Live τώρα    
19°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
17.5°C20.1°C
5 BF 72%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αραιές νεφώσεις
17 °C
14.9°C18.4°C
2 BF 76%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
20 °C
18.3°C20.4°C
4 BF 64%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ασθενείς βροχοπτώσεις
19 °C
18.3°C19.8°C
2 BF 84%
ΛΑΡΙΣΑ
Αυξημένες νεφώσεις
15 °C
14.6°C14.6°C
3 BF 81%
Τέμπη / Μεγάλη συγκέντρωση στον ΟΣΕ στη Θεσσαλονίκη - «Πάει να γίνει μία αηδιαστική συγκάλυψη»
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Τέμπη / Μεγάλη συγκέντρωση στον ΟΣΕ στη Θεσσαλονίκη - «Πάει να γίνει μία αηδιαστική συγκάλυψη»

ΤΕΜΠΗ ΟΣΕ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΔΙΑΔΗΛΩΣΗ
(ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΣΑΚΙΤΖΗΣ / EUROKINISSI)

Μαζική συγκέντρωση διαμαρτυρίας για το σιδηροδρομικό δυστύχημα των Τεμπών που κόστισε τη ζωή σε 57 συνανθρώπους μας και  συμπληρώνεται σήμερα ένα χρόνος, πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Τετάρτης, από εργατικά σωματεία της Θεσσαλονίκης στον Νέο Σιδηροδρομικό Σταθμό Θεσσαλονίκης, ενώ στη συνέχεια ξεκίνησε πορεία στους δρόμους της πόλης.

'Ενα χρόνο μετά την τραγωδία των Τεμπών, κεντρικό αίτημα των διαδηλωτών ήταν να αποδοθεί δικαιοσύνη στη μνήμη των θυμάτων και να μην υπάρξει συγκάλυψη.

ΤΕΜΠΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΔΙΑΔΗΛΩΣΗ
(ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΣΑΚΙΤΖΗΣ / EUROKINISSI)

Μερικοί από αυτούς κρατούσαν πανό με συνθήματα, ενώ άλλοι είχαν τυπώσει σε αυτά φωτογραφίες των θυμάτων της τραγωδίας. «Οι νεκροί μας, τα κέρδη τους», αναγραφόταν σε ένα από τα πανό που κρατούσαν όπως ανέφεραν τοπικά μέσα ενημέρωσης.

Ομιλίες πραγματοποίησαν εκπρόσωποι σωματείων εργαζομένων αλλά και της επιζήσασας του δυστυχήματος των Τεμπών Εύης Τσάπαρη, η οποία τόνισε:

«Είναι κάτι το οποίο δεν θα βγει από το μυαλό μου. Οι εικόνες των ανθρώπων να ουρλιάζουν, να ζητούν βοήθεια. Εμείς να είμαστε μέσα στα αίματα, να βλέπουμε φωτιές και να μην ξέρουμε τι να κάνουμε. Θέλω να ζητήσω να μην το θυμόμαστε μόνο σήμερα, να μην το ξεχάσουμε μέχρι να τιμωρηθούν οι υπεύθυνοι. Αυτό που πάει να γίνει είναι μια αηδιαστική συγκάλυψη που δε θα βρούμε ποτέ το δίκιο μας, ούτε εμείς που βλέπουμε εφιάλτες ούτε και αυτοί οι γονείς των ανθρώπων που χάθηκαν επειδή το κράτος δεν έκανε σωστά τη δουλειά του. Στηρίξτε μας γιατί θα μπορούσε να είναι ο καθένας από εμάς».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ο εκπρόσωπος των σιδηροδρομικών Θοδωρής Βαρυδάκης δήλωσε από το βήμα πως «ήξεραν (σ.σ. η κυβέρνηση) για το έγκλημα στα Τέμπη και ακόμα ξέρουν. Ήξεραν και ξέρουν για όσα έχουν πλήξει το λαό και μετά τα Τέμπη. Είναι επιλογές τους να σκοτωνόμαστε. Ε, δε θα τους περάσει!».   

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

«Σήμερα δώσαμε τον αγώνα μας και την απάντηση μας σε εκείνους που για τα κέρδη τους μας σκοτώνουν. Σήμερα συνενώνουμε τον αγώνα μας με τους φοιτητές και τους αγρότες. Κατά της ιδιωτικοποίησης των πανεπιστημίων, του σιδηροδρομικού δικτύου, τη διάλυση της αγροτιάς. Ο αγώνας συνεχίζεται πιο μαζικά, πιο αγωνιστικά, μέσα στους χώρους δουλειά», είπε το μέλος του σωματείου εργαζομένων στο σιδηρόδρομο.

Στη συγκέντρωση διαβάστηκαν τα ονόματα των 57 θυμάτων ενώ στην είσοδο του σταθμού ήταν σε εξέλιξη δρώμενο με την τοιχοκόληση 57 σημειωμάτων που έγραφαν «πάρε με όταν φτάσεις». 

ΤΕΜΠΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΔΙΑΔΗΛΩΣΗ
(ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΣΑΚΙΤΖΗΣ / EUROKINISSI)

Λίγο πριν τις 8 ξεκίνησε πορεία από τον ΟΣΕ προς το κέντρο της πόλης.

Με τα πανό τους οι συγκεντρωμένοι ζητούν δικαιοσύνη για τα θύματα του δυστυχήματος, να μην υπάρξει συγκάλυψη και να αποδοθούν όλες οι ευθύνες στους αρμόδιους. Υπάρχουν παράλληλα πανό των εργαζομένων στο σιδηρόδρομο, κατά της ιδιωτικοποίησης των σιδηροδρόμων και φοιτητών που αντιτίθενται στην ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων. Επίσης, πανό και πλακάτ με εικόνες των νεκρών από τα Τέμπη κρατούν συγγενείς και φίλοι τους, ενώ στη συγκέντρωση υπάρχουν και επιζώντες του δυστυχήματος.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ισχυρές δυνάμεις των ΜΑΤ ακολούθησαν την πορεία με τους διαδηλωτές να καταγγέλλουν το γεγονός, τονίζοντας ότι στην κεφαλή της πορείας βρέθηκαν συγγενείς θυμάτων και επιζώντες.

ΤΕΜΠΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΔΙΑΔΗΛΩΣΗ
(ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΣΑΚΙΤΖΗΣ / EUROKINISSI)

Νωρίτερα 57 άδειες καρέκλες με ένα κεράκι αναμμένο στη κάθε μία έχουν τοποθετήσει δίπλα από το Άγαλμα Βενιζέλου τα μέλη του Σωματείου Καθηγητών Χορού Θεσσαλονίκης. Πρόκειται για μια συμβολική δράση για τα Τέμπη και κάλεσα τους περαστικούς να καθίσουν για λίγα λεπτά σε μια από τις θέσεις. «57 καρέκλες που δεν πρέπει να αδειάσουν για όσες ώρες θα διαρκούσε ένα ταξίδι που θα είχε εκπληρωθεί», σημειώνουν χαρακτηριστικά.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL