Live τώρα    
Στα 11 δισ. ευρώ το απόθεμα / Έτοιμο για πρόσθετες κεφαλαιακές ανάγκες το ΤΧΣ
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Στα 11 δισ. ευρώ το απόθεμα / Έτοιμο για πρόσθετες κεφαλαιακές ανάγκες το ΤΧΣ

Στα 11 δισ. ευρώ ανέρχεται το κεφαλαιακό απόθεμα του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, το οποίο μπορεί να χρησιμοποιηθεί από τις τράπεζες, εάν αυτό απαιτηθεί, μετά τη δημοσιοποίηση των αποτελεσμάτων των stress tests της ΕΚΤ. Άλλωστε, η πρόσφατη έκθεση του ΔΝΤ ανέφερε ότι το κεφαλαιακό "άνοιγμα" των ελληνικών τραπεζών ενδέχεται να αυξηθεί κατά 6 δισ. ευρώ. Όπως αναφέρεται στην ετήσια οικονομική έκθεση του ΤΧΣ για τη χρήση 2013 που δημοσιοποιήθηκε χθες, είναι δυνατή η χρήση του κεφαλαιακού αποθέματος του Ταμείου.

Alpha Bank

Την ίδια ώρα, στο 3,5% διαμορφώθηκε η απόδοση του ομολόγου κύριας εξασφάλισης, τριετούς διάρκειας, μέσω του οποίου άντλησε ρευστότητα ύψους 500 εκατ. ευρώ η Alpha Bank. Όπως επισημαίνεται σε σχετική ανακοίνωση της τράπεζας, το Βιβλίο Προσφορών μέσα σε λίγες ώρες ανήλθε στα 2 δισ. ευρώ (υπερκάλυψη 4 φορές), όπως ανέφερε σχετική ανακοίνωση της Alpha Bank.

Ακόμη, άμεσα, εντός ελάχιστων ημερών, η Πειραιώς ολοκληρώνει την συμφωνία με την MIG και μετατρέπει από το ομολογιακό των 250 εκατ. τα 90 εκατ. σε μετοχές της MIG στην τιμή των 0,54 ευρώ ή διαφορά 17% από τις τρέχουσες χρηματιστηριακές τιμές στα 0,4610 ευρώ.

"Εξανεμίστηκε" το ELA

Σχεδόν μηδενίστηκε το ELA στις ελληνικές τράπεζες, καθώς, με βάση τα στοιχεία του Μαΐου του 2014 της ΤτΕ, η έκτακτη παροχή ρευστότητας περιορίστηκε στα 3,6 εκατ. ευρώ, όταν πριν περίπου ενάμιση χρόνο είχε φτάσει στα 126 δισ. ευρώ. Το συνολικό ενεργητικό της ΤτΕ ανήλθε στα 92,8 δισ. ευρώ, ενώ τα συνολικά collateral που έχουν καταθέσει οι ελληνικές τράπεζες στην ΤτΕ και στην ΕΚΤ με τη μορφή εγγύησης διαμορφώνονται στα 110 δισ. ευρώ.

Γ. Α.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL

ΠΡΟΣΦΟΡΑ ΣΥΝΔΡΟΜΩΝ
ΨΗΦΙΑΚΟΣ ΜΕΤΑΣΧΗΜΑΤΙΣΜΟΣ 2.0