Την εξάρθρωση εγκληματικής οργάνωσης, η οποία δραστηριοποιούνταν στην εμπορία αλλοδαπών γυναικών με σκοπό τη γενετήσια εκμετάλλευσή τους, ανακοίνωσε η ΕΛΑΣ. Στο πλαίσιο συντονισμένης αστυνομικής επιχείρησης που πραγματοποιήθηκε στις 14 και 15 Φεβρουαρίου, συνελήφθησαν εννέα μέλη της οργάνωσης, μεταξύ των οποίων και τα αρχηγικά, αλλά και ακόμη 17 άτομα για – κατά περίπτωση – μαστροπεία και παραβίαση σφραγίδων.
Εις βάρος τους σχηματίστηκε δικογραφία για – κατά περίπτωση – εγκληματική οργάνωση, εμπορία ανθρώπων, μαστροπεία, βιασμό, αρπαγή, παραβίαση σφραγίδων που έθεσε η Αρχή, κλοπή ηλεκτρικού ρεύματος, καθώς και παραβάσεις των νομοθεσιών για τα όπλα και τα ναρκωτικά.
Η «Μαρίνα» από την υπόθεση της Ηλιούπολης
Αξίζει να σημειωθεί ότι μία από τα αρχηγικά μέλη, γνωστή ως «Μαρίνα», γεννηθείσα το 1952, φέρεται να εμπλέκεται τόσο στην υπόθεση trafficking της Ηλιούπολης με κατηγορούμενο αστυνομικό, όσο και στη λεγόμενη Greek Mafia. Σύμφωνα με πληροφορίες, διατηρούσε ηγετική θέση στην ιεραρχία της εγκληματικής οργάνωσης παρά το γεγονός ότι ήταν έγκλειστη στις φυλακές Κορυδαλλού.
Πιο συγκεκριμένα, η «Μαρίνα» φέρεται να δρούσε μέσω τηλεφωνικών και διά ζώσης επικοινωνιών κατά τη διάρκεια του επισκεπτηρίου με την κόρη της, η οποία κινείτο υπό την καθοδήγηση και τις εντολές της. Τα δύο αρχηγικά μέλη είχαν υπό τον έλεγχό τους και εκμεταλλεύονταν πλήθος οίκων ανοχής στην Αθήνα. Μάλιστα, προς αποφυγήν στοχοποίησής τους, είχαν τοποθετήσει διάφορους αλλοδαπούς, κυρίως υπηκόους Βουλγαρίας, ως «αχυρανθρώπους» και «μπροστινούς» στη μίσθωση των ακινήτων που λειτουργούσαν ως οίκοι ανοχής.
Άλλα μέλη της οργάνωσης ήταν επιφορτισμένα με την παραλαβή, τη μεταφορά και την εγκατάσταση ευάλωτων γυναικών από χώρες του εξωτερικού σε διαμερίσματα στην Αθήνα, καθώς και την κατακράτηση και τον έλεγχο των γυναικών αυτών, προκειμένου να μην έχουν ελευθερία κινήσεων και διαφύγουν από τον έλεγχο της οργάνωσης.
Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση κατά την οποία μέλος της οργάνωσης με τη χρήση βίας και απειλών προέβη στην αρπαγή γυναίκας και στην παράνομη κατακράτησή της σε διαμέρισμα της Αθήνας για έξι ημέρες. Εκεί, της χορήγησε εν αγνοία της άγνωστες ναρκωτικές ουσίες και προέβη σε γενετήσιες πράξεις, ενώ με τη χρήση απειλών προσπάθησε να την εξαναγκάσει να εκδίδεται για λογαριασμό του.

Επιπλέον, μέλη της οργάνωσης φρόντιζαν – κατά περίπτωση – για την εύρυθμη λειτουργία των οίκων ανοχής, προβαίνοντας στην γενετήσια εκμετάλλευση και στρατολόγηση ευάλωτων γυναικών, ενώ έτερο μέλος ήταν επιφορτισμένο με την τακτική επέμβαση στους μετρητές του ηλεκτρικού ρεύματος που αντιστοιχούσαν στους οίκους ανοχής, με σκοπό την καταγραφή μικρότερης κατανάλωσης ενέργειας και τη μεγιστοποίηση του κέρδους τους.
Παράλληλα, μέλος της οργάνωσης και λογιστής φρόντιζε για τις εικονικές μισθώσεις των οίκων ανοχής, προβαίνοντας στη σύναψη, την τροποποίηση και τη λύση πληροφοριακών στοιχείων μίσθωσης και αποκρύπτοντας το πραγματικό καθεστώς εκμετάλλευσής τους.

Τι βρέθηκε στις έρευνες
Από τις έρευνες που πραγματοποιήθηκαν σε οίκους ανοχής, οικίες και κατάστημα-λογιστικό γραφείο βρέθηκαν και κατασχέθηκαν:
- Δύο αυτοκίνητα,
- αεροβόλο όπλο,
- παραστατικά μεταφοράς χρημάτων,
- πλήθος ψηφιακών πειστηρίων, όπως κινητά τηλέφωνα, ηλεκτρονικοί υπολογιστές,
- κάμερες και καταγραφικά μηχανήματα,
- πλήθος εγγράφων και ιδιόχειρων σημειώσεων αναφορικά με τις μισθώσεις ακινήτων και τη λειτουργία των οίκων ανοχής
- σπασμένες πλαστικές σφραγίδες μετρητών ΔΕΗ και
- 21.762 ευρώ.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση της ΕΛΑΣ, παρασχέθηκε προστασία και αρωγή σε συνολικά 24 αλλοδαπές γυναίκες, από τις οποίες οι 20 εν δυνάμει θύματα εμπορίας ανθρώπων και 4 ως θύματα εμπορίας ανθρώπων.
Οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν στην αρμόδια εισαγγελική αρχή.