Live τώρα    
Τουρισμός / Βρετανική ψυχρολουσία εις διπλούν στον τουρισμό
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Τουρισμός / Βρετανική ψυχρολουσία εις διπλούν στον τουρισμό

ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Διπλή ψυχρολουσία δέχτηκε ο ελληνικός τουρισμός από τους Βρετανούς. Αμέσως μετά την προειδοποίηση του Μπόρις Τζόνσον στους συμπατριώτες του να αποφύγουν διακοπές στις πορτοκαλί χώρες της ταξιδιωτικής λίστας, ήρθε η πληροφορία ότι τουλάχιστον για 40 ημέρες η πράσινη λίστα θα παραμείνει ως έχει. Χωρίς να συμπεριληφθεί και η Ελλάδα στις ασφαλείς χώρες, από όπου επιστρέφοντας οι Βρετανοί τουρίστες θα αποφεύγουν την καραντίνα.

Σημειώνεται ότι όποιος Βρετανός επιστρέφει από πράσινο προορισμό, όπως λ.χ. από Πορτογαλία ή Ισραήλ, υποχρεούται σε τεστ Covid με δικά του έξοδα πριν μπει στο αεροπλάνο και σε νέα εξέταση μερικές ημέρες μετά την επιστροφή του. Σε όποιον όμως επιστρέφει από πορτοκαλί προορισμούς, όπως η Ελλάδα, επιβάλλεται επιπλέον δεκαήμερη καραντίνα στο σπίτι του, με έξοδο στις πέντε ημέρες εφόσον κάνει τεστ Covid με δικά του έξοδα με αποτέλεσμα αρνητικό.

Οι νεότερες πληροφορίες αναφέρουν ότι παρατείνεται για τις 28 Ιουνίου το ενδεχόμενο διεύρυνσης της πράσινης λίστας, αποκλείοντας το ενδεχόμενο σημαντικών αλλαγών της αρχικής λίστας στις 7 Ιουνίου, όπως αρχικά είχε προβλεφθεί.

Υπενθυμίζεται ότι ο Μπόρις Τζόνσον επιμένει να διατηρηθεί ένα ιδιαίτερα σκληρό καθεστώς ανοίγματος των συνόρων στο άμεσο μέλλον. Από την πλευρά του ο υπουργός Μεταφορών της Βρετανίας Γκραντ Σαπς ανέφερε μιλώντας στο Sky News ότι “οι ταξιδιώτες οφείλουν να χρησιμοποιούν την κοινή λογική όταν αποφασίζουν εάν θα επισκεφθούν ή όχι τους πορτοκαλί προορισμούς” επαναλαμβάνοντας τις δηλώσεις του υπουργού Υγείας Ματ Χάνκοκ ότι “υπάρχει σύσταση για αποφυγή αυτών των ταξιδιών, αλλά όχι απαγόρευση”.

Έτσι πολλοί Βρετανοί προχωρούν σε διπλές κρατήσεις ξενοδοχείων φέτος το καλοκαίρι θέτοντας έτσι σε κίνδυνο τον τουρισμό. Αφενός έχουν κάνει κράτηση για διακοπές στο Ηνωμένο Βασίλειο και αφετέρου έχουν κρατήσεις στις ίδιες ημερομηνίες στο εξωτερικό.

Ανάλογη αβεβαιότητα προβληματίζει και τις αεροπορικές εταιρείες. Η βρετανική low cost εταιρεία Ryanair αποφάσισε να εκδώσει εισιτήρια αξίας μόλις 5 λιρών για διάφορους προορισμούς της Ελλάδας και της υπόλοιπης Ευρώπης, όπως Αθήνα, Κέρκυρα, Σαντορίνη, Κεφαλλονιά, Βενετία, Ρώμη, Βαλένθια, Μαδρίτη, Φρανκφούρτη, Αμβούργο, Μασσαλία και Βαρκελώνη για πτήσεις από 1η Ιουνίου έως 30 Ιουνίου.

Αυτό προκάλεσε την έντονη αντίδραση του υπουργού Υγείας Ματ Χάνκοκ, που έκανε λόγο για «ανεύθυνη κίνηση».  Όπως εξήγησε, αν και είναι νόμιμο να ταξιδέψει ένας Βρετανός στις πορτοκαλί χώρες, είναι υποχρεωτικό να τεθεί σε αυτοαπομόνωση επιστρέφοντας.

Από πλευράς EasyJet ο διευθύνων σύμβουλος Γιόχαν Λούντγκρεν χαρακτήρισε απολύτως νόμιμο για τον καθένα να ταξιδέψει στις πορτοκαλί περιοχές, κατηγορώντας την κυβέρνηση ότι μπερδεύει τους ταξιδιώτες. Tα συνολικά έσοδα της EasyJet στο εξάμηνο που έληξε 31 Μαρτίου έφτασαν στα 240 εκατ. λίρες, μειωμένα 89,9% σε σύγκριση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο (2,38 δισ. λίρες).

Σημειώνεται ότι η βρετανική αγορά είναι η δεύτερη σημαντικότερη -μετά τη Γερμανία- για τον ελληνικό τουρισμό καθώς προσελκύει 3,5 εκατομμύρια ταξιδιώτες το 2019 και 1 εκατομμύριο πέρυσι, αποφέροντας έσοδα 2,5 δισ. ευρώ και 749 εκατ. ευρώ, αντίστοιχα.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL

ΠΡΟΣΦΟΡΑ ΣΥΝΔΡΟΜΩΝ
ΨΗΦΙΑΚΟΣ ΜΕΤΑΣΧΗΜΑΤΙΣΜΟΣ 2.0