Σε μια έκρηξη αδιανόητης επιθετικότητας, ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Βασίλης Κικίλιας, στράφηκε κατά των εποχικών πυροσβεστών μετά τα θλιβερά επεισόδια και την καταστολή από τα ΜΑΤ στη λεωφόρο Κηφισίας.
Ο Κικίλιας τους χαρακτήρισε «προβοκάτορες» και «μειοψηφία», υποστηρίζοντας πως στόχος τους ήταν να προκαλέσουν εντάσεις και να τραβήξουν την προσοχή στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ενώ παράλληλα έκανε λόγο για «προβοκάτσια» από «μερικές δεκάδες δήθεν αγανακτισμένους», υποστηρίζοντας ότι η πλειοψηφία των 2.500 εποχικών πυροσβεστών δεν συμμετείχε.
Κατηγόρησε, μάλιστα, τους διαμαρτυρόμενους ότι «προκάλεσαν εν γνώσει τους κρίση» εισβάλλοντας στον επιχειρησιακό χώρο ενώ υπήρχαν σε εξέλιξη δύο φωτιές, ενέργεια που, σύμφωνα με τον ίδιο, δεν είχε να κάνει με τα αιτήματά τους, αλλά με την καταγραφή του επεισοδίου για διαδικτυακή διάδοση με τίτλους όπως «ΜΑΤ εναντίον πυροσβεστών».
Ο Κικίλιας αναφέρθηκε ακόμη σε βανδαλισμούς, ισχυριζόμενος ότι οι πυροσβέστες «έσπασαν πόρτες, έσπασαν τζάμια, επιτέθηκαν σε αίθουσες και έβριζαν συναδέλφους», όλα για να τραβήξουν βίντεο. Προσέθεσε πως ακόμη και οι εκπρόσωποι των εποχικών πυροσβεστών είχαν εκφράσει διαφωνία με τις πράξεις αυτές, καλώντας τους διαδηλωτές να αποχωρήσουν.
Οι δηλώσεις του υπουργού προκάλεσαν έντονες αντιδράσεις, με τους εποχικούς πυροσβέστες να υποστηρίζουν ότι οι δηλώσεις του ήταν άκρως απαξιωτικές και οι κατηγορίες αβάσιμες.
Τι απαντούν οι εποχικοί πυροσβέστες
Ο Ευάγγελος Τσουκαλάς, πρόεδρος εποχικών πυροσβεστών και η εποχική πυροσβέστης Αθηνά Σκούρτη μίλησαν στο «MEGA Σαββατοκύριακο» για την συγκέντρωση στο υπ. Πολιτικής Προστασίας.
Όσον αφορά τα επεισόδια που σημειώθηκαν, ο κ. Τσουκαλάς υπογράμμισε ότι η συγκέντρωση ήταν ειρηνική και είχε προγραμματιστεί να ξεκινήσει στις 11 το πρωί. Όπως περιέγραψε, το μεσημέρι, μετά από συνάντηση με τον υφυπουργό, τους ανακοινώθηκε ότι δεν θα υπάρξει ανανέωση των συμβάσεών τους ούτε θα λυθεί το ζήτημα του ορίου ηλικίας.
Αυτό προκάλεσε την αγανάκτησή τους και οδήγησε ορισμένους από τους διαδηλωτές να εισέλθουν στον χώρο του υπουργείου.
«Δεν υπήρξαν ζημιές. Αργότερα, μας ζητήθηκε από τον επικεφαλής της αστυνομίας να αποχωρήσουμε και ήρθαμε σε συνεννόηση για να παραμείνουμε στον προαύλιο χώρο. Ωστόσο, λίγο αργότερα, εμφανίστηκαν τα ΜΑΤ και άρχισαν να χτυπούν τους συναδέλφους μας στο κεφάλι με γκλομπ, ενώ έγινε χρήση χημικών σε κλειστό χώρο», σημείωσε.
«Η συγκέντρωσή μας ήταν στις 11 και αρχίσαμε να μαζευόμαστε από τις 9. Στις 2 η ώρα το μεσημέρι ζήτησαν μια 4μελη επιτροπή να μιλήσουμε μαζί με τον αρχηγό μας, κ. Βάγια, και μετά την συνάντηση μας δέχθηκε και ο υφυπουργός. Μας είπαν σχετικά με τα αιτήματά μας ότι δεν θα ανανεωθούν οι συμβάσεις μας ούτε θα λυθεί το θέμα με την ηλικία. Κατεβήκαμε να ενημερώσουμε για το τι συνέβη και πολύς αγανακτισμένος κόσμος μπήκε μέσα στο υπουργείο. Κάποια στιγμή ήμασταν όλοι στο υπουργείο. Δεν πειράξαμε τίποτα, ουδεμία ζημιά. Μετά από εντολή εισαγγελέα μας δόθηκε ένα περιθώριο να βγούμε από το κτίριο. Στις 8.30 ώρα με τον επικεφαλής της αστυνομία ήρθαμε σε συνεννόηση, αρχίζουμε να αποχωρούμε και του είπαμε αν μπορούμε να κάτσουμε στο προαύλιο. Μας είπε ο αξιωματικός ότι μπορούμε να κάτσουμε. Είχε φτάσει 8.40. Εκείνη την ώρα εμφανίστηκαν τα ΜΑΤ και άρχισαν να χτυπούν στο κεφάλι συναδέλφους με τα γκλομπ. Έγινε χρήση χημικών μέσα σε κλειστό χώρο», υπογράμμισε ο κ. Τσουκαλάς.
«Είναι ψευδές ότι πήγαμε να μπούμε στο Κέντρο Επιχειρήσεων. Κάνεις δεν ενόχλησε τους συναδέλφους. Ήμασταν στις κυλιόμενες σκάλες. Θα συνεχίσουμε τον αγώνα μας, και τι συγκεντρώσεις μας, έχουμε πάει και δικαστικά. Η πολιτεία το ελάχιστο που έχει να κάνει είναι να ανανεώσει τις συμβάσεις μας. Είμαστε 2.500 οικογενειάρχες. Υπάρχουν πλάνα που πάτησαν συναδέλφους μας και που τους σέρνουν», συμπλήρωσε.
«Ζητάμε το αυτονόητο – Να καλύψουμε εμείς τις 4000 κενές θέσεις»
Ο κ. Τσουκαλάς τόνισε επίσης ότι οι εποχικοί πυροσβέστες αντιμετωπίζουν σοβαρά ζητήματα, με κυριότερο το δικαίωμα συμμετοχής τους στις προκηρύξεις για θέσεις 12μηνης απασχόλησης.
«Μας αποκλείουν από τις προκηρύξεις, λόγω του ορίου ηλικίας των 35 ετών, που μας στερεί τη δυνατότητα να διεκδικήσουμε εργασία ως δασοκομάντος ή οδηγοί. Επιπλέον, μετά από έξι χρόνια εργασίας, μας πετάνε στον δρόμο», ανέφερε χαρακτηριστικά, τονίζοντας ότι παρόλο που η μονιμοποίηση δεν τους είχε υποσχεθεί επίσημα, πολλοί εποχικοί πυροσβέστες στο παρελθόν μονιμοποιήθηκαν, ενισχύοντας τις ελπίδες των σημερινών συμβασιούχων.
Από την πλευρά της, η Αθηνά Σκούρτη, εποχική πυροσβέστης, επισήμανε ότι οι συμβασιούχοι διεκδικούν το αυτονόητο: να καλύψουν οι ίδιοι τις χιλιάδες κενές θέσεις που υπάρχουν στην Πυροσβεστική.
«Ζητάμε 12μηνη εργασία και να καλύψουμε τις 4.000 κενές θέσεις. Θέλουμε να εργαστούμε και να εξασφαλίσουμε τη σταθερότητα που χρειάζεται η υπηρεσία», δήλωσε.
Οι εποχικοί πυροσβέστες, απογοητευμένοι από την απουσία στήριξης, δηλώνουν αποφασισμένοι να συνεχίσουν τον αγώνα τους, τόσο με συγκεντρώσεις όσο και με νομικές ενέργειες. Το αίτημά τους για μονιμότητα και ανανέωση των συμβάσεων παραμένει κεντρικό, καθώς αφορά τις 2.500 οικογένειες που εξαρτώνται από τη δουλειά αυτή.
«Έχουμε ορισμένα ζητήματα, το πρώτο είναι το δικαίωμά μας στις προκηρύξεις που βγαίνουν για 12μηνη εργασία, για τα δασοκομάντος, για οδηγούς, και μας αποκλείουν από αυτές, λόγω του ορίου ηλικίας που είναι τα 35 έτη. Δεν έχουμε δικαίωμα οι εποχικοί πυροσβέστες να συμμετάσχουμε σε προκηρύξεις γιατί μας κόβουν στην ηλικία. Το δεύτερο ζήτημα μας είναι ότι μετά από 6χρόνια μας πετάνε στον δρόμο. Θα βγει νέα προκήρυξη πάλι με ηλικιακά κριτήρια. Δεν μας είχαν πει ότι θα υπάρξει μονιμοποίηση, ωστόσο πολλοί εποχικοί μονιμοποιήθηκαν και πιστεύαμε ότι κάτι αντίστοιχο θα γίνει και για μας», είπε ο κ. Τσουκαλάς.