Με μια εκτενή και αναλυτική ανάρτηση, στην οποία αναφέρεται στα συμπεράσματα που έχει καταλήξει ύστερα από προσεκτική ανάλυση και αξιολόγηση των έως τώρα σεισμολογικών δεδομένων στη Σαντορίνη, επανέρχεται σήμερα Τετάρτη (12/2) ο Άκης Τσελέντης. Ο καθηγητής Σεισμολογίας και πρώην διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου, ο οποίος παραιτήθηκε με πυρά κατά της κυβέρνησης από την Εθνική Επιτροπή Εκτίμησης Σεισμικού Κινδύνου, επαναλαμβάνει ότι παραμένει στο τραπέζι το σενάριο ενός μεγάλου σεισμού 6 Ρίχτερ και βάλλει ξανά κατά πολιτικών και τουριστικών συμφερόντων, που αναπαράγουν το αφήγημα ότι εξασθενεί η σεισμική δραστηριότητα στην περιοχή.
Πιο συγκεκριμένα, ο Άκης Τσελέντης υπενθυμίζει ότι από τις πρώτες ημέρες που επικρατούσε η γνώμη πως οι σεισμοί δεν έχουν σχέση με την ηφαιστειακή δράση, ο ίδιος είχε πει πως υπάρχει μια αμφίδρομη σχέση ρηγμάτων και ανερχόμενου μάγματος. Επίσης, αναφέρεται σε διάγραμμα με όλη την σεισμική έως τώρα ακολουθία, που παρέθεσε χθες, το οποίο δείχνει πως η συνολική σεισμική ενέργεια που απελευθερώθηκε φτάνει αυτή ενός σεισμού 6 Ρίχτερ.
«Σας είπα ότι δεν σημαίνει τίποτα αυτό και δεν ισχύουν τα αφηγήματα περί της σταδιακής εξασθένησης της ακολουθίας, κάτι που ακούστηκε από πολιτικά χείλη και από ξενοδοχειακά συμφέροντα» υπογραμμίζει.
Όπως εξηγεί, δεν είναι ένα συγκεκριμένο ρήγμα που χάνει το σεισμικό του δυναμικό λίγο λίγο με την μορφή μικρών σεισμών αλλά ένας σεισμολογικός χώρος με πάρα πολλά μικρά ρήγματα, που θα μπορούσαν να δώσουν σεισμό μέχρι 5 Ρίχτερ. Το μάγμα του ηφαιστείου, όπως ανεβαίνει, τα ενεργοποιεί.
«Στο ερώτημα αν μπορούμε να έχουμε σεισμό της τάξης των 6 Ρίχτερ απαντώ ναι» τονίζει, σημειώνοντας ότι ο σεισμογόνος αυτός όγκος καταλήγει σε ρήγμα που μπορεί να δώσει μια τέτοια δόνηση.
Ο Άκης Τσελέντης αναφέρει πως το χειρότερο σενάριο να ενεργοποιηθεί το μεγάλο ρήγμα της Αμοργού, που θα δώσει έναν μεγάλο σεισμό, δεν φαίνεται μέχρι τώρα, αλλά είναι εφικτό. Και τα δύο σενάρια θα δώσουν τσουνάμι, όπως λέει.
Τέλος, ο καθηγητής Σεισμολογίας αφήνει αιχμές για την επικοινωνιακή διαχείριση της κατάστασης από την κυβέρνηση, που διαφημίζει την τοποθέτηση οργάνων μέτρησης λες και είναι κάτι πρωτοφανές. «Στην Ελλάδα έχω βάλει σχεδόν σε όλη την επικράτεια όργανα. Με είδατε ποτέ να φωνάζω τα κανάλια όταν τα τοποθετούσα. Προς τι βοηθά αυτό; Μήπως για να δείξουν ότι η καλή μας πολιτική ηγεσία ενδιαφέρεται για τον Σαντορινιό και γεμίζει το νησί όργανα; Αν ενδιαφερόταν (όχι μόνο η παρούσα αλλά και όλες οι προηγούμενες κυβερνήσεις) ας καταπολεμούσαν αυτή την επικίνδυνη πολεοδομική αναρχία με κατασκευές αμφιβόλου στατικότητας πάνω στο φρύδι» τονίζει με νόημα.
«Εξακολουθείτε να προσέχετε, δεν τελειώσαμε ακόμα» καταλήγει ο Άκης Τσελέντης.
Ολόκληρη η ανάρτηση του Άκη Τσελέντη
ΚΑΛΗΜΕΡΑ ΣΑΣ
1. Από τος πρώτες ημέρες όταν επικρατούσε η γνώμη ότι οι σεισμοί ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ 100% σχέση με την ηφαιστειακή δράση (αναφέρομαι στο Κολούμπο) σας είπα ότι υπάρχει μια ΑΜΦΙΔΡΟΜΗ ΣΧΕΣΗ ρηγμάτων και ανερχόμενου μάγματος.
2. Χθες σας παρέθεσα ένα διάγραμμα με όλη την σεισμική έως τώρα ακολουθία και ότι η συνολική σεισμική ενέργεια που απελευθερώθηκε φτάνει αυτή ενός σεισμού 6R.
3. Σας είπα ότι ΔΕΝ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΤΙΠΟΤΑ αυτό και δεν ισχύουν τα αφηγήματα περί της σταδιακής εξασθένησης της ακολουθίας, κάτι που ακούστηκε από πολιτικά χείλη και από ξενοδοχειακά συμφέροντα.
4. Ο λόγος είναι ότι δεν ομιλούμε για συγκεκριμένο ρήγμα που χάνει το σεισμικό του δυναμικό λίγο λίγο με την μορφή μικρών σεισμών αλλά ΓΙΑ ΣΕΙΣΜΟΓΟΝΟ ΧΩΡΟ (όγκο) ο οποίος περιλαμβάνει ΠΑΡΑ ΠΟΛΛΑ μικρά ρήγματα με σεισμικό δυναμικό (λόγω των διαστάσεων τους) το ανώτερο τα 5R. Είναι αυτή η μεγάλη σεισμικότητα των χιλιάδων σεισμών που παρατηρούμε.
5. Καθώς το μάγμα του ηφαιστείου ανέρχεται πιέζει τα ανώτερα γεωλογικά στρώματα και ενεργοποιεί ΤΑ ΠΟΛΛΑ αυτά ΜΙΚΡΑ ρήγματα.
6. Στο ερώτημα αν μπορούμε να έχουμε σεισμό της τάξης των 6R απαντώ ΝΑΙ.
7. Ο λόγος είναι ότι αυτός ο σεισμογόνος όγκος τελειώνει αριστερά από ένα πλαγιοκατακόρυφο (το ονοματίζω έτσι για να το καταλάβετε) ρήγμα που έχει μήκος γύρω στα 25 χμ και αν ενεργοποιηθεί (πολύ πιθανό) μπορεί να δώσει περίπου 6R.
8. Το χειρότερο σενάριο είναι να ενεργοποιηθεί το μεγάλο ρήγμα της Αμοργού διεύθυνσης ΝΔ ΒΑ πράγμα το οποίο ΔΕΝ ΦΑΙΝΕΤΑΙ μέχρι τώρα και από υπολογισμούς πού έκανα οι ασκούμενες σε αυτό από την έως τώρα σεισμικότητα τάσεις (τάσεις coulomb για τους γνώστες) είναι αμελητέες. Το σενάριο όμως της ενεργοποίησης του (το οποίο απεύχομαι) είναι εφικτό και στην περίπτωση αυτή μιλάμε για σεισμό αρκετά μεγάλο.
9. Σκοπίμως δεν αναφέρω μέγεθος γιατί θα απομονώσουν τη φράση κάποια κίτρινα site και θα το κάνουν σημαία για να μαζεύουν επισκεψημότητες πάνω στον φόβο σας. (Το έχουν κάνει αυτοί οι αδίστακτοι τύποι πολλές φορές παραποιώντας τις αναρτήσεις μου)
10. Αμφότερα τα σενάρια θα δώσουν τσουνάμι.
Μία παρατήρηση τώρα. Έχω εγκαταστήσει στη ζωή μου χιλιάδες γεωφυσικά όργανα και σεισμογράφους από την Ελλάδα έως τις ζούγκλες της Παπούα και την Ανταρκτική (το έχετε δει στις αναρτήσεις στο τοίχο μου).
Στην Ελλάδα έχω βάλει σχεδόν σε όλη την επικράτεια όργανα. Με είδατε ποτέ να φωνάζω τα κανάλια όταν τα τοποθετούσα. Προς τι βοηθά αυτό; Μήπως για να δείξουν ότι η καλή μας πολιτική ηγεσία ενδιαφέρεται για τον Σαντορινιό και γεμίζει το νησί όργανα; Αν ενδιαφερόταν (όχι μόνο η παρούσα αλλά και όλες οι προηγούμενες κυβερνήσεις) ας καταπολεμούσαν αυτή την επικίνδυνη πολεοδομική αναρχία με κατασκευές αμφιβόλου στατικότητας πάνω στο φρύδι.
Ας αφήσουν τα ΜΜΕ τους επιστήμονες να κάνουν ήσυχα τη δουλειά τους και δεν ενδιαφέρουν τον Σαντορινιό θεωρίες για το τι είναι αυτά τα φανταχτερά όργανα και πως θα τοποθετούν με πιασάρικες εικόνες και πολλά ανούσια μπλαμπλα. Τον ενδιαφέρουν οι επιστημονικές τεκμηριωμένες απόψεις.
ΕΞΑΚΟΛΟΥΘΕΙΤΕ ΝΑ ΠΡΟΣΕΧΕΤΕ ΔΕ ΤΕΛΕΙΩΣΑΜΕ ΑΚΟΜΑ