Live τώρα    
21°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Σποραδικές νεφώσεις
21 °C
19.2°C21.9°C
1 BF 72%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αυξημένες νεφώσεις
16 °C
14.1°C17.2°C
2 BF 85%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
21 °C
18.8°C21.0°C
3 BF 65%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σκόνη
29 °C
28.8°C28.8°C
3 BF 30%
ΛΑΡΙΣΑ
Αυξημένες νεφώσεις
16 °C
15.9°C16.3°C
2 BF 88%
Αφήνουν απροστάτευτους τους εργαζόμενους
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Αφήνουν απροστάτευτους τους εργαζόμενους

Μέσα από τις εργατικές διαφορές, χιλιάδες εργαζόμενοι καταφέρνουν κάθε χρόνο να διεκδικήσουν με επιτυχία τα εργασιακά τους δικαιώματα. Ενδεικτικό είναι ότι από το 2015 μέχρι το πρώτο μισό του 2019 πραγματοποιηθήκαν στο ΣΕΠΕ 58.000 εργατικές διαφορές αντιμετωπίζοντας ζητήματα για τα οποία η προσφυγή στη Δικαιοσύνη θα κόστιζε ακριβά τόσο σε χρόνο όσο και σε χρήμα. Αρκεί να δει κανείς τα ποσά δεδουλευμένων αποδοχών που εισέπραξαν οι εργαζόμενοι και που είναι πάνω από 50 εκατ. ευρώ για το συγκεκριμένο διάστημα για να αντιληφθεί τη χρησιμότητα μια τέτοιας διαδικασίας.

Όπως συνηθίζεται τον τελευταίο χρόνο, το υπουργείο Εργασίας φροντίζει να κινείται εν κρυπτώ και αιφνιδιαστικά. Χρειάστηκε έτσι η έκθεση ενισχυμένης εποπτείας να μας πληροφορήσει για την πρόθεσή του να μεταφερθούν οι εργατικές διαφορές από το ΣΕΠΕ στον ΟΜΕΔ.

Τι επιπτώσεις, όμως, θα είχε μια τέτοια κίνηση;

Λιγότερες εργατικές διαφορές. Ο ΟΜΕΔ σε καμία περίπτωση δεν θα μπορέσει να υποστηρίξει έναν τέτοιο όγκο δουλειάς, καθώς ούτε το προσωπικό ούτε την αντίστοιχη δομή διαθέτει.

Δυσκολότερη πρόσβαση των εργαζομένων στη διαδικασία. Μέχρι σήμερα οποιοσδήποτε εργαζόμενος μπορεί να απευθυνθεί σε ένα από τα 66 τμήματα του ΣΕΠΕ σε όλη την Ελλάδα και να ζητήσει την πραγματοποίηση μιας εργατικής διαφοράς. Στον ΟΜΕΔ, πέρα από τη δυσκολία πρόσβασης, θα απαιτείται και η συνδρομή δικηγόρου από εργαζόμενους που στη μεγάλη πλειονότητά τους προσφεύγουν στο ΣΕΠΕ επειδή είναι απλήρωτοι.

Αλλάζει η φύση της διαδικασίας, καθώς χάνονται δύο πολύ σημαντικά εργαλεία, η γνώση της αγοράς εργασίας και της παραβατικότητας που έχουν τα τοπικά τμήματα επιθεώρησης και η δυνατότητα επιβολής κυρώσεων που ήταν αυτή που οδηγούσε σε μεγάλο βαθμό στην επίλυση των διαφορών.

Η επιμονή να ξηλωθεί ακόμα ένα βασικό -και επιτυχημένο- εργαλείο για να διεκδικήσουν οι εργαζόμενοι τα δικαιώματά τους και να συνεχιστεί η αφαίρεση αρμοδιοτήτων και η απαξίωση του ΣΕΠΕ αφήνουν τους εργαζομένους απροστάτευτους τη στιγμή που το έχουν περισσότερο ανάγκη.

 

* Ο Πάνος Κορφιάτης είναι πρώην ειδικός γραμματέας του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL