Live τώρα    
Με απόφαση του ΚΥΣΟΙΠ / Συγκροτήθηκε συντονιστική επιτροπή για το χρέος
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Με απόφαση του ΚΥΣΟΙΠ / Συγκροτήθηκε συντονιστική επιτροπή για το χρέος

Η αποτίμηση όλων των ανακεφαλαιοποιήσεων των ελληνικών τραπεζών μέσα στην κρίση, η δημιουργία επιτροπής, υπό τον Ευκλείδη Τσακαλώτο, για την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους και το πλαίσιο των κυβερνητικών θέσεων σχετικά με την ίδρυση του Ταμείου Αξιοποίησης Δημόσιας Περιουσίας, εν όψει και των διαπραγματεύσεων με τους θεσμούς, αποφασίστηκαν κατά τη διάρκεια του χθεσινού Κυβερνητικού Συμβουλίου Οικονομικής Πολιτικής υπό τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Γιάννη Δραγασάκη.

"Φως" σε όλες τις ανακεφαλαιοποιήσεις

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, το ΚΥΣΟΙΠ εξουσιοδότησε τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης να καλέσει την Τράπεζα της Ελλάδος, το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς και την Ένωση Ελληνικών Τραπεζών να συντάξουν και να υποβάλουν προς την κυβέρνηση και τη Βουλή εκθέσεις οι οποίες θα αποτιμούν τα αποτελέσματα των ανακεφαλαιοποιήσεων των τραπεζών και θα αξιολογούν τη γενικότερη πορεία του εγχώριου χρηματοπιστωτικού συστήματος από τις αρχές της κρίσης μέχρι και σήμερα. Σύμφωνα με πηγές της αντιπροεδρίας, η κυβέρνηση επιθυμεί να μην υπάρξει καμία σκιά στο πώς πραγματοποιήθηκαν οι διαδοχικές αυξήσεις κεφαλαίου των ελληνικών τραπεζών.

Επιτροπή για το χρέος

Ακόμη εγκρίθηκε η εισήγηση του υπουργού Οικονομικών σχετικά με την προετοιμασία των επικείμενων συζητήσεων για την αναδιάρθρωση του ελληνικού δημοσίου χρέους. Στο πλαίσιο αυτό αποφασίστηκε η συγκρότηση Συντονιστικής Επιτροπής, υπό τον υπουργό Οικονομικών, η οποία θα αναλάβει το έργο της τεχνικής προετοιμασίας, της υποδοχής και της αξιολόγησης τυχόν προτάσεων από ερευνητικά κέντρα, ακαδημαϊκούς, ειδικούς επιστήμονες και άλλους φορείς. Η Συντονιστική Επιτροπή θα εισηγείται σχετικά προς το ΚΥΣΟΙΠ, το οποίο θα διαμορφώνει τη στρατηγική της κυβέρνησης στη διαπραγμάτευση για το δημόσιο χρέος. Αξίζει να σημειωθεί πως η σχετική συζήτηση θα ξεκινήσει μετά το πέρας της πρώτης αξιολόγησης, ήτοι στις αρχές του 2016.

Το πλαίσιο για το Ταμείο Αξιοποίησης Δημόσιας Περιουσίας

Τέλος, το ΚΥΣΟΙΠ, κατόπιν εισήγησης του υπουργού Οικονομικών, οριστικοποίησε το πλαίσιο των κυβερνητικών θέσεων σχετικά με την ίδρυση του Ταμείου Αξιοποίησης Δημόσιας Περιουσίας, βάσει των οποίων θα διεξαχθούν οι συζητήσεις με τους θεσμούς κατά τις προσεχείς ημέρες. Το Ταμείο, το οποίο θα συσταθεί στις αρχές του 2016, θα εδρεύει στην Ελλάδα, τη διαχείρισή του θα έχουν οι ελληνικές αρχές, θα λειτουργεί σύμφωνα με το ελληνικό νομοθετικό πλαίσιο περί ανωνύμων εταιρειών και θα έχει ως μοναδικό μέτοχο το Ελληνικό Δημόσιο.

Γ.Α.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL

ΠΡΟΣΦΟΡΑ ΣΥΝΔΡΟΜΩΝ
ΨΗΦΙΑΚΟΣ ΜΕΤΑΣΧΗΜΑΤΙΣΜΟΣ 2.0