίσκεται και πάνω από τον μέσο όρο της Ε.Ε. των 27 (1,549 ευρώ/λίτρο), κατά 9,2%.

Καίει το ρεύμα

Στην ηλεκτρική ενέργεια οι τιμές χονδρικής που πλέον βρίσκονται σε σταθερά υψηλά επίπεδα μεταφέρονται στη λιανική (ρήτρες) από τους προμηθευτές σε ποσοστά που υπολογίζονται κοντά στο 20%, κάτι που μένει να φανεί στους λογαριασμούς του Σεπτεμβρίου.

Ήδη η μεσοσταθμική χονδρική τιμή του Ιουλίου (στοιχεία ΑΔΜΗΕ) έκλεισε στα 113,466 ευρώ / μεγαβατώρα (Mwh), αυξημένη κατά 15,3% σε σχέση με τον επίσης “ακριβό” Ιούνιο (98,391 ευρώ / MWh), ενώ ο Αύγουστος είναι ο μήνας των ρεκόρ, με κορυφαίο αυτό των 185,59 ευρώ (04.08) στην αγορά της επόμενης ημέρας.

Το βέβαιο είναι ότι οι ωφελούμενοι βρίσκονται μεταξύ των συμμετεχόντων στη χονδρεμπορική, που διασφάλισαν υψηλές αμοιβές στην αγορά του χρηματιστηρίου και αγόρασαν ως προμηθευτές ακριβότερα ενέργεια, την οποία όμως διέθεσαν στη λιανική στην ίδια τιμή, μέσω των ρητρών χονδρεμπορικής που έχουν ήδη ενεργοποιήσει.

Στην ουσία, καθετοποιημένοι παίκτες (παραγωγοί - προμηθευτές) περνούν όλο το ρίσκο της αγοράς στη λιανική, αφού οι ρήτρες δεν περιορίστηκαν π.χ. στα αυξημένα κόστη του φυσικού αερίου ή των δικαιωμάτων CO2 (σ.σ.: όπως της ΔΕΗ το τρίμηνο Μαΐου - Ιουλίου, που από 05.08 αντικατέστησε με ρήτρα αγοράς για... ομοιομορφία με τους ιδιώτες προμηθευτές), τα οποία συμμετέχοντες αλλά και κυβέρνηση Ν.Δ. “δείχνουν” ως κατεξοχήν αίτια των ανατιμήσεων.

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL