Live τώρα    
Καθυστερεί η ανάπτυξη... / Στο 0,7% η ύφεση του πρώτου εξαμήνου
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Καθυστερεί η ανάπτυξη... / Στο 0,7% η ύφεση του πρώτου εξαμήνου

Ελαφρώς ταχύτερη του ποσοστού εκείνου που αρχικά είχε ανακοινωθεί αναμένεται η ύφεση το β' τρίμηνο του 2014. Πιο συγκεκριμένα, στο -0,3% από -0,2% αναπροσάρμοσε η Ελληνική Στατιστική Αρχή την εκτίμησή της για την υποχώρηση του ΑΕΠ κατά το δεύτερο τρίμηνο, όπως αναφέρει σε σχετική ανακοίνωση. Δεδομένου μάλιστα ότι η συρρίκνωση του ΑΕΠ το πρώτο τρίμηνο ήταν 1,1% η υποχώρηση του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος στο εξάμηνο, έναντι της αντίστοιχης περυσινής περιόδου, διαμορφώνεται στο -0,7%. Στην ίδια δε περίοδο οι επενδύσεις μειώθηκαν κατά 0,8%.

Η παραπάνω εξέλιξη σημαίνει ότι, για να επιτευχθεί ο στόχος για μεγέθυνση του ΑΕΠ κατά 0,6% εφέτος θα πρέπει τα επόμενα δύο τρίμηνα να υπάρξει αθροιστικό θετικό πρόσημο 3,8 μονάδων.

Σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ, με βάση τα διαθέσιμα μη εποχικά διορθωμένα στοιχεία, το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν σε όρους όγκου, κατά το δεύτερο τρίμηνο του 2014 παρουσίασε μείωση κατά 0,3% σε σχέση με το δεύτερο τρίμηνο του 2013, έναντι της μείωσης κατά 0,2% που είχε υπολογιστεί στην πρώτη εκτίμηση του δεύτερου τριμήνου και είχε ανακοινωθεί στις 13 Αυγούστου 2014.

Η διαφορά αυτή, τονίζει η Στατιστική Αρχή, είναι αποτέλεσμα της χρησιμοποίησης στοιχείων που δεν ήταν διαθέσιμα κατά την πρώτη εκτίμηση. Τα στοιχεία αυτά είναι είτε μηνιαία (όπως στοιχεία μηνός Ιουνίου εισαγωγών και εξαγωγών) είτε τριμηνιαία (όπως δείκτες κύκλου εργασιών των κλάδων των υπηρεσιών και στοιχεία της έρευνας εργατικού δυναμικού).

Η συνολική καταναλωτική δαπάνη δεν παρουσίασε μεταβολή σε σχέση με το δεύτερο τρίμηνο του 2013.

Οι ακαθάριστες επενδύσεις παγίου κεφαλαίου μειώθηκαν κατά 0,8% σε σχέση με το δεύτερο τρίμηνο του 2013.

Αύξηση κατά 5,3% σε σχέση με το δεύτερο τρίμηνο του 2013 παρουσίασαν οι εξαγωγές αγαθών και υπηρεσιών. Οι εξαγωγές αγαθών μειώθηκαν κατά 3,4% και οι εξαγωγές υπηρεσιών (τουρισμός κ.ά.) αυξήθηκαν κατά 15,6%.

Αύξηση κατά 4,6% σε σχέση με το δεύτερο τρίμηνο του 2013 παρουσίασαν οι εισαγωγές αγαθών και υπηρεσιών. Οι εισαγωγές αγαθών αυξήθηκαν κατά 4,2% και οι εισαγωγές υπηρεσιών αυξήθηκαν κατά 6,0%.

Η ΕΛΣΤΑΤ επισημαίνει επίσης ότι τα στοιχεία ΑΕΠ για το πρώτο τρίμηνο 2014 έχουν αναθεωρηθεί λόγω της ενσωμάτωσης νέων στοιχείων βραχυχρόνιων στατιστικών (Αναθεώρηση Δείκτη Βιομηχανικής Παραγωγής, διαθεσιμότητα δείκτη τιμών Παραγωγού στις Υπηρεσίες) και επικαιροποίησης στοιχείων γενικής κυβέρνησης.

ΘΑΝ. ΠΑΝ.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL

ΠΡΟΣΦΟΡΑ ΣΥΝΔΡΟΜΩΝ
ΨΗΦΙΑΚΟΣ ΜΕΤΑΣΧΗΜΑΤΙΣΜΟΣ 2.0