Live τώρα    
18°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ψιχάλες
18 °C
16.3°C18.6°C
4 BF 69%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αυξημένες νεφώσεις
14 °C
11.6°C15.9°C
3 BF 71%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
14 °C
12.1°C15.4°C
2 BF 85%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
19.3°C20.8°C
3 BF 68%
ΛΑΡΙΣΑ
Ψιχάλες
13 °C
12.9°C14.6°C
3 BF 82%
Τουρισμός / Καλοκαίρι υψηλού υγειονομικού ρίσκου
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Τουρισμός / Καλοκαίρι υψηλού υγειονομικού ρίσκου

ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ
Με βάση τα μέχρι τούδε δεδομένα, πλην λίγων μικρών κατά κανόνα νησιών που έχουν χαρακτηριστεί Covid free, η πτώση της Ελλάδας στην 40ή θέση μεταξύ 53 συγκρινόμενων χωρών στη διαχείριση της πανδημίας αποσβένει σε σημαντικό βαθμό τη βελτίωση του τουριστικού brand που είχαν επιτύχει οι τοπικές κοινωνίες των νησιών αυτών

Με πειραματισμούς υψηλού υγειονομικού ρίσκου ανοίγει η κυβέρνηση τη φετινή τουριστική περίοδο. Σε έξι εβδομάδες ανοίγει επισήμως ο τουρισμός, καθώς η κυβέρνηση έχει προσδιορίσει την έναρξη της σεζόν για τις 14 Μαΐου.

Αυτό σημαίνει ότι μέσα στις εναπομείνασες 40 ημέρες θα πρέπει να έχουν προηγηθεί η σύνταξη των προαπαιτούμενων πρωτοκόλλων, ο εμβολιασμός των απασχολούμενων στον κλάδο, η ισχυρή υγειονομική θωράκιση θερέτρων και τουριστικών προορισμών και η παράλληλα να έχει προωθηθεί η δημιουργία του Πράσινου Ψηφιακού Πιστοποιητικού.

Με βάση τα μέχρι τούδε δεδομένα, πλην λίγων μικρών κατά κανόνα νησιών που έχουν χαρακτηριστεί Covid free, όπως λ.χ. το Καστελλόριζο, οι Λειψοί και μερικά ακόμη, η πτώση της Ελλάδας στην 40ή θέση μεταξύ 53 συγκρινόμενων χωρών στη διαχείριση της πανδημίας αποσβένει σε σημαντικό βαθμό τη βελτίωση του τουριστικού brand που είχαν επιτύχει οι τοπικές κοινωνίες των νησιών αυτών.

Όσον αφορά τα πρωτόκολλα, υπάρχει το περσινό όχι και τόσο αισιόδοξο προηγούμενο. Τα πρωτόκολλα υγειονομικού περιεχομένου, βάσει των οποίων υποχρεούνταν να λειτουργήσουν οι τουριστικές επιχειρήσεις, είχαν ισχύσει πέρυσι από τις 31 Μαΐου και η σχετική απόφαση δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως στις 30 Μαΐου (Τεύχος Β’ Αριθμός Φύλλου 2084), με το περιεχόμενό τους να έχει γνωστοποιηθεί μόλις ελάχιστες ημέρες πριν.

Το ίδιο είχε συμβεί και με τα πρωτόκολλα για τα νησιά. Ανακοινώθηκαν Παρασκευή 12 Ιουνίου για να ισχύσουν την αμέσως επόμενη εργάσιμη, Δευτέρα 15 Ιουνίου, όταν η χώρα μας άνοιγε για να υποδεχτεί τουρίστες από 29 χώρες. Εξίσου μετέωρη είναι κατάσταση και με τα Πράσινα Ψηφιακά Πιστοποιητικά.

Πέραν αυτών, ο γενικότερος πανδημιολογικός χάρτης της Ευρώπης δείχνει το υψηλό ρίσκο που αναλαμβάνεται καθιστώντας επιτακτικότερη την ταχύτερη και αποτελεσματικότερη προετοιμασία των ελληνικών αρχών. Οι μεγάλες τουριστικές αγορές της Ευρώπης αντιμετωπίζουν μεγάλο πρόβλημα. Ενδεικτικά είναι το ότι ο τουρισμός τελεί υπό καθεστώς «απαγόρευσης» στη Βρετανία έως 30 Ιουνίου με πρόστιμα που φτάνουν τις 5.000 στερλίνες για όσους επιδιώξουν να ταξιδέψουν στο εξωτερικό, το διάγγελμα Μακρόν για σκληρότερα περιοριστικά μέτρα και η θορύβηση αρχών και κοινής γνώμης στη Γερμανία μετά την άνοδο του αριθμού κρουσμάτων άνω του ορίου των 20.000 ημερησίως.

Στο μεταξύ, με τη συσχέτιση ρίσκου και διακοπών πειραματίζεται η Ολλανδία, από όπου αναμένεται να φθάσουν στη Ρόδο εντός των ημερών 187 τουρίστες στο πλαίσιο πιλοτικού προγράμματος βάσει του οποίου δεν θα μπορούν να βγουν από το ξενοδοχείο. Εάν η τάση αυτή γίνει «μόδα», θα αποβεί εις βάρος των τοπικών οικονομιών.

Εν μέσω αυτής της διεθνούς αβεβαιότητας η ελληνική κυβέρνηση προαναγγέλλει ότι ανοίγει πιλοτικά σε πρώτη φάση από τον τρέχοντα μήνα ο τουρισμός σε υπηκόους 32 χωρών, παρότι το κυρίως άνοιγμα του τουρισμού έχει προγραμματιστεί για τις 14 Μαΐου. Ο υπουργός Τουρισμού Χάρης Θεοχάρης από τη Σερβία, όπου είχε σειρά συνομιλιών με κρατικούς αξιωματούχους και επιχειρηματίες του τουρισμού, έκανε λόγο για «χώρες προέλευσης τουριστών για τις οποίες οι πύλες της Ελλάδας θα είναι ανοιχτές από τα μέσα Απριλίου».

Όπως είπε, «ανοίγουμε με ασφάλεια το ταχύτερο δυνατόν εφαρμόζοντας ένα πιλοτικό πρόγραμμα για τη Σερβία, την Ε.Ε., τις ΗΠΑ, τη Βρετανία, το Ισραήλ και τα Αραβικά Εμιράτα σε αυτή την πρώτη φάση».  Έτσι η κυβέρνηση αναλαμβάνει ένα υψηλό ρίσκο, όχι μόνο υγειονομικό, αλλά και επικοινωνιακό όσον αφορά τον ελληνικό τουρισμό.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL