Αποτέλεσμα της «απαράδεκτης αδράνειας και ανευθυνότητα» της κυβέρνησης της ΝΔ, χαρακτηρίζει την είσοδο της πανώλης των αιγοπροβάτων στη χώρα ο ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία Τρικάλων, ενώ την ήδη σύμφωνα με την ΕΡΤ έχουν εντοπιστεί άλλα δύο κρούσματα πανώλης σε ζώα, ένα στο Σικουρίο στον δήμο Τεμπών και ένα στο Δαμάσι στον δήμο Τυρνάβου.
«Ο ελλιπής έλεγχος στη διακίνηση προϊόντων, στελέχωσης των δημόσιων κτηνιατρείων, στελέχωσης των δημόσιων εργαστηρίων, αλλά και η ανύπαρκτη χωρίς όραμα, σχέδιο και πραγματικό διάλογο με τους αγρότες και τους κτηνοτρόφους αγροτική πολιτική, οδήγησε στο να περάσουν τα σύνορά μας αυτά τα ζώα χωρίς να υποβληθούν στους απαραίτητους ελέγχους» τονίζει ο ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ Τρικάλων.
Στον αντίποδα, την ίδια ώρα η περιφέρεια Θεσσαλίας λαμβάνει όλα τα μέτρα πραγματοποιώντας εκτεταμένους ελέγχους.
Ειδικότερα ο Δημήτρης Κουρέτας με σημερινή ανάρτησή του στο Facebook κάνει λόγο για τη «μεγαλύτερη επιχείρηση για ζωονόσο στο πεδίο, που έγινε ποτέ στη χώρα».
«90 κτηνίατροι σήμερα, 35 συνεργεία σαρώνουν όλη τη Θεσσαλία για επιδημιολογική επιτήρηση της πανώλης των αιγοπροβάτων. Η μεγαλύτερη επιχείρηση για ζωονόσο στο πεδίο που έγινε ποτέ στη χώρα. Μαζί με Γιώργο Στρατάκο, Θανάση Κωνσταντινίδη, Παναγιώτη Τσιαμπαλη , σέβη Ασλανίδου και πολλούς άλλους» σημειώνει χαρακτηριστικά ο ίδιος.
Υπενθυμίζεται ότι με βάση τα ισχύοντα πρωτόκολλα όταν εντοπιστεί ένα κρούσμα σε κοπάδι αμνοεριφίων και αιγοπροβάτων τότε θανατώνεται όλο το κοπάδι για προληπτικούς λόγους. Ήδη έχουν θανατωθεί περισσότερα από 3.000 ζώα.
Παράλληλα, με βάση τα όσα έχουν γίνει γνωστά μέχρι στιγμής τα μολυσμένα με πανώλη ζώα φέρονται να εισήχθησαν από τη Ρουμανία.
Ειδικότερα, σύμφωνα με τη δημόσια τηλεόραση, σε σύσκεψη που έγινε χθες στην Περιφέρεια Θεσσαλίας, έγινε γνωστό ότι τα ζώα που έφεραν τον ιό πιθανότατα προήλθαν από μεγάλη κτηνοτροφική μονάδα, δυναμικότητας 51.000 ζώων στη Ρουμανία, όπου έχουν, επίσης, εντοπιστεί κρούσματα.
«Η κυβέρνηση άμεσα να προστατεύσει τους κτηνοτρόφους που δεν φέρουν καμία ευθύνη, με την χορήγηση των αποζημιώσεων και των επιδοτήσεων από τις πλημμύρες και τις φωτιές που τους οφείλει. Ιδιαίτερη μέριμνα χρειάζονται οι κτηνοτρόφοι της Θεσσαλίας οι οποίοι δέχονται απανωτά χτυπήματα, σε χρονικό διάστημα λιγότερο από έναν χρόνο, πρώτα από την καταιγίδα Daniel και τώρα από την πανώλη» τονίζει ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Τρικάλων καλώντας την κυβέρνηση να σταματήσει να αδιαφορεί για τον πρωτογενή τομέα παραγωγής, την επιβίωση των ανθρώπων που δραστηριοποιούνται σ' αυτόν.
Καταλήγοντας, ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Τρικάλων καλεί την κυβέρνηση «να αναλάβει πλήρως τις ευθύνες της, να αποκαταστήσει τις αδικίες και να προστατεύσει τον κλάδο της κτηνοτροφίας από την εισαγωγή στην χώρα μας αμφιβόλου ποιότητας ζώα».
Αναλυτικά η ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ Τρικάλων
«Η είσοδος της πανώλης των αιγοπροβάτων στη χώρα μας, για πρώτη φορά στη σύγχρονη ιστορία της, είναι αποτέλεσμα της απαράδεκτης αδράνειας και ανευθυνότητα της κυβέρνησης.
Ο ελλιπής έλεγχος στη διακίνηση προϊόντων, στελέχωσης των δημόσιων κτηνιατρείων, στελέχωσης των δημόσιων εργαστηρίων, αλλά και η ανύπαρκτη χωρίς όραμα, σχέδιο και πραγματικό διάλογο με τους αγρότες και τους κτηνοτρόφους αγροτική πολιτική, οδήγησε στο να περάσουν τα σύνορά μας αυτά τα ζώα χωρίς να υποβληθούν στους απαραίτητους ελέγχους.
Η κυβέρνηση άμεσα να προστατεύσει τους κτηνοτρόφους που δεν φέρουν καμία ευθύνη, με την χορήγηση των αποζημιώσεων και των επιδοτήσεων από τις πλημμύρες και τις φωτιές που τους οφείλει. Ιδιαίτερη μέριμνα χρειάζονται οι κτηνοτρόφοι της Θεσσαλίας οι οποίοι δέχονται απανωτά χτυπήματα, σε χρονικό διάστημα λιγότερο από έναν χρόνο, πρώτα από την καταιγίδα Daniel και τώρα από την πανώλη.
Η Κυβέρνηση πρέπει να σταματήσει να αδιαφορεί για τον πρωτογενή τομέα παραγωγής της χώρας και την επιβίωση των ανθρώπων που δραστηριοποιούνται σ' αυτόν και να θέτει σε κίνδυνο την διατροφική επάρκεια των πολιτών της χώρας.
Για να προστατευτεί ο κλάδος της κτηνοτροφίας και του εθνικού μας προϊόντος ΦΕΤΑ, η κυβέρνηση πρέπει να προχωρήσει στην ικανοποίηση των αιτημάτων των κτηνοτρόφων:
- Αποζημίωση για τα ζώα που θανατώνονται ή απεβίωσαν λόγω της πανώλης.
- Αποζημίωση ζωοτροφών για όσο καιρό τα ζώα θα βρίσκονται αναγκαστικά σε περιορισμό στην κτηνοτροφική εγκατάσταση.
- Αποζημίωση για τις απολυμάνσεις των κοπαδιών.
- Άμεση στελέχωση όλων των δημόσιων κτηνιατρείων και των κρατικών εργαστηρίων της χώρας με βάση το οργανόγραμμα που υπάρχει και την χορήγηση της υλικοτεχνικής υποδομής που απαιτείται για την διεκπεραίωση των αναλύσεων.
Καλούμε την Κυβέρνηση να αναλάβει πλήρως τις ευθύνες της, να αποκαταστήσει τις αδικίες και να προστατεύσει τον κλάδο της κτηνοτροφίας από την εισαγωγή στην χώρα μας αμφιβόλου ποιότητας ζώα».