Live τώρα    
19°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
16.2°C20.7°C
2 BF 53%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
17 °C
15.2°C17.7°C
1 BF 74%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
14.8°C16.6°C
3 BF 68%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
17 °C
16.0°C18.0°C
2 BF 59%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
15.9°C15.9°C
0 BF 55%
Πλειστηριασμοί / Χιλιάδες κατοικίες στο σφυρί από Σεπτέμβριο
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Πλειστηριασμοί / Χιλιάδες κατοικίες στο σφυρί από Σεπτέμβριο

ΣΠΙΤΙΑ

Μεγάλο κύμα πλειστηριασμών αναμένεται να κατακλύσει τη χώρα από τις αρχές Σεπτεμβρίου, σύμφωνα με τους καλά γνωρίζοντες την τραπεζική αγορά. Μέχρι τότε θα έχουν υπάρξει οι συνθήκες τόσο με την εφαρμογή του νέου Πτωχευτικού Κώδικα της κυβέρνησης όσο και με την πλήρη απελευθέρωση των πλειστηριασμών και για την πρώτη κατοικία.

Ήδη από τις 14 Μαΐου απελευθερώθηκαν οι πλειστηριασμοί και για την κύρια κατοικία, ενώ την 1η Ιουνίου αναμένεται να ξεκινήσει ουσιαστικά και η εφαρμογή του Πτωχευτικού Κώδικα.

Τράπεζες και funds δεν αναμένεται να προχωρήσουν, τουλάχιστον σε αυτή τη φάση, σε κινήσεις που αφορούν την πρώτη κατοικία, αν και από 1η του επόμενου μήνα υπάρχει πλήρης απελευθέρωση. Η μεγάλη μάζα πλειστηριασμών αναμένεται να ξεκινήσει μέσα στον επόμενο Σεπτέμβριο και θα αφορά κάποιες χιλιάδες ακίνητα.

Σε κάθε περίπτωση, από την περασμένη Παρασκευή, είτε κάποια τράπεζα είτε κάποιο fund είναι σε θέση να ξεκινήσει διαδικασία πλειστηριασμού ακόμη και πρώτης κατοικίας, η οποία δεν εντάχθηκε στο πρόγραμμα «Γέφυρα 1».

Αξίζει να υπενθυμιστεί πως είχε δοθεί μια περίοδος αναστολής των πλειστηριασμών και των λοιπών μέτρων αναγκαστικής εκτέλεσης, η οποία υπερβαίνει τους έξι μήνες, αν υπολογιστεί ότι τα μέτρα αυτά παραμένουν «παγωμένα» από τις 7 Νοεμβρίου 2020.

Επίσης υπάρχει και το συνταγματικό δικαίωμα των οφειλετών να προσφύγουν κατά των πλειστηριασμών, ασκώντας ανακοπή και παρατείνοντας τις διαδικασίες κατά 45 ημέρες, ενώ και ο «νεκρός» Αύγουστος μεταθέτει τις όποιες εξελίξεις για αργότερα.

Επιπλέον σημειώνεται ότι σύμφωνα με τις διατάξεις του πρόσφατου νόμου το «πάγωμα» των πλειστηριασμών τοποθετήθηκε μέχρι τις 13 Μαΐου ειδικά για τους πληττόμενους από την πανδημική κρίση. Για τους πλειστηριασμούς που έχουν ματαιωθεί από τις 7 Νοεμβρίου του 2020 έως τις 13 Μαΐου 2021, η διενέργεια πλειστηριασμού δεν μπορεί να γίνει νωρίτερα από τις 16 Ιουλίου.

Κατά της κοινωνίας

Όσοι χαρακτηρίζονται ευάλωτοι (εισόδημα 7.000 - 21.000 ευρώ, ακίνητη περιουσία 120.000 - 180.000 ευρώ, κινητή περιουσία 7.000 - 21.000 ευρώ, ανάλογα με τη σύνθεση του νοικοκυριού κ.ά.) θα μπορούν ενδεχομένως να παραμείνουν στο σπίτι τους (εφόσον πρόκειται για πρώτη κατοικία), πληρώνοντας όμως ενοίκιο σε έναν ιδιωτικό φορέα, στου οποίου τα "χέρια" θα έχει περάσει η κατοικία!

Η διάρκεια της ενοικίασης θα είναι 12 έτη. Μάλιστα, ο ιδιωτικός φορέας μπορεί να "πετάξει" έξω τον μισθωτή εάν ο τελευταίος καθυστερήσει τρία ενοίκια και μετά την όχλησή του δεν εξοφλήσει το ληξιπρόθεσμο χρέος εντός ενός μηνός.

Μετά τη λήξη των 12 ετών της μίσθωσης δίνεται η δυνατότητα στον μισθωτή να ξαναγοράσει την κατοικία του στις τρέχουσες εμπορικές τιμές! Και χωρίς να αφαιρείται το ποσό που έχει αποπληρωθεί στο δάνειο, αλλά ούτε και τα ενοίκια. Πρόκειται για έναν σαφώς καταχρηστικό όρων υπέρ τραπεζών και funds, αλλά και ενάντια στην κοινωνία.

Μεγάλη «πίεση»

Μέχρι την ώρα που γράφονταν αυτές οι γραμμές δεν έχει ιδρυθεί ο συγκεκριμένος φορέας, κάτι που έχει δημιουργήσει διαφόρων τύπων διενέξεις μεταξύ κυβέρνησης, funds και Κομισιόν, ενώ εκκρεμεί η χρονική επιμήκυνση των τιτλοποιήσεων μη εξυπηρετούμενων δανείων από τους 24 μήνες στους 36 για το σχέδιο «Ηρακλής».

Πολλοί εκτιμούν πως αν δεν υπάρξει επιμήκυνση, θα υπάρχει επιτάχυνση των πλειστηριασμών από τον ερχόμενο Σεπτέμβριο.

Εν τω μεταξύ, στην κυβέρνηση δείχνουν να «ζεσταίνουν» το θέμα της ίδρυσης μιας bad bank για την επιπλέον μείωση των "κόκκινων" δανείων και πέραν του σχεδίου «Ηρακλής Ι και ΙΙ». Η κυβέρνηση της Ν.Δ. είχε απορρίψει αυτήν την επιλογή, παρά τις συνεχιζόμενες «πιέσεις» του διοικητή της ΤτΕ Γιάννη Στουρνάρα. Κι αυτό ενδεχομένως να έχει να κάνει με το θέμα της επιμήκυνσης των τιτλοποιήσεων...

Βασικό ζήτημα στο αρχικό σχέδιο της ΤτΕ αποτελούσε η εγγύηση που θα πρέπει να «βάλει» το Δημόσιο, η οποία αγγίζει τα 8 δισ. ευρώ και μάλιστα χωρίς το παραμικρό κέρδος, ενώ υπάρχει κίνδυνος να θεωρήσουν οι ευρωπαϊκοί θεσμοί πως το Δημόσιο προχωρά σε απευθείας κρατική ενίσχυση των τραπεζών.

Το σχέδιο

Το σχέδιο προβαλλόταν ως λύση η οποία στηρίζεται σε μια Εταιρεία Διαχείρισης Ενεργητικού (AMC), στην οποία θα μεταφέρονταν, αρχικά στη λογιστική τους αξία, τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια που θα περισσέψουν μετά την εφαρμογή του σχεδίου «Ηρακλής» στις τράπεζες και αυτά που δημιουργούνται από την πανδημία.

Όσον αφορά την εγγραφή της ζημιάς από τη μεταβίβαση των κόκκινων δανείων, οι τράπεζες θα έχουν τη δυνατότητα να την κατανείμουν σε έως επτά χρήσεις, ενώ, ταυτόχρονα, θα αξιοποιούνται στο έπακρο οι δομές των funds. Με άλλα λόγια, αυτό πρακτικά σημαίνει πως, εάν μεταβιβαστούν στην Asset Management Company (AMC) τα κόκκινα δάνεια, για παράδειγμα, μιας τράπεζας, η οποία έχει κλείσει συμφωνία με ένα fund, τότε το τελευταίο θα αναλάβει τη διαχείριση και στην περίπτωση της "κακής τράπεζας".

Είναι πολλοί οι αναλυτές οι οποίοι θεωρούν ότι εάν η κυβέρνηση υιοθετήσει το παραπάνω σχέδιο, θα υπάρξει πολιτικό κόστος, διότι θα πρέπει να βάλει το Δημόσιο βαθιά το χέρι στην τσέπη των φορολογουμένων.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL