Live τώρα    
15°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Σποραδικές νεφώσεις
15 °C
14.5°C15.8°C
2 BF 67%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
9 °C
7.5°C9.6°C
1 BF 76%
ΠΑΤΡΑ
Ελαφρές νεφώσεις
14 °C
13.8°C14.8°C
2 BF 80%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αίθριος καιρός
19 °C
17.1°C19.1°C
1 BF 52%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
11 °C
10.7°C10.7°C
1 BF 72%
Ναυάγιο στην Πύλο / Οι επιζώντες ζητούν δικαίωση
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ναυάγιο στην Πύλο / Οι επιζώντες ζητούν δικαίωση

AVGI.GR

Τις εγκληματικές πράξεις και παραλείψεις των ελληνικών αρχών και του Frontex για το έγκλημα του ναυαγίου της Πύλου ανέδειξαν κατά τη σημερινή συνέντευξη Τύπου στα γραφεία του ΔΣΑ, δικηγόροι και μέλη οργανώσεων που εκπροσωπούν 53 από τους 104 επιζώντες του τραγικού ναυαγίου που έχουν υποβάλλει μήνυση για τις ευθύνες των ελληνικών λιμενικών αρχών, οι οποίες τελούν υπό διερεύνηση στο πλαίσιο προκαταρκτικής εξέτασης της Εισαγγελέως του Ναυτοδικείου Πειραιά.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Σύμφωνα με τους δικηγόρους, και μέλη του Δικτύου Κοινωνικής Υποστήριξης Προσφύγων και Μεταναστών, της Πρωτοβουλίας δικηγόρων και νομικών για το ναυάγιο της Πύλου, της Ελληνικής Ένωσης για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου (ΕλΕΔΑ) του Ελληνικού Συμβουλίου για τους Πρόσφυγες, της οργάνωσης Υποστήριξης Προσφύγων στο Αιγαίο (RSA) και του Ελληνικού Συμβουλίου για τους Πρόσφυγες, επι 15 ώρες τόσο οι ελληνικές αρχές όσο και ο Frontex γνώριζαν την κατάσταση κινδύνου που βρισκόταν το αλιευτικό σκάφος και δεν προχώρησαν στην οφειλόμενη επιχείρηση έρευνας και διάσωσης.

Οι εκπρόσωποι των οργανώσεων τόνισαν ότι περιμένουν την ολοκλήρωση της διερεύνησης μιας τραγωδίας, που θα μπορούσε να είχε αποφευχθεί. Οι αιτιάσεις της μήνυσης των 53 -μέχρι τώρα- επιζώντων για τις ευθύνες των ελληνικών λιμενικών αρχών τελούν υπό διερεύνηση στο πλαίσιο προκαταρκτικής εξέτασης της Εισαγγελέως του Ναυτοδικείου Πειραιά.

AVGI.GR

Οι μηνυτές εγκαλούν τις ελληνικές λιμενικές αρχές για εγκληματικές πράξεις και παραλείψεις που αφορούν στην έρευνα και στη διάσωση που είχε συνέπεια τον χαμό εκατοντάδων ανθρώπων ανοιχτά της Πύλου: τη μοιραία ολιγωρία - για την ακρίβεια, τη μη κήρυξη επιχείρησης έρευνας και διάσωσης παρά μόνο μετά τη βύθιση του αλιευτικού. Παρότι το σκάφος είχε εντοπιστεί από τις ελληνικές αρχές, ευρισκόμενο σε κίνδυνο για πάνω από 12 ώρες, δεν ενεργοποιήθηκαν και ούτε χρησιμοποιήθηκαν τα κατάλληλα μέσα, -ούτε καν διανομή σωσιβίων- για τη διάσωση των επιβαινόντων ακόμα και κατά την επιχείρηση διάσωσης μετά τη βύθιση, και βέβαια τη μοιραία ρυμούλκηση.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

 
Επίσης τόνισαν ότι και οι ευθύνες της Frontex είναι ερευνητές καθώς, ενώ διαπίστωσε από νωρίς την κατάσταση κινδύνου του πλοίου και διαβίβασε τις πληροφορίες στις ελληνικές αρχές, δεν εξέδωσε σήμα συναγερμού έκτακτης ανάγκης (mayday) ούτε εξ αρχής αλλά ούτε και στη συνέχεια, όταν δεν έλαβε ενημέρωση για έναρξη επιχειρήσεων έρευνας και διάσωσης από την ελληνική πλευρά.

Τη συνέντευξη συντόνισε ο Βασίλης Παπαδόπουλος, δικηγόρος και πρόεδρος του ΔΣ του Ελληνικού Συμβουλίου για τους Πρόσφυγες (ΕΣΠ) ο οποίος τόνισε την ανάγκη να παραμείνουν οι επιζώντες που υπάρχουν ακόμα στην Μαλακάσα και σε άλλα μέρη της χώρας μας και κατάγονται από Αίγυπτο και Πακιστάν στο πλαίσιο διερεύνησης της διαδικασίας.

Κατά την συνέντευξη η Δήμητρα Λιναρδάκη, από την Πρωτοβουλία δικηγόρων και νομικών για το ναυάγιο της Πύλου υπενθύμισε το χρονικό του εγκλήματος. Όπως είπε «το ναυάγιο της Πύλου δεν είναι ένα τραγικό «δυστύχημα», είναι ένα έγκλημα και δεν μπορεί να μείνει ατιμώρητο. Είναι ένα χρονικό πολλών προαναγγελθέντων θανάτων, ένα έγκλημα που διαπράχθηκε σε διάρκεια 15 ωρών, εξαιτίας πράξεων και παραλείψεων των ελληνικών λιμενικών αρχών, με κυρίαρχο χαρακτηριστικό τη μη ενεργοποίηση της οφειλόμενης επιχείρησης διάσωσης -εν γνώσει και του FRONTEX- και την κατάφωρη παραβίαση όλων των κανόνων διεθνούς και εθνικού δικαίου που διέπουν τη διάσωση στη θάλασσα και την προστασία κάθε ανθρώπινης ζωής».

Η Μαρία Παπαμηνά, από το Ελληνικό Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες (ΕΣΠ) τόνισε ότι «Η Ελλάδα έχει ήδη καταδικαστεί από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου στην υπόθεση του Φαρμακονησίου και για το λόγο ότι οι ελληνικές δικαστικές αρχές δεν είχαν διεξάγει υπεύθυνη και αποτελεσματική έρευνα.  Απαιτούμε από τις ελληνικές δικαστικές αρχές την πλήρη και αποτελεσματική διερεύνηση του μεγαλύτερου θανατηφόρου ναυαγίου στη Μεσόγειο των τελευταίων ετών. Για άλλη μία φορά οι νεκροί ζητούν δικαίωση».

Η Κατερίνα Πουρναρά, από την Ελληνική Ένωση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου (ΕλΕΔΑ) τόνισε: «Ζητώντας απαντήσεις σε πολλά και μεγάλα γιατί και κυρίως ζητώντας τον καταλογισμό ποινικών ευθυνών για τις πράξεις και παραλείψεις των αρμόδιων ελληνικών αρχών που έλαβαν χώρα και συντέλεσαν στην επέλευση του πολύνεκρου ναυαγίου, η μήνυση που κατέθεσαν οι επιζώντες έχει ως στόχο την αναζήτηση της αλήθειας και την απόδοση δικαιοσύνης».

Η Ελένη Σπαθανά από την Υποστήριξη Προσφύγων στο Αιγαίο (RSA) τόνισε: «Ένα χρόνο μετά το έγκλημα της Πύλου θυμίζουμε το χρονολόγιο του ναυαγίου της Πύλου που φωτίζει τις εγκληματικές πράξεις και παραλείψεις που αφορούν την έρευνα και τη διάσωση με αποτέλεσμα το θάνατο εκατοντάδων ανθρώπων ανοιχτά της Πύλου. Από την πρώτη ενημέρωση μέχρι την ανατροπή και βύθιση του αλιευτικού σκάφους περνάνε 15 ώρες κατά τη διάρκεια των οποίων θα έπρεπε να είχε ξεκινήσει επιχείρηση έρευνας και διάσωσης , αλλά δεν ξεκίνησε. Το αίτημα των επιζώντων και των συγγενών των νεκρών και των αγνοούμενων για δικαίωση και δικαιοσύνη παραμένει το ζητούμενο, γιατί για εμάς οι ζωές των ανθρώπων μετράνε και η προστασία τους δεν χωράει διακρίσεις!»

Η Ιωάννα Κούρτοβικ από το Δίκτυο Κοινωνικής Υποστήριξης Προσφύγων και Μεταναστών τόνισε: «Ενώ η Ευρώπη πανηγυρίζει τις υπογραφές στο νέο Σύμφωνο και απεργάζεται νέα σχέδια αποτροπής και τιμωρίας για όσους τολμούν να  διεκδικούν κάποια ψίχουλα από την ευημερία της, χιλιάδες άνθρωποι πνίγονται στα περάσματα που εξακολουθούν να είναι τόποι μαρτυρίου. Η τραγωδία της Πύλου μας λέει για μια φορά ακόμη ότι δολοφονούν οι πολιτικές της Ευρωπαϊκής Ένωσης και οι  πρακτικές της εφαρμογής τους.»

Το «παρών» στη συνέντευξη έδωσε και ο βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Κορινθίας και Τομεάρχης Μετανάστευσης και Ασύλου, κ. Γιώργος Ψυχογιός, ο οποίος τόνισε: «Ένα χρόνο μετά καμία εξέλιξη στη διερεύνηση της τραγωδίας της Πύλου. Οι προσπάθειες της πρωτοβουλίας δικηγόρων και νομικών για το ναυάγιο της Πύλου, η ανεξάρτητη έρευνα του Συνηγόρου του Πολίτη και το ψήφισμα του Ευρωκοινοβουλίου, εντάσσονται στην αίτημα να μην υπάρξει καμία συγκάλυψη. Να μην γίνει κανονικότητα η απώλεια ακόμα και μιας ανθρώπινης ζωής. Θα συνεχίσουμε μέσα και έξω από τη Βουλή την μάχη για να φωτιστούν όλες οι πλευρές του πολύνεκρου ναυαγίου, αλλά και η Ευρώπη να αναλάβει τις ευθύνες της ώστε να μην επαναληφθούν ανάλογες τραγωδίες».

Ένα χρόνο μετά, οι οργανώσεις συμπαραστάτες εκφράζουν την απαίτηση απόδοσης δικαιοσύνης για το έγκλημα στην Πύλο. Με αφορμή την τραγική επέτειο, θα τιμηθεί με συγκεντρώσεις και πορείες σε διάφορα σημεία της χώρας. Στις κινητοποιήσεις μνήμης για ένα ατιμώρητο έγκλημα καλούν μεταξύ άλλων σωματεία νοσοκομείων, εκπαιδευτικών, εργαζομένων στην έρευνα και την τριτοβάθμια εκπαίδευση, φοιτητικοί σύλλογοι, η Παλαιστινιακή Παροικία Ελλάδος, η Κοινότητα Καμερούν, η Μουσουλμανική Ένωση Ελλάδος, ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, η ΚΕΕΡΦΑ, η Νέα Αριστερά και η ΑΝΤΑΡΣΥΑ.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL