Live τώρα    
19°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
19 °C
17.0°C19.6°C
4 BF 45%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
17 °C
15.9°C18.6°C
5 BF 55%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
17.1°C18.0°C
4 BF 64%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αίθριος καιρός
19 °C
18.2°C19.7°C
4 BF 41%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
16 °C
15.9°C15.9°C
2 BF 39%
Θεσσαλονίκη / Υπό κατάρρευση οι υποδομές του ΑΠΘ
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Θεσσαλονίκη / Υπό κατάρρευση οι υποδομές του ΑΠΘ

134910515.jpg

Την απαράδεκτη αντιμετώπιση των τραγικών προβλημάτων που αφορούν την κατάσταση των υποδομών στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ) και εκθέτουν σε κίνδυνο τη ζωή και την υγεία φοιτητών και εργαζομένων καταγγέλλει ο Ενιαίος Σύλλογος Διδακτικού και Ερευνητικού Προσωπικού (ΕΣΔΕΠ) ΑΠΘ.

Σε ανακοίνωσή του αναφέρεται στην επικίνδυνη κατάσταση των κτηρίων της Σχολής Καλών Τεχνών, ειδικά του Τμήματος Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών, που χρήζει άμεσης αντιμετώπισης. Δηλωτικές της υψηλής διακινδύνευσης των κτηρίων είναι η έκταση και η σοβαρότητα των καθιζήσεων, καθώς και η μόνιμη υγρασία και η διάβρωση των υλικών, που επισημαίνονται και σε έκθεση της Τεχνικής Υπηρεσίας εδώ και σχεδόν τρία χρόνια.

Ο ΕΣΔΕΠ καταγγέλλει ως εγκληματική την καθυστέρηση των έργων άρσης του κινδύνου, παρά το γεγονός ότι η κατάσταση αυτή, εδώ και χρόνια, είναι σε γνώση των διοικήσεων του πανεπιστημίου. Προειδοποιεί δε για τον κίνδυνο «Τέμπη» στο ΑΠΘ, μετά και την τελευταία εξέλιξη που αφορά τη διακοπή τροφοδοσίας φυσικού αερίου των εγκαταστάσεων της Σχολής Καλών Τεχνών στη Θέρμη λόγω των καθιζήσεων και κατόπιν διαπίστωσης διαρροής.

Με αφορμή αυτή την απαράδεκτη κατάσταση των κτηρίων της Σχολής Καλών Τεχνών του ΑΠΘ καθώς και άλλων σχολών (Πολυτεχνική, Φιλοσοφική, Γεωπονική κ.ά.) ο ΕΣΔΕΠ επανέρχεται στο θέμα ασφάλειας, θωράκισης, ενίσχυσης και συντήρησης των υποδομών στο ΑΠΘ. Ζητά, μεταξύ άλλων, τη μετεγκατάσταση της Σχολής μέχρι την άρση της διακινδύνευσης και απαιτεί από τη διοίκηση του πανεπιστημίου να σταματήσει να καταφεύγει σε προσχήματα που οδηγούν στο «πάμε και όπου βγει» και να προχωρήσει αμέσως στα δέοντα, διεκδικώντας με κάθε τρόπο τους απαραίτητους πόρους.

Την υποχρηματόδοτηση και τις επισφαλείς υποδομές στο ΑΠΘ έχουν καταγγείλει με κινητοποιήσεις τους επανειλημμένα οι φοιτητές-τριες στον απόηχο και του ατυχήματος που είχε σημειωθεί στη Νομική Σχολή τον Οκτώβριο του 2022 με έναν φοιτητή που έπεσε από το παράθυρο του τρίτου ορόφου λόγω μεγάλου συνωστισμού.

Οργή γονέων κατά Τζιτζικώστα για το νέο Ειδικό Σχολείο

Πυρά εναντίον της διοίκησης της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας εξαπέλυσε η Ένωση Συλλόγων Γονέων Δήμου Πυλαίας-Χορτιάτη μετά την αρνητική απάντηση του Απόστολου Τζιτζικώστα στο πολυετές αίτημα για ανέγερση νέου Ειδικού Σχολείου στη Θέρμη, σε οικόπεδο που έχει εξασφαλιστεί από τον τοπικό δήμο. Μάλιστα, όπως καταγγέλλει σε ανακοίνωσή της η Ένωση, η μέχρι πρότινος αντιπεριφερειάρχης Θεσσαλονίκης Βούλα Πατουλίδου είχε δηλώσει πρόσφατα ότι η διοίκηση Τζιτζικώστα θα στηρίξει μια τέτοια προσπάθεια, ωστόσο σήμερα δηλώνει αναρμόδια, ως υποψήφια ευρωβουλευτής με τη Νέα Δημοκρατία.

«Η κατάσταση ξαναγυρίζει και πάλι στο υπουργείο Εσωτερικών χωρίς να υπάρχει ενημέρωση από κανέναν, τα παιδιά με αναπηρία και οι γονείς τους να είναι σε μια μόνιμη ανησυχία καθώς δεν ξέρουν τι τους ξημερώνει το αύριο, χωρίς όμως να σταματάνε το δίκαιο των αγώνων τους» σχολιάζει η Ένωση Συλλόγων Γονέων Δήμου Πυλαίας-Χορτιάτη που στέκεται δίπλα σε μαθητές-τριες, γονείς και εκπαιδευτικούς στη διεκδίκησή τους για ανέγερση του νέου Ειδικού Σχολείου.

Να σημειωθεί πως πρόσφατα σε ειδική συνεδρίαση για τις δράσεις του νέου ΕΣΠΑ της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας 2012-2027 έγινε γνωστό ότι μόλις 19 εκατομμύρια ευρώ από το νέο ΕΣΠΑ προορίζονται για την κατασκευή νέων σχολικών μονάδων δημιουργώντας ιδιαίτερο προβληματισμό στις τοπικές Αρχές. Πρόκειται για ένα ποσό πολύ μικρότερο σε σχέση με την προηγούμενη προγραμματική περίοδο αλλά και εξαιρετικά χαμηλό σε σχέση με τις ανάγκες που υπάρχουν.

Σε μια προσπάθεια να καθησυχάσει τους δημάρχους που εξέφρασαν τη δυσαρέσκειά τους για το θέμα ο Απ. Τζιτζικώστας είχε αναφέρει πως το κράτος δεν εξαντλεί τις δυνατότητές του μόνο μέσα από το ΕΣΠΑ και για τον λόγο αυτόν είχε πει ότι θα πρέπει να εξεταστούν και άλλες επιλογές, χωρίς βέβαια να παρουσιάζει κάτι συγκεκριμένο και μελετημένο. Κι όλα αυτά σε μία περιοχή όπως η Κεντρική Μακεδονία, που οι ίδιοι οι φορείς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης αναγνωρίζουν πως έχει μείνει πίσω σε ζητήματα σχολικής στέγης.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL