Πέτυχαν με κόπο στις εξετάσεις, δύο ολόκληρα χρόνια περίμεναν καρτερικά τον διορισμό τους και πλέον οδηγούνται σε αφανισμό. Ο λόγος για τους/τις επιτυχόντες/επιτυχούσες του πρώτου πανελλήνιου γραπτού διαγωνισμού του ΑΣΕΠ (2Γ/2022) που στη συντριπτική τους πλειονότητα δεν έχουν προσληφθεί ακόμη και κινδυνεύουν να διαγραφούν από τους πίνακες εξαιτίας της διεξαγωγής νέου διαγωνισμού που τρέχει (1Γ/2025). Καταγγέλλοντας την κυβερνητική πολιτική, που παράγει επιτυχόντες μέσα από διαγωνισμούς και μετά δεν τους διορίζει, προχωρούν σε κλιμάκωση των κινητοποιήσεών τους.
Ηταν Μάρτιος του 2023 όταν, ύστερα από χρόνια αιτήματα, πραγματοποιήθηκε ο πρώτος οριζόντιος γραπτός διαγωνισμός του ΑΣΕΠ για την πρόσληψη μόνιμου προσωπικού των κατηγοριών Πανεπιστημιακής και Τεχνολογικής Εκπαίδευσης, στον οποίο συμμετείχαν περίπου 77.000 υποψήφιοι/ες. Από αυτούς μόνο οι 14.832 (19,3%) κρίθηκαν επιτυχόντες/επιτυχούσες, σχηματίζοντας τη λεγόμενη «δεξαμενή επιτυχόντων» για τη στελέχωση της δημόσιας διοίκησης. Αν και έχουν περάσει δύο χρόνια από την έκδοση των αποτελεσμάτων (Μάιος 2023), έχει ολοκληρωθεί ο διορισμός μόλις για το 1/4 των επιτυχόντων και 10.000 παραμένουν αδιόριστοι, ενώ, όπως καταγγέλλουν, στο μεσοδιάστημα η κυβέρνηση προχώρησε σε προκηρύξεις εκτός ΑΣΕΠ χωρίς να λαμβάνει υπόψη τη διαδικασία και το πλαίσιο που θεσπίζει ο ισχύων νόμος. Σαν να μην έφτανε η ομηρία που βίωναν τόσους μήνες, στα τέλη Απριλίου η κυβέρνηση προκήρυξε δεύτερο πανελλήνιο γραπτό διαγωνισμό του ΑΣΕΠ, η έκδοση των αποτελεσμάτων του οποίου θα καταργήσει αυτόματα την πρώτη «δεξαμενή επιτυχόντων». Στην πράξη αυτό σημαίνει ότι ακόμη και μετά τις τελευταίες προκηρύξεις που θα αφορούν τους επιτυχόντες του πρώτου διαγωνισμού μια σημαντική μερίδα, περίπου 4.000, θα μείνει εκτός διορισμού, όπως εκτιμάται.
Πολιτική επιλογή ο νέος διαγωνισμός
Για μια «πολιτική επιλογή που όχι μόνο επιδιώκει να απαξιώσει ακόμη περισσότερο τον ρόλο του ΑΣΕΠ, αλλά για ακατανόητο λόγο τιμωρεί τους επιτυχόντες του πρώτου πανελλήνιου γραπτού διαγωνισμού, οι οποίοι, αν και πέρασαν τη βάση και κρίθηκαν επιτυχόντες, αντί να διοριστούν διαγράφονται» κάνει λόγο σε ανακοίνωσή του ο Σύλλογος Επιτυχόντων Πρώτου Γραπτού Διαγωνισμού ΑΣΕΠ, υπογραμμίζοντας πως «ο εμπαιγμός των επιτυχόντων δεν μπορεί να συνεχιστεί άλλο». Στέκεται δε στα τρωτά σημεία του νέου διαγωνισμού, ξεκινώντας από το γεγονός ότι δεν θα έχει βάση, επομένως ούτε και επιτυχόντες, πάρα μόνο μια λίστα όλων όσοι εξετάστηκαν. Επίσης, τονίζει ότι, παρότι ο νέος διαγωνισμός ονομάζεται «πανελλήνιος», θα διατεθούν μόνο δύο εξεταστικά κέντρα σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη και όχι σε όλη τη χώρα. Επιπλέον, η συμμετοχή σε αυτόν προϋποθέτει την πληρωμή παραβόλου 25 ευρώ, από 3 ευρώ που ήταν στον προηγούμενο. Ο Σύλλογος δηλώνει τη βεβαιότητά του ότι αυτή η επιλογή για την προκήρυξη νέου διαγωνισμού θα οδηγήσει σε ακόμη μεγαλύτερες καθυστερήσεις, αφού, όπως τονίζει, «ο ταχύτερος τρόπος για τη στελέχωση του Δημοσίου είναι η άντληση προσωπικού από την ήδη υπάρχουσα δεξαμενή, εντός της οποίας λιμνάζουν χιλιάδες άνθρωποι». Χαρακτηρίζει, επίσης, αδιανόητο «την ώρα που η χώρα υποφέρει από την υποστελέχωση του δημόσιου τομέα, χιλιάδες επιτυχόντες-επιτυχούσες ΑΣΕΠ να μην αξιοποιούνται».
«Μια πραγματική ευκαιρία διορισμού, η μόνη ανταμοιβή»
Ακατανόητη χαρακτηρίζει τη στάση της κυβέρνησης ο Χρήστος Νικομάνης, πρόεδρος του Συλλόγου Επιτυχόντων Πρώτου Γραπτού Διαγωνισμού ΑΣΕΠ, μιλώντας στην ΑΥΓΗ της Κυριακής. «Η κυβέρνηση έκανε έναν διαγωνισμό, δημιούργησε μία δεξαμενή επιτυχόντων και δύο χρόνια αργότερα τους επιτυχόντες που η ίδια δημιούργησε, αντί να τους διορίσει, τους διαγράφει από τους πίνακες ώστε να φέρει άλλον διαγωνισμό» σημείωσε, υπογραμμίζοντας την αδικαιολόγητη βιασύνη της κυβέρνησης να προχωρήσει σε νέο διαγωνισμό ενώ ακόμη δεν έχουν διοριστεί οι επιτυχόντες/επιτυχούσες του πρώτου. «Δεν το χωράει ο νους μας, είναι απαράδεκτο αυτό που συμβαίνει» σχολίασε. Σύμφωνα με τον ίδιο, δεν υπάρχει εκ μέρους της κυβέρνησης κάποια συγκεκριμένη και σαφής αιτιολογία για την επιλογή αυτή. Μάλιστα, παρότι τα κυβερνητικά στελέχη είχαν υποστηρίξει με θέρμη τη διαδικασία που είχε ακολουθηθεί για τον πρώτο διαγωνισμό ως αξιοκρατική και αδιάβλητη, τώρα επικρατεί ένα αφήγημα πως «επιτυχών δεν σημαίνει και διοριστέος». «Και τι σημαίνει επιτυχών;» διερωτήθηκε, συμπληρώνοντας: «Είναι δυνατόν να πηγαίνει οποιοσδήποτε να συμμετάσχει σε έναν διαγωνισμό δύσκολο -ένας στους πέντε πέρασε, οι υπόλοιποι κόπηκαν-, να περνάει και η ανταμοιβή του να είναι το δικαίωμα συμμετοχής στις προκηρύξεις; Μα τι ανταμοιβή είναι αυτή; Δεν γίνονται αυτά τα πράγματα. Η ανταμοιβή είναι μια πραγματική ευκαιρία διορισμού».
Συγκεντρώσεις και συλλογή υπογραφών
Ολο αυτό το διετές διάστημα της απόλυτης εργασιακής ανασφάλειας και αβεβαιότητας οι αδιόριστοι του πρώτου γραπτού διαγωνισμού του ΑΣΕΠ είχαν προχωρήσει σε μια σειρά από ενέργειες για την ανάδειξη του ζητήματος. Μέσω και του Συλλόγου που έχουν συστήσει στο μεταξύ έχουν επιχειρήσει να έρθουν σε επαφή με την κυβέρνηση, έχουν ενημερώσει τα κοινοβουλευτικά κόμματα για την κατάσταση που βιώνουν, έχουν δημοσιοποιήσει το θέμα, έχουν οργανώσει παρεμβάσεις και έχουν κινήσει και ένδικα μέσα. Με τον νέο διαγωνισμό που τους οδηγεί σε αδιέξοδο, εντείνουν τις δράσεις τους διεκδικώντας να μην λήξουν οι πίνακες και να προβλεφθεί η ένταξή τους σε μελλοντικούς προγραμματισμούς. Στο πλαίσιο αυτό προχωρούν σε συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας την Παρασκευή 23 Μαΐου (ώρα 12 μ.μ.) στο υπουργείο Εσωτερικών σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη (Τομέας Μακεδονίας-Θράκης), ενώ προς υποστήριξη των αιτημάτων τους έχει εκδοθεί ψήφισμα στον διαδικτυακό τόπο avaaz.org και είναι σε εξέλιξη η συγκέντρωση υπογραφών.
Στη Βουλή φέρνει το θέμα ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ.
Με πρωτοβουλία του βουλευτή Δράμας και τομεάρχη Εσωτερικών του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. Θεόφιλου Ξανθόπουλου κατατέθηκε ερώτηση στη Βουλή για το θέμα, η οποία συνυπογράφεται από 16 βουλευτές-τριες. «Η κυβέρνηση παρακάμπτει κάθε αξιοκρατική διαδικασία πρόσληψης και στελέχωσης του δημόσιου τομέα και εμπαίζει χιλιάδες επιτυχόντες καλώντας τους ουσιαστικά να μετέχουν σε μια αδιέξοδη διαδικασία» τονίζουν και ρωτούν τον υπουργό Εσωτερικών τι πρόκειται να γίνει με τους/τις αδιόριστους/ες επιτυχόντες/επιτυχούσες, για ποιον λόγο δεν εκδόθηκαν εδώ και δύο χρόνια προκηρύξεις για την απορρόφησή τους και πού στηρίζει η κυβέρνηση το πρόσφατο αφήγημά της ότι «επιτυχών δεν σημαίνει διοριστέος», αφού, όπως σχολιάζουν, ούτε από τις προκηρύξεις προκύπτει κάτι τέτοιο ούτε από τις καταγεγραμμένες πανηγυρικές δηλώσεις τόσο του ίδιου του πρωθυπουργού όσο και υπουργών και λοιπών στελεχών. Ρωτούν, επίσης, για ποιον λόγο διενεργείται εκ νέου ένας γραπτός διαγωνισμός χωρίς να υπάρχει εκ των προτέρων σαφής δέσμευση για το πόσοι επιτυχόντες, ποιων ειδικοτήτων και σε ποιο χρονικό διάστημα θα απορροφηθούν, καθώς και ποιες ενέργειες προτίθεται να αναλάβει για την αποκατάσταση της αδικίας που υφίστανται οι επιτυχόντες/επιτυχούσες του πρώτου διαγωνισμού του ΑΣΕΠ.