Live τώρα    
23°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
23 °C
21.3°C24.2°C
3 BF 38%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
24 °C
22.3°C24.7°C
4 BF 37%
ΠΑΤΡΑ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.0°C23.8°C
2 BF 58%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
18.6°C21.0°C
2 BF 75%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
22 °C
21.9°C23.4°C
3 BF 35%
Τουρισμός / Βαρύ το πλήγμα από την αποτυχία του εμβολιαστικού προγράμματος
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Τουρισμός / Βαρύ το πλήγμα από την αποτυχία του εμβολιαστικού προγράμματος

ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Σε δυσμενέστερη θέση από τους κύριους Ευρωπαίους ανταγωνιστές της στον τομέα του τουρισμού βρίσκεται η Ελλάδα στο υγειονομικό σκέλος, το οποίο ασφαλώς είναι και το πρώτο κριτήριο που ερευνούν οι ταξιδιώτες προτού αποφασίσουν ποιος θα είναι ο προορισμός των διακοπών τους.

Ως εκ τούτου, μέσα στις επόμενες 120 ώρες, η ελληνική κυβέρνηση θα πρέπει να καλύψει το χαμένο έδαφος. Διαφορετικά, θα εκτεθεί η αξιοπιστία όχι μόνο της ίδιας αλλά και της χώρας μας σε ό,τι αφορά την εξαγγελθείσα πρεμιέρα της φετινής σεζόν το Σάββατο που έρχεται.

Ένα από τα κυριότερα στοιχεία που δείχνουν τον βαθμό υγειονομικής ασφάλειας μιας χώρας είναι η πορεία του εθνικού της εμβολιαστικού προγράμματος. Στο τέλος του Απριλίου, η Ελλάδα είχε πλήρως εμβολιασμένο το 8,8% του πληθυσμού της. Πίσω δηλαδή από τις άλλες μεσογειακές χώρες της Ευρώπης που αποτελούν τους βασικούς ανταγωνιστές της, όπως είναι, συγκεκριμένα, η Μάλτα με 24,1%, η Τουρκία με 11,9%, η Ισπανία με 11,0%, η Ιταλία με 10,5%, η Γαλλία με 9,9% και η Πορτογαλία στο ίδιο ποσοστό με την Ελλάδα (8,8%). Μοναδική εξαίρεση είναι η Κύπρος με 7,1%.

Στη συνέχεια, η χώρα μας έσπασε το φράγμα του 10% μόλις την εβδομάδα που πέρασε. Αλλά ακόμη και με κριτήριο έστω και τη μία δόση του εμβολίου, η Ελλάδα με 20,65% βρίσκεται πίσω από τη Μάλτα (48,85%), την Ισπανία (26,68%), την Ιταλία (25,53%), την Πορτογαλία (25,14%), τη Γαλλία (24,58%) και βρίσκεται σχεδόν μαζί με την Κύπρο (20,10%) αφήνοντας πίσω μόνο την Τουρκία με 17,23%.

Το πρόβλημα των εμβολιασμών δεν φάνηκε πάντως να λύνεται. Μάλιστα, επιδεινώθηκε την περίοδο του Πάσχα, καθώς σε πολλά τουριστικά νησιά προέκυψε ένα απρόβλεπτο εμπόδιο. Πολλοί κάτοικοι της Αθήνας που κατάγονται από τα νησιά επέλεξαν μέσα από την πλατφόρμα emvolio.gov εμβολαστικά κέντρα σε αυτά. Με αποτέλεσμα, πληθυσμός άσχετος με τον τουρισμό να εμβολιάζεται σε δημοφιλείς παραθεριστικούς και τουριστικούς προορισμούς, όπως, λόγου χάριν, σε νησιά των Δωδεκανήσων και του Ιονίου.

Αφήνοντας έτσι εκτός κοντινών ημερομηνιών αλλά και εκτός «προτιμώμενων» εμβολιαστικών σκευασμάτων τον ντόπιο πληθυσμό, ο οποίος σε μεγάλο βαθμό στελεχώνει τον σημαντικό για την εθνική μας οικονομία κλάδο του τουρισμού. Κάτι ακόμη που εκτιμάται ότι δεν βοήθησε όσο έπρεπε ήταν η ηλικιακή κλιμάκωση του χρονοδιαγράμματος των εμβολιασμών.

Όπως είναι γνωστό, μεγάλο ποσοστό εργαζομένων σε κέντρα διασκέδασης, καταλύματα, κ.λπ. στις τουριστικές περιοχές είναι νεαρής ηλικίας, η οποία ακολούθησε με χρονική υστέρηση τους μεγαλύτερους. Επιπλέον, η παραφιλολογία για τα διάφορα είδη εμβολίων κάθε άλλο παρά βοήθησε και αυτή, αφού η μάρκα που εμβολιάζονται οι ηλικίες αυτές δεν αποδείχθηκε και η πλέον προτιμώμενη.

Ένα σχέδιο επίσης που εξεταζόταν σοβαρά στις αρχές της άνοιξης, το να εμβολιαστεί δηλαδή ο κόσμος του τουρισμού κατά προτεραιότητα ή με μονοδοσικά εμβόλια προκειμένου να προλάβει το άνοιγμα του κλάδου, δεν τελεσφόρησε. Με τους λόγους να ποικίλλουν. Από το ότι θα ήταν αδύνατον να πραγματοποιηθούν εμβολιασμοί βάσει Κωδικού Αριθμού Δραστηριότητος καθώς ο ίδιος ΚΑΔ στην Αθήνα εξυπηρετεί καθημερινές ανάγκες του κοινού (π.χ. περίπτερα) αλλά σε πολλά νησιά εξυπηρετεί κατά βάση τουρίστες.

Αλλά και με γεωγραφικά κριτήρια έμεινε πίσω το πρόγραμμα. Με αποτέλεσμα να προγραμματίζονται «στο παρά πέντε» νέα εμβολιαστικά κέντρα. Ακόμη τίθενται από φορείς και βουλευτές αιτήματα στην κυβέρνηση όπως, για παράδειγμα, πρόσληψης νοσηλευτικού προσωπικού για τα νοσοκομεία των νησιών αυτών ώστε να συμμετέχουν στα εμβολιαστικά κέντρα, είτε ακόμη να ανοίξουν επιπλέον εμβολιαστικές γραμμές Johnson & Jonhson, διότι ως μονοδοσικό εμβόλιο θα καλύψει μεγάλο μέρος του πληθυσμού πιο άμεσα.

Ακόμη μεγαλύτερο είναι το πρόβλημα σε αρκετά νησιά με τα self tests για τους μαθητές και τους εκπαιδευτικούς αλλά και γενικότερα τους δικαιούχους μέσω των φαρμακείων των νησιών αυτών που ακόμη έχουν έλλειψη. Σε κλίμα αβεβαιότητας και με λιγοστές πτήσεις αναμένεται να κινηθεί ο Μάιος ως προς τις αφίξεις αεροσκαφών ακόμη και σε κοσμοπολίτικα νησιά. Χαρακτηριστικό είναι π.χ. ότι την περασμένη Τρίτη το αεροδρόμιο της κοσμοπολίτικης Ρόδου δεν είχε ούτε μία άφιξη από το εξωτερικό.

Εν μέσω αυτών των εξελίξεων, και με τον κορωνοϊό να πλήττει μικρά νησιά σε βαθμό που να κηρύσσονται τοπικά lockdowns, όπως, για παράδειγμα, στην Κάλυμνο, που, σημειωτέον, είχε μπει σε καθεστώς lockdown στις 30 Δεκεμβρίου του 2020 και βγήκε από αυτό στα μέσα του Ιανουαρίου, ο ανταγωνισμός γίνεται ακόμη δυσκολότερος. Και τούτο καθώς έχει ξεσπάσει ένας καινοφανής πόλεμος που έχει να κάνει με τη δημόσια εικόνα - και πρόκειται ειδικότερα για τη «μάχη» των «Covid-free νησιών» στην Μεσόγειο. Και με «τρόπαιο» την ένταξη κάποιων νησιών και θερέτρων στις «πράσινες λίστες» των μεγάλων τουριστικών αγορών.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL