Live τώρα    
32°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
32 °C
29.4°C33.5°C
1 BF 34%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
29 °C
26.9°C32.1°C
0 BF 59%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
32 °C
30.0°C33.2°C
2 BF 39%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αίθριος καιρός
29 °C
28.8°C30.2°C
3 BF 58%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
27 °C
25.9°C28.5°C
0 BF 45%
Αγρότες / Αβεβαιότητα για τη νέα Κοινή Αγροτική Πολιτική
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Αγρότες / Αβεβαιότητα για τη νέα Κοινή Αγροτική Πολιτική

ΑΓΡΟΤΕΣ

Ανοιχτά παραμένουν σοβαρά ζητήματα που συνδέονται με το ύψος και τον τρόπο κατανομής των άμεσων αγροτικών ενισχύσεων από το 2023 και μετά, καθώς οι έντονες πρόσφατες διαπραγματεύσεις στον “τρίλογο” των συννομοθετών (Συμβούλιο, Κομισιόν, Ευρωκοινοβούλιο) της Ε.Ε. για τη μεταρρύθμιση της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής (ΚΑΠ) 2023 - 2027 δεν τελεσφόρησαν.

Βασικό επίδικο στο τελευταίο συμβούλιο υπουργών Γεωργίας της Ε.Ε. και των διαπραγματεύσεων με το Ευρωκοινοβούλιο υπήρξε το ύψος των πόρων που θα δεσμευτούν από τον 1ο πυλώνα (άμεσες ενισχύσεις) στο πλαίσιο του “πρασινίσματος”, δηλαδή για τις νέες δράσεις της πράσινης αρχιτεκτονικής (eco-schemes / οικολογικά σχήματα), ένα φιλόδοξο και υποχρεωτικό τμήμα της ΚΑΠ από το 2023.

Απέναντι στην πρόταση του συμβουλίου του περασμένου Οκτωβρίου για τη δέσμευση ποσοστού από τις άμεσες ενισχύσεις για το “πρασίνισμα” ύψους 20%, το Ευρωκοινοβούλιο αντέτεινε 30%.

Η πορτογαλική Προεδρία προσέφερε μια αύξηση έως 25% για την πλήρη διάρκεια της ΚΑΠ, που αρχικά είχε θετική αποδοχή από το Ευρωκοινοβούλιο. Ωστόσο, η πρόβλεψη στην πρόταση του συμβουλίου για “κατώφλι” 18% με πλήρη ευελιξία στη μεταφορά των αχρησιμοποίητων κεφαλαίων πάνω από το κατώτατο όριο σε άλλες πληρωμές θεωρήθηκε από το Ευρωκοινοβούλιο προκλητική, αφού στην ουσία “έπεφτε” κάτω και από την αρχική πρόταση για 20%. Το Ευρωκοινοβούλιο αντέτεινε 22% μόνο για το 2023 και 23% για το 2024, με τις προβλέψεις για ευελιξία αχρησιμοποίητων κεφαλαίων, αλλά και περιορισμούς για τα έτη 2023 - 2024. Για τα αχρησιμοποίητα κεφάλαια κάτω από το κατώφλι πρότεινε τα κράτη - μέλη ή να μεταφέρουν αχρησιμοποίητα κεφάλαια σε άλλες αποσυνδεδεμένες πληρωμές και να αντισταθμίζουν τα επόμενα χρόνια μέσω αυξημένου προγραμματισμού σε οικολογικά σχήματα, ή να χάσουν τα αχρησιμοποίητα κεφάλαια κάτω από το όριο και να μην υπάρχει καμία απαίτηση αποζημίωσης τα επόμενα χρόνια.

Ο  Έλληνας υπουργός αποδέχτηκε σταδιακή αύξηση σε 22% τα πρώτα χρόνια και 25% από το 2025 και μετά, με ταυτόχρονη διατήρηση της δοκιμαστικής περιόδου, ζητώντας εξασφάλιση των απαραίτητων ευελιξιών. Σε αυτό το πλαίσιο θεωρεί τη συμπερίληψη τουλάχιστον 60% των δαπανών για περιοχές με φυσικούς περιορισμούς για δέσμευση στο 30% των πόρων.

Επίσης, σημαντικό είναι και το θέμα του ποσοστού των άμεσων ενισχύσεων που θα αναδιανεμηθεί στους μικρούς παραγωγούς. Πρόκειται για την ενεργοποίηση μιας ετήσιας αποσυνδεδεμένης ενίσχυσης ανά επιλέξιμο στρέμμα που θα κατανέμεται μόνο στις μικρομεσαίες εκμεταλλεύσεις.

Το βασικό κείμενο μιλάει για υποχρεωτική αναδιανεμητική πληρωμή με 10% των άμεσων πληρωμών, με εξαίρεση στα κράτη - μέλη που αποδεικνύεται δεόντως στο εθνικό στρατηγικό τους σχέδιο ότι οι αναδιανεμητικές ανάγκες αντιμετωπίζονται μέσω άλλων εργαλείων, περιλαμβανομένων, για παράδειγμα, του καθορισμού ανώτατων ορίων (capping) / σταδιακής μείωσης των ενισχύσεων και των μικρών γεωργών ή της εσωτερικής σύγκλισης ή του συνυπολογισμού υφιστάμενων γεωργικών υποδομών.

Το Ευρωκοινοβούλιο ζήτησε ποσοστό τουλάχιστον 12% των εθνικών φακέλων να δεσμευτεί για το καθεστώς αυτό, ενώ το συμβούλιο υπουργών αντιπρότεινε σθεναρά ποσοστό 7,5%.

Ο  Έλληνας υπουργός μίλησε για αποδοχή μόνο αν το ποσοστό και ο τρόπος επίτευξης ορίζονται από τα κράτη - μέλη, κρίνοντας σε αυτή την περίπτωση εφικτό ένα ποσοστό περίπου 5%.

Αναφορικά με το κρίσιμο θέμα της εσωτερικής σύγκλισης των δικαιωμάτων ενίσχυσης στην πρόταση του συμβουλίου για αξία τουλάχιστον 85% (από 75% αρχικά) της μέσης μοναδιαίας τιμής το αργότερο έως το 2026, το Ευρωκοινοβούλιο έχει αντιτείνει ποσοστό 100%, ήτοι πλήρη σύγκλιση.

Παράλληλα, σε δέσμευση ποσοστού 3% από τις άμεσες ενισχύσεις φαίνεται πως συγκλίνουν οι συζητήσεις για τη συμπληρωματική ενίσχυση των νέων αγροτών.

Δεδομένου ότι δεν επιτεύχθηκε συμφωνία και εκκρεμούν βασικά ζητήματα, οι συνομιλίες αναβλήθηκαν έως την επόμενη σύνοδο των υπουργών Γεωργίας της Ε.Ε. στα τέλη Ιουνίου.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL