Live τώρα    
30°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
30 °C
29.6°C31.3°C
3 BF 50%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
30 °C
28.3°C30.7°C
1 BF 55%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
29 °C
29.4°C30.0°C
3 BF 63%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αίθριος καιρός
30 °C
30.5°C31.5°C
3 BF 54%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
27 °C
26.9°C29.0°C
0 BF 54%
Μπουκιά-μπουκιά αλλάζει ο κόσμος
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Μπουκιά-μπουκιά αλλάζει ο κόσμος

Υγεία - διατροφή - φαγητό
pixabay.com

Παραδοσιακά φαγητά, κυρίες με γνώσεις αναγόμενες στο παλαιολιθικό διαιτολόγιο κι από κοντά ρηξικέλευθοι σεφ της νέας εποχής με μεταμοντέρνα πιατοποιϊα, όλοι αυτοί κατέλαβαν χώρους στην ύλη εντύπων και χρόνους στα τηλεοπτικά μέσα.

Το φαγητό δεν είναι διαδικασία πρόσληψης «χρήσιμων» υλών. Το φαγητό είναι πρωτίστως ηδονή - η πρωτοκαθεδρία της γεύσης προηγείται. Όμως υπάρχουν και οι επιταγές της υγείας και της αισθητικής. Γι’ αυτό όταν ακούω να παρουσιάζονται live συνταγές όπου συμμετέχουν τηγάνια και ανακατεύονται πρωτεΐνες και χρησιμοποιούνται αμφίβολης συμβατότητας υλικά, πείθομαι ότι η υγιεινή δεν λαμβάνεται υπόψη. Στην προκειμένη περίπτωση έχουμε «μονοκαλλιέργεια» της γευστικής αίσθησης, με παραγνώριση του «χρονικού βάθους» των συνεπειών των τροφίμων. Έχουμε επιστροφή στον πρωτογονισμό, όπου το άμεσο αίσθημα από την πρόσληψη της τροφής είναι και το μοναδικό κριτήριο επιλογής του φαγητού.

Η διατροφή που ενσωματώνει γνώσεις για τη σχέση των τροφίμων με το ανθρώπινο σώμα, πολύ δε περισσότερο η τροφή της οποίας η επίδραση εξατομικεύεται με βάση το ιπποκράτειο σκεπτικό «η τροφή είναι το φάρμακό σου», πραγματικά απηχεί το εύρος των γνώσεων κάθε εποχής.

Κάποτε υπήρχε μια έντονη κριτική της κρεοφαγικής κουλτούρας του πρώτου κόσμου, η οποία βασιζόταν στο ότι μεγάλες ποσότητες φυτικών ζωοτροφών εξάγονταν «από το πιάτο» των τριτοκοσμικών χωρών και μετασχηματίζονταν σε κρέας. Τι έγινε όλη αυτή η πολεμική της δεκαετίας του 1980 για το «κρέας μας που είναι ο λοιμός τους»;

Σήμερα οι γευσιγνώστες παραπέμπουν στην παράδοση, όμως η παράδοση δεν είναι πάντοτε ωφέλιμη. Πρωτίστως σήμερα, μέσα στις συνθήκες αδιαφάνειας της αγοράς και αποθέωσής της από διάφορους πολιτικούς νεάντερνταλ, η ποιότητα των τροφίμων γίνεται προβληματική, οι δε τροφοσυνθέσεις επιτρέπουν τη χρήση ανθυγιεινών υλικών. Να θυμίσουμε τα βελγικά κοτόπουλα που προ ετών έτρωγαν τα λάδια των μηχανών εσωτερικής καύσης(!) ή τα σπορέλαια που μέσω της διαφημιστικής προβολής επεχείρησαν εδώ στην Ελλάδα, χώρα-ορμητήριο του ελαιολάδου, να μας τα εμφανίσουν ως πιο υγιεινά.

Τώρα, ενόψει του καλοκαιριού και των διαιτητικών δράσεων, επείγει να απαγκιστρωθούμε από τα σκουπιδοφαγικά «σύνδρομα». Να μεταπείσουμε όσους τρώνε, πίνουν κι ό,τι αρπάξουν τα διάφορα συμφέροντα. Να αλλάξουμε την μπουκιά μας με τη βεβαιότητα πως κάπως έτσι γίνεται -με δόσεις!- και η αλλαγή του κόσμου...

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL