Live τώρα    
17°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
14.5°C18.7°C
2 BF 61%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
16 °C
12.4°C18.0°C
1 BF 66%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
13.7°C16.0°C
2 BF 65%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
16 °C
14.3°C18.0°C
0 BF 57%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
15.7°C15.7°C
1 BF 69%
ΑΔΜΗΕ / Σε χρόνο - ρεκόρ η διασύνδεση της Κρήτης
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

ΑΔΜΗΕ / Σε χρόνο - ρεκόρ η διασύνδεση της Κρήτης

ΔΕΗ ΚΡΗΤΗ

Σε πλήρη ετοιμότητα βρίσκεται η ηλεκτρική διασύνδεση της Κρήτης με την Πελοπόννησο, που ξεκίνησε πριν από δυόμισι χρόνια και ολοκλήρωσε την εβδομάδα που πέρασε ο υπό δημόσιο έλεγχο Ανεξάρτητος Διαχειριστής Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΑΔΜΗΕ), με πολλαπλά κοινωνικά, οικονομικά και περιβαλλοντικά οφέλη για όλους τους πολίτες και την τοπική κοινωνία.

Το project ξεκίνησε επισήμως στις 27 Νοεμβρίου 2018, ημέρα υπογραφής των συμβάσεων για την ηλεκτρική διασύνδεση Κρήτης - Πελοποννήσου, και χαρακτηρίστηκε εμβληματικό, έργο - παράδειγμα για το μέλλον, που παράλληλα σηματοδοτούσε τον μετασχηματισμό του ΑΔΜΗΕ και σε εταιρεία στην αιχμή της τεχνολογίας και της τεχνογνωσίας. Δύο μήνες νωρίτερα, την ίδια χρονιά, είχε αποφασιστεί η ανάληψη και της διασύνδεσης Κρήτης - Αττικής από τον ΑΔΜΗΕ, μέσω της οποίας θα ολοκληρωθεί το 2023 η σύνδεση της νήσου με το εθνικό σύστημα μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας.

Τόσο η πρώτη όσο και η δεύτερη φάση της διασύνδεσης της Κρήτης, κόστους 397 εκατ. και 1 δισ., αντίστοιχα, αναδεικνύουν εμφατικά τον κρίσιμο ρόλο ενός ισχυρού, υπό δημόσιο έλεγχο διαχειριστή εθνικών δικτύων ενέργειας σε σημαντικά έργα υποδομής.

Τα ρεκόρ

Η λεγόμενη “μικρή” διασύνδεση της Κρήτης αποκαλείται και έργο των ρεκόρ, καθώς πρόκειται για:

* Τη μεγαλύτερη σε μήκος διασύνδεση εναλλασσόμενου ρεύματος παγκοσμίως (180 χλμ.)

* Τη μεγαλύτερη σε μήκος υποβρύχια διασύνδεση υψηλής τάσης με τριπολικό καλώδιο τεχνολογίας μόνωσης XLPE παγκοσμίως (135 χλμ.).

* Τη βαθύτερη υποβρύχια διασύνδεση παγκοσμίως (βάθος 1.000 μέτρων).

Επιπλέον, τα υποβρύχια καλώδια ενσωματώνουν σημαντικές καινοτομίες στον σχεδιασμό τους, που τα καθιστούν ελαφρύτερα, ισχυρότερα και πιο φιλικά στο περιβάλλον, καθώς έχουν κατασκευαστεί με πρωτοποριακά υλικά όπως το αραμίδιο.

Είναι προφανές ότι η ολοκλήρωση ενός τόσο δύσκολου τεχνικά έργου τοποθετεί την Ελλάδα στο ραντάρ των κορυφαίων έργων ηλεκτρικής διασύνδεσης, παγκοσμίως.

Οφέλη

Η διασύνδεση Κρήτης - Πελοποννήσου θα καλύψει το 1/3 των ενεργειακών αναγκών του νησιού και το 100% των αναγκών κατά τους χειμερινούς μήνες.

Το 2023, με την πλήρη διασύνδεση της Κρήτης, θα υπάρξει ελάφρυνση συνολικού ύψους έως και 400 εκατ. ευρώ ετησίως για όλους τους καταναλωτές ηλεκτρισμού, καθώς το κόστος αυτό αποτυπώνεται στις Υπηρεσίες Κοινής Ωφέλειας (ΥΚΩ), που περιλαμβάνονται ως διακριτή χρέωση στους λογαριασμούς ρεύματος.

Στο πλαίσιο της “μικρής” διασύνδεσης, δεν θα αποσυρθούν οριστικά οι συμβατικές μονάδες παραγωγής, όμως θα περιοριστεί σημαντικά η λειτουργία των πιο παλαιών και ρυπογόνων, με αντίστοιχη μείωση και των εκπομπών CO2. Από το 2023 και μετά, η ζήτηση του νησιού θα μπορεί υπό κανονικές συνθήκες να καλύπτεται πλήρως από τις διασυνδέσεις με το ηπειρωτικό σύστημα ηλεκτρισμού και την τοπική παραγωγή ΑΠΕ, χωρίς να απαιτείται η λειτουργία θερμικών μονάδων.

Σημειώνεται ότι σήμερα στην Κρήτη υπάρχουν 25 θερμικές μονάδες με συνολική ισχύ 687MW. Για την αντιμετώπιση των θερινών αιχμών γίνεται συστηματικά ενοικίαση γεννητριών - ηλεκτροπαραγωγών ζευγών. Πάντως για τη φετινή θερινή περίοδο η σχετική ανάγκη εκτιμάται από τον αρμόδιο ΔΕΔΔΗΕ σε 80 MW.

Με τη διασύνδεση αυτή η Κρήτη παύει να είναι απομονωμένο σύστημα κι ανοίγει ο δρόμος για τη μείωση της θερμικής παραγωγής από τις τοπικές ρυπογόνες μονάδες, ενώ αυξάνεται ο ηλεκτρικός χώρος για την εγκατάσταση νέων ΑΠΕ στο νησί. Έτσι, επιτυγχάνεται και άρση των περιορισμών αναφορικά με τη συμμετοχή των ΑΠΕ στο ενεργειακό μείγμα του νησιού, που σήμερα ανέρχεται περίπου στο 30% της ζήτησης, ενώ επί του παρόντος η Κρήτη διαθέτει δυναμικό ΑΠΕ ισχύος 300 MW. Ήδη με τη λειτουργία του “μικρού” καλωδίου θα υπάρξει αισθητή διαφορά, με δυνατότητα εγκατάστασης περαιτέρω 200 MW, οπότε το “πράσινο” περιθώριο διευρύνεται συνεχώς έως ότου τεθεί σε λειτουργία και η “μεγάλη” διασύνδεση.

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL