Την πλήρη αντίθεσή τους σε οποιαδήποτε σκέψη περί νέας αύξησης στη φορολογία καυσίμων εκφράζουν οι βενζινοπώλες, επαναλαμβάνοντας ότι μόνο η πάταξη της παράνομης διακίνησης πετρελαιοειδών μπορεί να αποφέρει σημαντικά φορολογικά έσοδα.
Συγκεκριμένα, έντονα αντέδρασαν οι δύο Ομοσπονδίες Πρατηριούχων (ΟΒΕ, ΠΟΠΕΚ) στις δηλώσεις του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Τ. Αλεξιάδη, περί ενδεχόμενου νέας αύξησης του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης (ΕΦΚ) στα καύσιμα έναντι μειώσεων στα τέλη κυκλοφορίας οχημάτων.
Η ΟΒΕ σημειώνει ότι μια νέα αύξηση φόρου θα πλήξει τόσο τους ιδιώτες καταναλωτές όσο και τις επιχειρήσεις που άμεσα ή έμμεσα εξαρτώνται από τα καύσιμα, θα οδηγήσει σε κλείσιμο χιλιάδες πρατήρια, ενώ θα υπάρξει και αύξηση στις τιμές των αγαθών που μεταφέρονται αλλά και δραματικές επιπτώσεις στη μεταποιητική και εμπορική δραστηριότητα.
Από την πλευρά της η έτερη ομοσπονδία, ΠΟΠΕΚ, επισημαίνει ότι σήμερα το 67,16% στην τιμή της αμόλυβδης βενζίνης είναι φόροι, που βρίσκονται ήδη 86% πάνω από τη χαμηλότερη φορολόγηση που επιτρέπεται από την Οδηγία 2003/96 της Ε.Ε.
Η τυχόν αύξηση της φορολογίας των καυσίμων με ανεξέλεγκτη την παράνομη διακίνηση καυσίμων, τονίζει, θα αυξήσει αναλογικά την κερδοφορία των παράνομων κυκλωμάτων που λυμαίνονται ανενόχλητα τον ευρύτερο χώρο της αγοράς πετρελαιοειδών, τα τελευταία 20 χρόνια.
Πάντως σημειώνουν οι εκπρόσωποι των βενζινοπωλών ότι είναι αδιανόητο να εξετάζεται αύξηση φορολογίας όταν χάνονται εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ φόρων, από την ανεξέλεγκτη παράνομη διακίνηση καυσίμων (λαθρεμπόριο, νοθεία, δασμοφοροδιαφυγή, κλοπή, κ.λπ.).